Problemer med skjoldbruskkjertelen:

Flest kvinner rammes av stoffskifteproblemer

Smerter i kroppen og følelsen av å være trøtt og deprimert kan handle om skjoldbruskkjertelen. Med riktig behandling kan flere få et bedre liv.

REDUSERT LIVSKVALITET: Skjoldbruskkjertelproblemer påvirker livet til de som rammes. Foto: Shutterstock NTB
REDUSERT LIVSKVALITET: Skjoldbruskkjertelproblemer påvirker livet til de som rammes. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Problemer med skjoldbruskkjertelen rammer som oftest kvinner. Nærmere 240 000 nordmenn er rammet av ulike stoffskiftesykdommer, og lavt stoffskifte er den mest utbredte.

Legen Helena Rooth Svensson har de siste 40 årene spesialisert seg på skjoldbruskkjertel-problemer og brenner for å gi pasientene bedre behandling. Interessen kom da hun selv ble rammet som ung kvinne og gikk, som veldig mange andre, rundt med symptomer i mange år før hun fikk diagnosen hypotyreose – lavt stoffskifte.

- Jeg mistenkte lenge at symptomene skyldtes skjoldbruskkjertelen, men blodprøvene viste ingenting. Jeg klarte å kare meg fram med halv energi, og fikk mange forskjellige symptomer, men ingen forsto hva det var. Ikke jeg heller. Først etter 15 år begynte hormonnivået å gi resultater på blodprøvene. Da fikk jeg medisin og ble bedre. Men symptomene ble bare redusert med rundt 40 prosent, så jeg føler veldig sterkt med denne gruppen, sier Helena.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.