Middagstips:

Føler du deg lite inspirert i matveien om dagen?

Her er seks alternativer som minimerer tiden du må bruke på kjøkkenet.

MIDDAGSTIPS: Jo mindre tid vi bruker på kjøkkenet, desto mer tid har vi til å nyte sommeren utendørs. FOTO: NTB Scanpix
MIDDAGSTIPS: Jo mindre tid vi bruker på kjøkkenet, desto mer tid har vi til å nyte sommeren utendørs. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Synker engasjementet ditt for lage middag i takt med at temperaturen på gradestokken stiger? Da er du ikke alene.

Når solen steker og det er dampende hett ute, er det mange av oss som føler oss lite inspirerte i matveien. Det kan kjennes så utrolig lite fristende å skulle tilbringe tid foran en varm kokeplate innendørs, når man heller vil nyte den dyrebare og korte norske sommeren.

Så hva kan vi lage til middag som både er sunt, kjapt og ikke minst godt? Her er noen gode alternativer til deg som ikke orker å bruke lang tid på matlaging om sommeren.

CIABATTA: Sandwicher kan gjøres på mange ulike måter og med akkurat det fyllet du liker best. FOTO: Matprat.no
CIABATTA: Sandwicher kan gjøres på mange ulike måter og med akkurat det fyllet du liker best. FOTO: Matprat.no Vis mer

1. Ciabatta med valgfritt fyll

Sandwicher er bra og enkel mat som kan lages i en fei på varme dager. Alt du behøver å gjøre er å dele ciabattabrødet i to (velg gjerne en grov type), varme det lett i en brødrister eller i en tørr stekepanne, før du fyller brødet med det pålegget du foretrekker.

Sunne alternativer til fyll er salat, tomat, skinke, kyllingfilet og vegetariske fileter fra Quorn eller Hälsans Kök.

Kristin Aamot Juliebø hos Matprat.no tipser om å lage ciabatta med hamburgerrygg. Dette er et pålegg som passer veldig godt på varme sommerdager.

Smør sennep på den ene ciabatta-halvdelen, legg på hamburgerrygg, tomat og vårløk. Avslutt med å legge på «brødlokket» og måltidet er ferdig!

Ingredienser (to porsjoner):

 • 6 skiver hamburgerrygg
 • 2 ciabattabrød
 • 2 ts sennep
 • 1 stk tomat i skiver
 • 1 stk finsnittet vårløk

LES OGSÅ: Ti gode grunner til å spise jordbær i sommer

FERDIGE FISKERETTER: Hos Meny kan du plukke ut det du ønsker av ferdig marinert fisk og tilbehør. Maten blir pakket i en aluminiumsform som du kan sette rett i ovnen når du kommer hjem. FOTO: Meny
FERDIGE FISKERETTER: Hos Meny kan du plukke ut det du ønsker av ferdig marinert fisk og tilbehør. Maten blir pakket i en aluminiumsform som du kan sette rett i ovnen når du kommer hjem. FOTO: Meny Vis mer

2. Reker eller ferdige fiskeretter

Reker er både sunt, enkelt og godt, og en gammel klassiker på fine norske sommerdager. Ifølge Nina Horn Hynne hos Meny har salget av frosne reker allerede vært helt enormt så langt i sommer; med et vareutvalg på 10 000 varer, var frosne reker den varen de solgte aller mest av sist lørdag!

Server gjerne reker med noen skiver loff, avokado i skiver og aioli. Aioli kan du kjøpe ferdig eller lage selv ved å tilsette finhakket hvitløk, salt og pepper i en skål med majones. Press over litt ekstra sitronsaft og dryss dill over for en ekstra smakfull opplevelse.

For å gjøre rekemåltidet litt sunnere kan du med fordel bytte ut loffen med et par tynne skiver grovt brød eller grove rundstykker. Smør og majones kan byttes ut med avokado, som både er godt og inneholde mer sunt fett.

Dersom du allerede har rukket å gå litt lei av reker, kan du hos flere av dagligvareforretningene også kjøpe mange ferdige fiskeretter.

I fiskedisken hos Meny finner du konseptet «Fisk på 1-2-3», som er ferdig marinerte fiskeskiver med tilbehør ferdig i en aluminiumsform. Det hele bakes i ovnen i 15 minutter – og vips du har en helt ferdig, veldig smakfull og sunn fiskerett.

– Du velger favorittfisk og favorittilbehør. Denne uken anbefaler vi Fisk på 1-2-3: Papaya og sitronmarinert torsk med ratatouille og potetmos med søtpotet, tipser Hynne.

Fiskekaker er også lettvint i sommervarmen, spesielt dersom du kjøper ferdig tilbehør som for eksempel pastasalat.

LES OGSÅ: Perfekt mat til sommerfesten

SMOOTHIE MED EGG: Å tilsette egg i smoothien gir deg en bedre metthetsfølelse. FOTO: Matprat.no
SMOOTHIE MED EGG: Å tilsette egg i smoothien gir deg en bedre metthetsfølelse. FOTO: Matprat.no Vis mer

3. Sunn smoothie med blåbær og egg

En smoothie kan også være et måltid – dersom den er riktig sammensatt. Denne oppskriften fra Matprat.no inneholder frukt og bær som vi gjerne kan spise mer av.

Spesielt bær som inneholder mye vitaminer og antioksidanter, i tillegg til at de inneholder lite fruktsukker, lite kalorier og godt med fiber.

Blåbærsmoothien er også tilsatt egg som gir protein og bidrar til en bedre metthetsfølelse slik at kroppen får litt mer å gå på.

Smoothie lager du på null komma niks; alt du behøver er å gjøre er å kjøre alle ingrediensene raskt sammen i en hurtigmikser. Dryss over granola ved servering.

Ingredienser (en porsjon):

 • 1 stk banan
 • 2 dl eplejuice eller eplemost
 • 2 dl frosne blåbær
 • 1 egg
 • 1 ss granola til topping

LES OGSÅ: Slik kler du deg smart i varmen

VANNMELONPIZZA: Et fresht alternativ til de varme dagene hvor man ikke orker tanken på å skulle spise store og kraftige måltider. FOTO: Matprat.no
VANNMELONPIZZA: Et fresht alternativ til de varme dagene hvor man ikke orker tanken på å skulle spise store og kraftige måltider. FOTO: Matprat.no Vis mer

4. Vannmelonpizza

Når det er skikkelig varmt ute er det viktig at vi alle får i oss rikelig med væske. Da passer det ekstra godt å spise vannmelon, som ikke bare er søt og god men som også inneholder hele 91 prosent vann.

Vannmelon er dessuten rik på en antioksidant som heter lykopen som kan få huden din til å tåle sol bedre.

Ifølge Matprat.no passer vannmelonpizza med asparges og spekeskinke, perfekt som et lite måltid eller som kosemat når du har lyst på noe søtt og salt.

Slik gjør du det: Skjær av de nederste 2 cm av aspargesen. Er aspargesene tykke og har en treaktig konsistens i bunnen bør de skrelles fra midten og ned med en rotskreller. Kok asparges i lettsaltet vann 2-3 minutter, avhengig av tykkelsen. Avkjøl aspargesen raskt i kaldt vann, dette stopper kokeprosessen og bevarer den fine grønnfargen.

Rist cashewnøtter i en tørr stekepanne til de får en gyllen og fin farge. Avkjøl og grovhakk dem. Legg vannmelonskiven på et serveringsfat og del opp i «pizzastykker». Legg spekeskinke, asparges og oliven på pizzastykkene. Pynt med spiselige blomster. Dryss over grovhakkede cashewnøtter, drypp over litt olje og krydre med grovkvernet pepper til slutt.

Ingredienser (to porsjoner):

 • 1 skive stor vannmelon
 • 4 stk grønn frisk asparges
 • 6 skiver spekeskinke
 • oliven
 • 2 ss cashewnøtter
 • 20 g spiselige blomster og blader
 • 1 ss olivenolje
 • 1⁄4 ts kvernet pepper
NYPOTETSALAT: Dette er et lett måltid som passer ekstra godt på varme sommerdager. FOTO: Nussara Guldberg
NYPOTETSALAT: Dette er et lett måltid som passer ekstra godt på varme sommerdager. FOTO: Nussara Guldberg Vis mer

5. Nypotetsalat med bacon og mozzarella

Harald Kristiansen hos Coop forteller at frukt og grønnsaker er storselgere i deres butikker på varme sommerdager.

Når det er veldig varmt ute foretrekker mange av oss å spise måltider som ikke oppleves så tunge. Han foreslår derfor en rask og herlig salat med nypotet.

Slik gjør du det: Kok nypotetene møre, la dem avkjøle og del dem i mindre biter. Legg bacon på et stekebrett dekket med bakepapir og stek midt i ovnen på 220 ˚C i ca. 15 minutter, eller til gyllent og sprøtt. Legg opp salaten med ruccola, reddik i tynne skiver, nypoteter, bacon, fersk mozzarella, hakket fersk chili og hell gjerne litt pestovinaigrette over salaten.

Ingredienser (2 porsjoner):

 • 6 nypoteter
 • 8 skiver bacon
 • 1 stk fersk mozzarella
 • 1 pk ruccolasalat eller andre salatblader
 • 3 reddiker
 • 1/2 fersk chili
LETTVINT SUPPE: I dag finnes det flere ferdigsupper som er hakket mer næringsrike enn de vanlige posesuppene. FOTO: Meny
LETTVINT SUPPE: I dag finnes det flere ferdigsupper som er hakket mer næringsrike enn de vanlige posesuppene. FOTO: Meny Vis mer

6. Ferdige supper

Et annet ferdigmat-konsept hos Meny er Heat & Eat, som er ferdigretter du kun varmer opp hjemme.

– I sin helhet er dette et perfekt konsept for de som ikke ønsker å bruke tiden på å lage mat. De mest fristende sommererettene er kanskje MENYs fiskesuppe eller Thai kyllingsuppe, forteller Nina Horn Hynne.

Mange tyr også til ferdige posesupper i sommervarmen. Det er utvilsomt lettvint, men de inneholder lite næringsstoffer og som regel ganske mye salt - noe de fleste av oss får for mye av.

For å gjøre posesuppene mer næringsrike, kan du tilsette ekstra grønnsaker eller proteiner. Fyll for eksempel tomatsuppen med en boks tomater og krydre den med chili, hvitløk eller friske urter. Fiskesuppen kan forbedres med litt gulrøtter, brokkoli i småbiter og ekstra fisk.

Sunt tilbehør til supper kan for eksempel være grove brødkrutonger som du lager selv.

Et godt tips er å se etter suppemerket «Mere suppe» som selges både hos Meny, Rema 1000, Kiwi, Coop og Spar.

Dette er ferdige ferske supper som er laget uten tilsetningsstoffer, som er glutenfrie og fulle av gode grønnsaker og råvarer.

Og raskere mat går det knapt an å lage - suppene varmes på bare fire minutter!

LES OGSÅ: Fem enkle tips til sunnere grillsesong

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer