Alder:

Føler du deg ung så er du sannsynligvis det

De fleste av oss føler oss unge for alderen, og det er kanskje et godt tegn.

ALDER: De aller fleste identifiserer seg med mennesker som er yngre enn dem selv, ifølge norsk studie. FOTO: NTB Scanpix
ALDER: De aller fleste identifiserer seg med mennesker som er yngre enn dem selv, ifølge norsk studie. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Blir du like overrasket hver gang du ser hvor mange lys det er på kaka dette året? Synes du ikke den kronologiske alderen helt samsvarer med hvor gammel du føler deg, så er du ikke alene om det, for det er faktisk tilfellet for de aller fleste av oss.

En studie gjort ved Universitetet i Seoul viser også at blant 86 friske eldre så hadde de som følte seg yngre enn de var også færre aldringstegn i hjernen.

LES OGSÅ: 60 er det nye sexy!

Mestring gjør at vi føler oss unge

I en norsk studie fra 2014 fant forskere ved OsloMet at rundt tre av fire føler seg yngre enn de er. De undersøkte, blant 2500 deltakere mellom 40 og 79 år, hvilken betydning demografiske og sosiale egenskaper, mental og fysisk helse og følelse av kontroll har på subjektiv alder fem år senere.

- Opplevelse av kontroll har innflytelse på hvordan folk opplever egen aldring. Folk som føler seg mer kontroll over sin egen helsesituasjon og hverdag, opplever seg yngre. Følelse av kontroll refererer til en persons oppfattelse av i hvilken grad de kan styre eller påvirke utfall av handlinger. Personer med en sterk følelse av kontroll tror og forventer at deres handlinger kan påvirke deres verden, forklarer Astrid Bergland, som ledet studien.

Hun er leder av forskergruppen Aldring helse og velferd, fysioterapeut og professor ved OsloMet.

De fleste i studien følte seg altså yngre enn de var, og god fysisk- og psykisk helse og høy grad av mestring var assosiert med en mer ungdommelig subjektiv alder. De med dårlig helse har derimot større sannsynlighet for å vurdere seg som eldre i forhold til den kronologiske alderen.

Det å ha tiltro til egen mestring gjør også at vi lettere tilpasser oss aldersrelaterte tap av funksjoner, og dermed føler oss mindre avhengig av andre. Vi har også mer tiltro til oss selv og til det å skulle håndtere det å bli eldre.

- En høy følelse av mestring er assosiert med positive helseoppfatninger, mindre depressive symptomer, og kan bidra til positiv egenevaluering, sier Bergland til KK.

LES OGSÅ: For mange er det godt nytt å komme i overgangsalderen

Stereotypier

Det kan med andre ord være et positivt tegn hvis du ikke helt kjenner deg igjen i din kronologiske alder. Det er sannsynligvis også et tegn på at du kommer til å takle det å bli eldre godt. Men det er ikke bare positivt at det er et sprik mellom subjektiv og kronologisk alder, mener Bergland.

- I moderne kulturer, er ungdommelighet en ettertraktet status, og følgelig aldersdiskriminering og negative stereotypier av aldrende mennesker blomstrende i samfunnet. Opplevelsen av en ungdommelig identitet kan derfor føre til myndiggjørende strategier folk bruker for å motvirke den negative kulturelle budskap knyttet til aldring.

LES OGSÅ: - Eldre kvinner er mer selvsikre, og tør å leve ut sin seksualitet på en bedre måte

Vi har det godt når vi blir eldre

Men selv om vi ikke liker tanken på å bli eldre noe særlig, tyder forskning på at vi slett ikke har det så verst når vi blir eldre.

- Det er selvsagt individuelle forskjeller, men alder ser ikke ut til ha noen stor effekt. Det har vært fokus på at vi har vært minst fornøyde når er i 40-årene og at lykken har en slags u-kurve, forteller lykkeforsker Ragnhild Bang Nes ved Universitetet i Oslo og Folkehelseinstituttet.

Vi har det altså best som yngst og eldst, og verst midt i mellom, men Nes understreker at forskjellene rundt alder er små og at lykken kan ha ulike kilder for unge og eldre.

- De store forskjellene har å gjøre med personlig lynne, sier hun.

Og har du et positivt lynne så kan du kanskje også glede deg til et langt liv.

- En lang rekke undersøkelser viser at de som har et positivt sinnelag lever lenger. De som ser lyst på livet og som opplever mye mening i livet har lavere dødelighet, sier Nes.

Et positivt sinnelag har sammenheng med både bedre helse og sunnere livsstil. Det bidrar også til at helseplager og alderdom oppleves mindre vanskelig.

- Men det er lettere å bli eldre i Norge. I en rekke andre land så synker tilfredsheten med alderen. I Norge har eldre vanligvis en aktiv alderdom og er friskere. Det er tilrettelagt for en trygg og god alderdom.

LITEN BETYDNING: Vi overvurderer kanskje hvilken betydning det å bli eldre har for hvordan vi føler oss. FOTO: NTB Scanpix
LITEN BETYDNING: Vi overvurderer kanskje hvilken betydning det å bli eldre har for hvordan vi føler oss. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Negative assosiasjoner til å bli eldre

Enkelte sider av livskvaliteten bedrer seg også ofte med alderen, som nettverket vårt og følelsen av tilhørighet. Dette gjelder imidlertid ikke de aller eldste, som oftere opplever flere helseplager og mer ensomhet.

At vi er redde for å bli eldre kan ha å gjøre med forventninger. Mange har assosiasjoner til alderdommen som gjør at vi heller vil holde oss unge. Men aldersrelaterte funksjonstap påvirker oss ofte ikke så mye som vi kanskje tror. Vi venner oss til forandringer og preges mest av hvordan vi har det i dag – tross de ulempene som måtte ha kommet på veien.

- Vi trekker altså ofte feilslutninger om hvor mye alder betyr, sier Nes.

Det er også noe som kalles «positivity bias», som vil si at vi har en tendens til å være ganske optimistiske til oss selv. At vi er tilbøyelige til å tenke at vi er de sprekeste i klassen- Med alderen forandrer nok også referanserammen seg, og vi har andre forventninger enn før.

LES OGSÅ: Slik kan du lure hjernen din til å tro at du er selvsikker og sterk

Fysisk aktivitet gjør oss yngre

Det aller viktigste du kan gjøre for å beholde en «ung alder» er ifølge Bergland fysisk aktivitet og sosial deltakelse. Det styrker både mestringsfølelsen og mental og fysisk styrke, og det kan ha betydning for både selvbildet, humøret og den sosiale deltakelsen.

- Vi trener for å bli eldre, men vi kan også trene for å bli fysiologisk yngre med opptil 30 år og oppleve økt velvære. Det vil si at 90-åringer kan være like spreke som 60-åringer og dette har betydning for opplevd alder, aldersidentifikasjon, sier hun.

Bergland håper imidlertid vi en gang er der hvor vi ikke trenger å identifisere oss med mennesker i en viss aldersgruppe, og at alderen våre har lite å si for hvordan vi behandles, noe hun mener ikke er tilfellet i dag. Hun mener at i et samfunn der det ikke fantes aldersdiskriminering så ville ikke dette spriket mellom opplevd og reell alder eksistert.

- Jeg vil slåss for at vi «er» så gamle som vi faktisk «er» og at samfunnet ikke er preget av aldersdiskriminering, men ser på eldre mennesker som en svært heterogen gruppe.

LES OGSÅ: Sterkere hjerne med styrketrening

LES OGSÅ: - Jeg blir skikkelig forbanna når folk behandler meg som en gammel dame

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer