Alder:

Føler du deg ung så er du sannsynligvis det

De fleste av oss føler oss unge for alderen, og det er kanskje et godt tegn.

ALDER: De aller fleste identifiserer seg med mennesker som er yngre enn dem selv, ifølge norsk studie. FOTO: NTB Scanpix
ALDER: De aller fleste identifiserer seg med mennesker som er yngre enn dem selv, ifølge norsk studie. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Blir du like overrasket hver gang du ser hvor mange lys det er på kaka dette året? Synes du ikke den kronologiske alderen helt samsvarer med hvor gammel du føler deg, så er du ikke alene om det, for det er faktisk tilfellet for de aller fleste av oss.

En studie gjort ved Universitetet i Seoul viser også at blant 86 friske eldre så hadde de som følte seg yngre enn de var også færre aldringstegn i hjernen.

LES OGSÅ: 60 er det nye sexy!

Mestring gjør at vi føler oss unge

I en norsk studie fra 2014 fant forskere ved OsloMet at rundt tre av fire føler seg yngre enn de er. De undersøkte, blant 2500 deltakere mellom 40 og 79 år, hvilken betydning demografiske og sosiale egenskaper, mental og fysisk helse og følelse av kontroll har på subjektiv alder fem år senere.

- Opplevelse av kontroll har innflytelse på hvordan folk opplever egen aldring. Folk som føler seg mer kontroll over sin egen helsesituasjon og hverdag, opplever seg yngre. Følelse av kontroll refererer til en persons oppfattelse av i hvilken grad de kan styre eller påvirke utfall av handlinger. Personer med en sterk følelse av kontroll tror og forventer at deres handlinger kan påvirke deres verden, forklarer Astrid Bergland, som ledet studien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer