Håndkle

- Føles håndkle «seigt» så er det på tide med en vask

Så ofte bør du vaske de ulike håndklærne. Enkelte kan fort bli bakteriebomber.

VASK AV HÅNDKLÆR: Hvor ofte vasker du egentlig håndkle etter bruk? Og vasker du det på rett temperatur? Ifølge ekspertene kan håndklærne miste sin myke tilstand om det blir overdrevet vasket.  Foto: Shutterstock / mama_mia
VASK AV HÅNDKLÆR: Hvor ofte vasker du egentlig håndkle etter bruk? Og vasker du det på rett temperatur? Ifølge ekspertene kan håndklærne miste sin myke tilstand om det blir overdrevet vasket. Foto: Shutterstock / mama_mia Vis mer
Publisert

- Hvor ofte håndkle skal vaskes må man nesten se an litt. Er man flink til å henge det opp til tørk etter bruk så vil det ha lengere «levetid» enn om det blir liggende på for eksempel gulvet, sier Malin Skaar, leder for Forbrukerservice i Lilleborg as, til KK.no. 

Ja, for hvor ofte vasker du egentlig håndkleet du bruker når du dusjer eller tar et bad? Enkelte velger kanskje å hive dem i skittentøyet etter en gangs bruk, mens andre bruker det opptil flere ganger. Men ifølge ekspertene kan vi bruke håndkleet flere ganger før det vaskes. 

- Føles håndkle «seigt» så er det på tide med en vask. Mange bytter hver dag/etter en gangs bruk, men det er ikke noe jeg anbefaler. Spesielt av miljøhensyn så synes jeg det er viktig å bruke håndkle flere ganger før vask, sier Skaar.

LES OGSÅ: Toalettbørsten kan bli en bakteriebombe 

- En til to ganger i uken er nok 

Hun får også støtte av Else Liv Hagesæther, som er rengjøringsekspert og forfatter av boken «Rent: Enkelt og greit». Til KK.no har hun tidligere fortalt at det er viktig at du ikke blir «overhysterisk» når det gjelder vasking av håndklær.

- Det er ikke nødvendig å bytte håndklær noe særlig oftere enn én til to ganger i uken, og i hvert fall ikke etter hver dusj, slik noen tror. Da ender man ofte opp med å vaske i stykker håndklærne.

Det er derimot andre type håndklær man bør bytte oftere. De som henger ved siden av vasken, doen, over badekaret, eller over kjøkkenkranen, kan nemlig bli skikkelig bakteriebomber.

HENG OPP HÅNDKLE TIL TØRK: Er du flink til å henge opp håndkleet til tørk kan du bruke det flere ganger.  Foto: Shutterstock / Viacheslav Nikolaenko
HENG OPP HÅNDKLE TIL TØRK: Er du flink til å henge opp håndkleet til tørk kan du bruke det flere ganger. Foto: Shutterstock / Viacheslav Nikolaenko Vis mer

Få det bakteriefritt 

Skaar forteller også at håndkleet vil holde seg i sin kjøpte form og mykt lengre dersom man ikke vasker det for ofte. Og når det vaskes er det viktig at temperaturen høy. Skal de bli rene og bakteriefrie bør de vaskes på minst 60 grader. (Pssst: Hvor ofte bør du egentlig vaske BH-en?)

- Vask alle håndkle på 60-90 grader (etter anvisning på håndkle). Man må opp i 60 grader for å få en hygienisk vask, sier Skaar. 

Det samme gjelder for gjestehåndklær, dohåndklær og sengetøy, legger hun til. For hvor ofte bytter du sengetøy og vasker det? Ifølge Skaar bør dette gjøres hver 14 dag, selv om mange av oss kanskje synes det er verdens kjedeligste oppgave å gjøre. 

- Du bør bytte sengetøy cirka annenhver uke. Og hvis du svetter mye, kan du med fordel skifte på sengen hver uke. Det kommer jo døde hudceller og svette på sengetøyet. 

Husk også at verken nyvasket klær, sengetøy eller håndklær bør ikke ligge i vaskemaskinen i mer enn én time. Da begynner nemlig bakteriekoloniene å vokse. Et fuktig håndkle kan nemlig over tid vil også kunne gi mugg. 

LES OGSÅ: Så ofte bør du vaske dynen og putene dine 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer