Blærekatarr rammer både kvinner og menn

Føles som å tisse piggtråd. Slik blir du kvitt blærekatarren

Det svir og du flyr på do! Blærekatarr rammer plutselig og synderen er som oftest nærliggende bakterier.

PASS PÅ: Den vanligste årsaken til blærekatarr er bakterier fra endetarmen. Så tørk riktig vei! FOTO: NTB scanpix
PASS PÅ: Den vanligste årsaken til blærekatarr er bakterier fra endetarmen. Så tørk riktig vei! FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): Blærekatarr kan være veldig smertefullt, og er en vanlig plage hos kvinner. Men også menn rammes, og da er det gjerne i sammenheng med prostataproblemer.

Den vanligste årsaken til blærekatarr er hissige bakterier som holder til rett i nærheten der du opplever plagene som verst – nemlig i endetarmen. Når bakteriene kommer derfra og opp i urinrøret, kan de forårsake intense plager.

Typiske symptomer på blærekatarr er at det svir når du tisser, og du har ikke mer enn reist deg fra doskåla, før du må dit igjen.

– Yngre kvinner har en naturlig barriere som beskytter slimhinnene, men etter menopausen (når menstruasjonen opphører), blir slimhinnene i underlivet tynnere på grunn av at kroppen ikke lenger produserer østrogen, sier Anders Bærheim, professor emeritus i allmennmedisin. – Tørre slimhinner kan lettere føre til bakterievekst. Derfor kan lokalbehandling med østrogenstikkpiller virke forebyggende.

Maks tre dager

Ubehandlet blærekatarr går som regel over av seg selv etter en ukes tid. Ved antibiotikabehandling opplever de fleste bedring etter et par timer, men noen kan være plaget opptil en uke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer