Ørespesialist advarer:

- Folk bruker skruer, binders og skrujern

Etter den søte kløe kommer den sure svie. Bruker du Q-tips i øret er du ikke alene, men å pirke i øregangen med Q-tips eller andre gjenstander kan få store konsekvenser.

VIKTIG ORGAN: Det er viktig å ta vare på hørselsorganet vårt, men alt for mange av oss klarer ikke å la vær å bruke Q-tips eller verre ting i øregangen. Illustrasjonsfoto: NTB Shutterstock
VIKTIG ORGAN: Det er viktig å ta vare på hørselsorganet vårt, men alt for mange av oss klarer ikke å la vær å bruke Q-tips eller verre ting i øregangen. Illustrasjonsfoto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De aller fleste av oss har Q-tips på badet og er du en som ikke klarer å la være å bruke den i øret så er du overhodet ikke alene. Men du har sikkert hørt det før: At du ikke skal putte noe mindre inn i øret enn tuppen på albuen.

Sverre Karmhus Steinsvåg, avdelingsleder ved Øre-Nese-Hals-avdelingen på Sørlandet sykehus og professor ved Universitetet i Bergen bekrefter dette. I tillegg bannlyser han Q-tipsen.

- Q-tips burde vært på resept. Det blir så mye tull med at folk bare dytter ørevoksen innover og pakker ørene fulle. Det hoper seg opp og øret blir så tett at du hører dårlig. Det kan også bli betennelser, sier han til Vi.no.

Han understreker at øret er et hørselsorgan og svært viktig å ta vare på. Gjennom sin praksis i Bergen og Kristiansand har han også erfart at folk også har brukt skarpere gjenstander enn q-tips til å rense ørene.

- Huden i øregangen er tynn. Bruker du skarpe gjenstander som skruer og binders og skraper inne i øregangen så ødelegges hudbarrieren. Da kan du få øregangsbetennelse som kan være veldig smertefullt. Øregangen hovner opp og tettes igjen. Da må du enten til fastlege eller spesialist, sier Steinsvåg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer