Ny studie:

Folk liker deg bedre enn du tror

- Vi er ofte mest kritiske til oss selv, sier eksperten.

SELVKRITISK: Vi er alltid mer kritisk til oss selv enn til andre. - Vi er alle vår egen strengeste dommer, sier eksperten.
SELVKRITISK: Vi er alltid mer kritisk til oss selv enn til andre. - Vi er alle vår egen strengeste dommer, sier eksperten. Vis mer
Publisert

Se for deg at du møter noen for første gang, og i stedet for å smile og være imøtekommende virker vedkommende avvisende og uinteressert i å høre på det du forteller. Det kan for eksempel være en ny kollega, en nabo eller tanten til den nye kjæresten din. Tenker du da at personen du snakker med har en dårlig dag, eller tenker du automatisk at det må være noe med deg som de ikke liker? (Jeg ville definitivt tenkt det siste!).

Under normale forhold har et voksent gjennomsnittsmenneske rundt 60 000 tanker i døgnet. Omtrent 85 prosent av disse tankene er bekymringer og negativt selvsnakk, ifølge Rådet for psykisk helse.

De fleste av oss er raske med å dømme oss selv og tenker fort at det er oss det er noe galt med, i stedet for å løfte blikket og se at den andres oppførsel mest sannsynlig har en helt annen forklaring.

Det er nemlig stor sannsynlighet for at personen du snakker med faktisk liker deg bedre enn du tror.

Ny studie bekrefter

En ny studie bekrefter nå at folk liker deg bedre enn du tror, skriver health.com. Studien spurte 112 personer, noen med sosial angst og noen uten, om å ta med en venn. De spurte så om de kunne evaluere det vennskapet. Resultatet viser at personer med sosial angst vurderer vennskapene og kontaktene sine som dårligere enn de egentlig er.

Eksperter mener at dette til en viss grad gjelder både personer med sosial angst og personer uten sosial angst. Vi har en tendens til å tenke at andres avvisende oppførsel skyldes noe med oss selv, til tross for at det som regel ikke stemmer.

TOLKER ANDRES KROPPSSPRÅK: Hvis du opplever andres kroppsspråk som avvisende, er det fort gjort å tenke at de ikke liker deg. Ekspertens anbefaling er å spørre andre om hva de tenker om deg hvis du er i tvil.
TOLKER ANDRES KROPPSSPRÅK: Hvis du opplever andres kroppsspråk som avvisende, er det fort gjort å tenke at de ikke liker deg. Ekspertens anbefaling er å spørre andre om hva de tenker om deg hvis du er i tvil. Vis mer

Vi er selvkritiske

- Vi er nok litt defensive i mange settinger. De fleste av oss har en skavank som vi tenker er betydningsfull for andre, men som ingen andre tenker på det eller bryr seg om. Vi er mest kritiske til oss selv.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Det er heller ikke alle som er like flinke til å lese kroppsspråk, og mange har et kroppsspråk som virker overfladisk og sarkastisk uten at de mener det.

- Vi er selvsentrerte, så vi tror fort at andres kroppsspråk og oppførsel skyldes at de ikke liker oss, i stedet for å tenke at de har en dårlig dag, forklarer Winther.

Psykisk helse påvirker

Omtrent halvparten av voksne nordmenn vil rammes av en psykisk lidelse i løpet av livet, og ca. en tredjedel i løpet av et år, ifølge FHI.

Den psykiske helsen din kan i stor grad påvirke hvordan du opplever andre, og hvordan du tror andre opplever deg.

- De med sosial angst er gjerne høye på personlighetstrekket nevrotisisme. Nevrotisisme innebærer blant annet lav selvfølelse. Men de med sosial angst er ikke minst høye på personlighetstrekket introversjon. Dette betyr at den lave selvfølelsen særlig retter seg mot frykt for å bli nedvurdert av andre mennesker, sier Svenn Torgersen til KK.

Han er professor i psykologi ved Universitetet i Oslo, og har i mange år forsket på personlighet.

Som all nevrotisk frykt så er den overdrevet og uriktig, i hvert fall delvis.

VIKTIG Å TENKE POSITIVT: Å tenke positivt og å gi deg selv ros, kan bidra til å styrke selvfølelsen. Vi trenger alle bekreftelser, støtte og omsorg.
VIKTIG Å TENKE POSITIVT: Å tenke positivt og å gi deg selv ros, kan bidra til å styrke selvfølelsen. Vi trenger alle bekreftelser, støtte og omsorg. Vis mer

Kan oppleves som vanskelig

Hvis du sliter med angst eller andre psykiske problemer, kan det være veldig vanskelig å være sosial og treffe nye mennesker. Mange tenker også at de vennskapene de har ikke er så bra og at de ikke er betydningsfulle for andre.

- Alle former for angst, knyttet til hva det gjør med vårt funksjonsnivå, vil kunne påvirke hva vi tror andre mener om oss, sier Tove Gundersen til KK.

Hun er generalsekretær i Rådet for psykisk helse.

Vanskelige tanker og negativitet forsterkes av ensomhet og isolasjon. Når den sosiale angsten fører til tilbaketrekning, er dette et problem.

- Vi er alle vår egen strengeste dommer. Derfor er det viktig at vi tar innover oss kunnskapen om at vi alle er vår strengeste dommer. Si til seg selv at jeg er god. Ingen kan være gode i alt, men alle er gode i noe, sier Gundersen.

Våg å spørre

Gundersens anbefaling er å spørre andre om hva de tenker om deg hvis du er i tvil.

- Spør om hva de tenker om det du står for og gjør. Sannsynligheten for positive tilbakemeldinger øker, og smitteeffekten ved å gi komplimenter er stor. Vi trenger alle bekreftelser, støtte og omsorg. Også trenger vi repetisjoner ved jevne mellomrom, slik er vi laget, sier hun.

Neste gang du opplever at noen har et avvisende eller dømmende kroppsspråk, kan du altså tenke at det mest sannsynlig skyldes dem og ikke deg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer