Angst

– Føltes ut som jeg ikke fikk puste og at jeg holdt på å bli gal

I ett år var Kristine så lammet av angst at hun ikke klarte å være alene eller sove liggende.

STERK ANGST: Livet skulle ta en helt ny vending for Kristine da hun plutselig ble rammet av sterk angst. FOTO: Privat
STERK ANGST: Livet skulle ta en helt ny vending for Kristine da hun plutselig ble rammet av sterk angst. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Ifølge Folkehelseinstituttet vil om lag en av fire rammes av en angstlidelse i løpet av livet. For Kristine C. Tørå (33) var angsten så sterk at hun tilbragte et helt år på sofaen.

Kristine forteller at angsten nok alltid har ligget der og murret under overflaten, som barn syntes hun for eksempel at var vanskelig å rette opp hånda i skoletimene og holde fremføringer foran klassen. Under studiene kjente hun også på symptomer, men klarte å holde dem i sjakk.

Men for fem år siden, på et veldig uventet tidspunkt i livet, skulle angsten slå ut i full blomst. Kristine hadde nettopp avsluttet studiene, flyttet med ektemannen Sindre til et nytt sted og landet drømmejobben.

– Jeg er utdannet spesialpedagog og hadde fått praksisplass på en ungdomsskole med kjempefine kollegaer. Jeg var i en situasjon hvor jeg følte meg trygg, men plutselig eksploderte det. Etter noen dager begynte jeg å gråte masse og kjente på en ekstrem indre uro uten at jeg skjønte hvorfor. Jeg var engstelig for å bevege meg ut av bygget og begynte å få voldsomme panikkanfall på jobben, forteller hun.

Fikk panikk av å ligge

Angstlidelsen eskalerer raskt og etter bare to uker i den nye jobben blir Kristine sykemeldt. Gjennom fastlegen får hun time hos Distriktspsykiatrisk senter (DPS) for behandling av panikkanfall og generalisert angst.

På det verste klarer hun ikke forlate hjemmet sitt. Angsten er så sterk at ektemannen må støtte henne over gulvet når hun skal gå på do og i ett år forlater hun knapt sofaen.

– Jeg fikk panikk av å ligge og når jeg stod følte jeg meg veldig svimmel. Det førte til at jeg måtte sitte-ligge på sofaen. Jeg måtte også hele tiden ha tv-en og datamaskinen på, slik at jeg hørte forskjellige typer lyder i rommet.

– Jeg turte heller ikke være alene, så mannen min måtte være hjemme med meg hele tiden. Hvis vi for eksempel skulle handle mat satt jeg i bilen og holdt meg fast mens han løp inn for å handle, og så leide han meg opp igjen i sofaen da vi kom tilbake. Det var skremmende, men vi forstod at det var angst og etter hvert ble det hverdagen vår, forteller hun.

Overrasket over den fysiske reaksjonen

Ifølge Folkehelseinstituttet skiller man mellom ulike former for angstlidelser, men det er ikke uvanlig at en person kan ha flere samtidig.

En person med generalisert angstlidelse bekymrer seg for mye forskjellig og opplever at bekymringene er ukontrollerbare. Det kan dreie seg om alt fra redsel for å ha fornærmet noen til tanker om at man skal forårsake en trafikkulykke.

Panikklidelse kjennetegnes av plutselige panikkanfall uten spesiell grunn og angst for å få slike anfall. Symptomene man får under et panikkanfall kan være så kraftige at mange tror de har fått en alvorlig sykdom, kommer til å dø eller at de rett og slett holder på å miste forstanden.

Kristine forteller at noe av det som overrasket henne mest med angsten er nettopp hvor fysisk den kan være.

– Før tenkte jeg at angst var å være litt stressa for en fremføring eller at du blir klam i hendene fordi du skal ringe noen. Det verste og mest sjokkerende for meg var å oppleve hvor ekstremt fysisk angst er. Mange havner på sykehus fordi de har så sterke symptomer at de tror de har hjerteinfarkt eller andre skumle sykdommer.

– For meg føltes det som at jeg ikke fikk puste og at jeg holdt på å bli gal. Kristine C. Tørå

– Når jeg stod oppreist, var det som om jeg var på en båt, bakken gynget og jeg mistet helt kontakten med underlaget. Jeg svettet og det prikket i synsfeltet, i tillegg hadde jeg en ekstrem frykt for å besvime eller dø.

HELT NY HVERDAG: Kristine er i dag tilbake i jobb og har en datter på to år. FOTO: Privat
HELT NY HVERDAG: Kristine er i dag tilbake i jobb og har en datter på to år. FOTO: Privat Vis mer

Så for seg et liv som ufør

Personer med sterk angst kan ha vansker med å se for seg at man noen gang skal kunne fungere normalt igjen. Kristine forteller om håpløsheten hun følte da hun var lenket til sofaen sin.

– Det var en følelse av at det jeg kjenner på nå kommer alltid til å være der. Det føltes helt umulig å skulle komme tilbake i jobb igjen og jeg så for meg at jeg kom til å bli uføretrygdet og sitte i sofaen resten av livet. Jeg var nedstemt og full av sorg over at livet mitt ikke ble slik jeg hadde trodd.

Endringen skjer en dag Kristine tilfeldigvis kommer over en video om angstmestring på YouTube. Filmen handler om hvordan følelser fra barndommen påvirker hvordan du ser på deg selv, noe Kristine opplever stemmer godt med hvordan hun selv har det.

Hun begynner å lese alt hun kommer over om angstmestring, ser videoer og tar ulike kurs på nett. Etter hvert begynner hun å teste ut metodene hun har lært.

– Det første jeg gjorde var å ta tak i uroen, da det var det verste for meg. Jeg hadde en følelse av at det aldri var helt ro inni meg og at jeg hadde et rush av energi i kroppen som gjorde at jeg ikke kunne sitte stille. Jeg bestemte meg for at jeg hver dag skulle ta en liten stund hvor jeg holdt pusten og følte på denne uroen.

– I ettertid kan det synes merkelig, men jeg turte ikke lukke øynene mens jeg gjorde dette og jeg måtte holde mannen min i hendene. Men etter hvert klarte jeg å føle på uroen inni meg og så bygde jeg på dette over tid.

Ble frisk med gradvis eksponering

Angst er ubehagelig, men ifølge Rådet for psykisk helse er det ikke farlig i seg selv. For noen kan det være et tegn på at man har levd med for mye stress og belastninger over lang tid.

Gjennom å lære hvordan du kan håndtere angsten, med rett behandling og ved hjelp av egen innsats, kan du bli frisk.

Små, gradvise skritt er ifølge Kristine løsningen for å befri seg fra en lammende angstlidelse, samt det å eksponere deg for det du er mest redd for. Men hun understreker viktigheten av å ta ting i sitt eget tempo.

– Etter hvert begynte jeg å jobbe med eksponering. Når vi reiste til butikken kunne jeg for eksempel åpne døra og stå utenfor bilen til jeg følte meg rolig, og så var det nok eksponering den dagen. Til slutt klarte jeg å komme meg inn i butikken og inn i kjøpesenteret.

– Når du har sterk angst er du sliten fordi systemet og kroppen din jobber for fullt hele tiden. Selv om du bare har ligget i senga hele dagen har kroppen din løpt maraton og du føler deg helt utslitt. Eksponering gjør deg mer sliten og kan føre til at du kommer inn i en ond sirkel dersom du går for fort frem. Det er derfor kjempeviktig å ta ting gradvis og føle på mestring og trygghet, før du går videre til neste steg.

Ønske om å hjelpe andre

Kristine blir stadig bedre og i prosessen vokser det frem et ønske om å hjelpe andre i samme situasjon. Med NAV i ryggen jobber hun ett år som terapeut for andre som sliter med angst.

I dag driver hun Angstportalen.no hvor hun har samlet metoder og verktøy til hvordan overvinne angst, samt tilbyr online- og gruppesamtaler.

Hun mener angst ikke bare er negativt, men at det også gir deg erfaring og informasjon du kan bruke til å bli bedre kjent med deg selv og hva du trenger.

– Det er først og fremst viktig å vite at angst er en helt normal reaksjon, at det er kroppen og hjernen som responderer på noe som ikke føles bra, og at det er hjelp å få. Sammen kan vi finne ut hva angsten egentlig handler om og hvilke verktøy som fungerer for å møte den. Det er lett å føle at du er helt alene, men det å kjenne på angstproblematikk er mye vanligere enn vi tror, sier hun.

– Jeg får ofte tilbakemeldinger fra medlemmene i Angstportalen om at de er overrasket over at de ikke har lært de tingene jeg lærer dem mye tidligere. Om man har angst, selv om man har prøvd mye for å få det bedre, er det viktig å ikke gi opp! Det er mulig å få det bedre og ta kontrollen over livet tilbake fra angsten.

Selv om hun ikke lenger lar angsten styre livet, må Kristine fortsatt ta hensyn og jobbe med seg selv.

Angst blir ikke bare borte, den er fortsatt en del av meg, men i dag er det ikke noe som hemmer meg i å dra steder eller gjøre ting.

– Min erfaring er at mange med angst, inklusiv meg selv, ofte er følelsesmennesker som har behov for å tilpasse livet sitt. Jeg trenger visse rammer for å ha det bra og i perioder, for eksempel hvis jeg jobber mye, kan jeg kjenne på tegnene igjen. Det er da det er viktig å ha gode verktøy slik at man forstår hva som kommer og hvordan man skal møte det.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer