Angst

– Føltes ut som jeg ikke fikk puste og at jeg holdt på å bli gal

I ett år var Kristine så lammet av angst at hun ikke klarte å være alene eller sove liggende.

STERK ANGST: Livet skulle ta en helt ny vending for Kristine da hun plutselig ble rammet av sterk angst. FOTO: Privat
STERK ANGST: Livet skulle ta en helt ny vending for Kristine da hun plutselig ble rammet av sterk angst. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Ifølge Folkehelseinstituttet vil om lag en av fire rammes av en angstlidelse i løpet av livet. For Kristine C. Tørå (33) var angsten så sterk at hun tilbragte et helt år på sofaen.

Kristine forteller at angsten nok alltid har ligget der og murret under overflaten, som barn syntes hun for eksempel at var vanskelig å rette opp hånda i skoletimene og holde fremføringer foran klassen. Under studiene kjente hun også på symptomer, men klarte å holde dem i sjakk.

Men for fem år siden, på et veldig uventet tidspunkt i livet, skulle angsten slå ut i full blomst. Kristine hadde nettopp avsluttet studiene, flyttet med ektemannen Sindre til et nytt sted og landet drømmejobben.

– Jeg er utdannet spesialpedagog og hadde fått praksisplass på en ungdomsskole med kjempefine kollegaer. Jeg var i en situasjon hvor jeg følte meg trygg, men plutselig eksploderte det. Etter noen dager begynte jeg å gråte masse og kjente på en ekstrem indre uro uten at jeg skjønte hvorfor. Jeg var engstelig for å bevege meg ut av bygget og begynte å få voldsomme panikkanfall på jobben, forteller hun.

Fikk panikk av å ligge

Angstlidelsen eskalerer raskt og etter bare to uker i den nye jobben blir Kristine sykemeldt. Gjennom fastlegen får hun time hos Distriktspsykiatrisk senter (DPS) for behandling av panikkanfall og generalisert angst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer