De fleste av oss har nok reflektert litt over hvem vi blir når vi har drukket alkohol. Alle som har hatt fylleangst kan nok kjenne seg igjen i tanker som:
«Sa jeg virkelig det? Sjekket jeg opp han der? Hvorfor skulle jeg absolutt starte en krangel med kjæresten? Sang jeg virkelig karaoke foran hele jobbledelsen?»
Vi liker å si at fylla har skylda, men er det egentlig sant? Det er jo fortsatt vi som utfører handlingene, og ofte føles det riktig i øyeblikket.
Avslører alkoholen hvem vi «egentlig» er?

- Barna mine får aldri en småbrisen feriemamma
Påvirker oppførselen vår
At alkohol påvirker hvordan vi oppfører oss er helt klart, noe vi spesielt kan merke i sosiale situasjoner. På den ene siden gjør alkoholrusen oss mer utadvendte og sosiale, og studier har vist at det øker lysten til å hjelpe andre, være generøse og knytte tettere bånd til andre mennesker, skriver Psychology Today i en artikkel om temaet.

- Den letteste veien til å bli alkoholiker
Men, de fleste som har drukket noen glass for mye, vet nok at alkoholrusen kan være et tveegget sverd. Kanskje starter kvelden med god stemning, før den ender i et slags kaos der vi ikke egentlig husker helt hva som skjedde.
For jo mer vi drikker, desto mer blir våre kognitive og psykomotoriske funksjoner påvirket. Vi blir mer risikovillige og vi vil ofte oppfatte situasjoner feil - som igjen kan føre til at vi reagerer mer «aggressivt» enn vi ville gjort i edru tilstand.

Psychology Today siterer Gary Malone, en avhengighetspsykiater på Baylor University, som sa:
- Jo høyere alkoholnivå i blodet, jo mer primitiv og fiendtlig blir responsen som kommer ut.
Kanskje kjenner du deg igjen i at du får du lavere terskel for å si i fra om ting som plager deg når du har drukket noen glass. La oss si at du på sommerfesten med jobben tar opp noe som irriterer deg med en kollega.
Det som skjer, er at dine negative tanker om noe holdes sjakk i din normale bevissthet - altså når du er edru - men de vil lettere kunne komme ut når du er full.
Hemningene dine blir lavere når du drikker - som fører til at du blir mer impulsiv og at du ikke bryr deg så mye om hvordan oppførselen din blir oppfattet av andre, skriver Psychology Today.
Med andre ord: Dette betyr ikke at du ikke hadde disse negative tankene og følelsene fra før, men at du rett og slett visste bedre enn å si det høyt.

Kristina kuttet ut alkohol i ett år. Ble overrasket over effekten
- For å bli ordentlig kjent med noen, må du møte dem i fylla
Vi kobler på psykiater Jørgen Bramness, som er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet og Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse.
- Det er jo noe i oss som kommer til overflaten når vi senker kontrollen. Som kan være hyggelig eller mindre hyggelig. Om det som kommer frem er mer sant enn det som er der når vi ikke har drukket, det er et filosofisk spørsmål, men det er nok et element av det, sier Bamness til KK.
Selv pleier han å fleipe om at hvis vi skal lære noen å kjenne ordentlig godt, må vi treffe dem i fylla.

- Er det en sannhet i at alkohol kan avsløre hvem vi «egentlig» er?
- Det er et vanskelig spørsmål, for hva betyr ordet «egentlig»? Er vi ikke en sum av alle våre deler, egentlig?, spør han retorisk, og fortsetter:
- Det som skjer når vi drikker, er at en del av våre hemninger forsvinner. Vi er jo stort sett folk som både har impulser og hemninger. Impulser er det vi har lyst til - det som kommer «nedenfra». Hemninger er det vi kontrollerer det med, sier han.
Har du lyst på den frossenpizzaen når du er edru en tirsdag kveld, har du kanskje lettere for å la den ligge. Når du kommer hjem etter en tur på byen en fredag, derimot...
Med andre ord er impulsen og lysten der kanskje hele tiden, men vi har lettere for å la hemningene falle når vi er fulle, forklarer Bramness.
- Men betyr ikke det at alt vi sier og gjør i fylla er ting vi egentlig har lyst til å si og gjøre? Ligger det noe i dette med at fra barn og fulle folk hører vi sannheten?
- Det er en viss sannhet i det. Men hvis vi er våre impulser, er vi ikke også våre hemninger? Vi er nok begge deler. De kontrollmekanismene vi har når vi er edru er jo en del av oss, de også.
En enkel måte å forklare det på, er at ting kommer lettere til overflaten når vi har drukket. Det er ikke uten grunn at fulle folk gjerne blir mer amorøse og foreslår ting de kanskje ikke ville gjort i edru tilstand, påpeker Bramness.

Slik påvirker promillen deg - steg for steg
Noen mister hemninger lettere enn andre
Det er også stor forskjell på hvordan vi blir i fylla. Du har sikkert hørt uttrykket «mean drunk»? Noen blir rett og slett litt ufyselige når de har drukket, og virker å ha et veldig behov for å få ut frustrasjoner på folk rundt seg.
Vi spør Bramness om hvorfor noen får en mer voldsom personlighet når de har drukket:
- Noen blir fullere enn andre, og det har en viss sammenheng med hvor høy promille du har. Noen er mer impulsdrevne og det skal mindre til før de reagerer på impulsene sine, mens andre har stålkontroll og vil ikke la seg påvirke så mye, sier Bramness, og fortsetter:
- Også er det forskjellig hva slags impulser vi har. Jeg opponerer litt mot at den vi er når vi er full er den vi egentlig er, for vi er jo også våre kontrollmekanismer, men det er klart at det kommer frem ting ved folk som kan være avslørende når de er påvirket av alkohol. Noen blir lite hyggelige i fylla, noen blir amorøse, noen blir voldelige.
- Hvis vi tar dette med å bli voldelig som eksempel - det er jo lett å tenke at de som blir voldelige i fylla, har det kanskje litt i seg fra før, eller?
- Ja, det er jo ikke alkoholen som sådan som skaper tendenser til vold. Det vi gjør i fylla har vi jo i oss, det er jo vi som gjør det.

- Vi er veldig opptatt av å ha kontroll
Det er så klart ikke bare negative ting som kommer frem når vi har drukket litt.
Vi har også lett for å komme med kjærlighetserklæringer - hvor ofte har vel ikke venninnegjengen plutselig fått et veldig behov for å klemme hverandre og bedyre hvor høyt de elsker hverandre? Hemninger som forsvinner kan rett og slett føre til veldig hyggelige stunder med andre mennesker.
Hvis du ofte skammer deg over hvem du blir når du er full, kan det kanskje hjelpe litt med et historiefakta fra romertiden:
- I Romerriket hadde senatet en praksis om at alle lover skulle stemmes over to ganger - både mens de var edru og fulle - da tok man hensyn til både den impulsive og den gjennomtenkte delen av oss, forteller Bramness.
- Så det er ikke bare de negative sidene som kommer frem?
- Nei, men i vårt samfunn er vi er ganske glad i hemningene våre. Vi er opptatt av kontroll. Vi «liker ikke» folk som er fulle, vi «liker ikke» folk som ikke klarer å kontrollere det de spiser - vi setter stor pris på folks kontroll.
Det kan altså diskuteres hvilket gode vi får av at folk slipper kontrollen på fylla, påpeker Bramness.
- Vi har en del moralske tanker rundt folk som ikke har kontroll - det gjør oss urolige.

6 tegn på at du er i ferd med å utvikle et alkoholproblem
Handler på tanker og følelser
Vi tar også med oss konklusjonen i artikkelen på Psychology Today.
Alkohol kan få oss til å oppføre oss annerledes, og det kan lure frem deler av oss som vi som regel holder i sjakk - men forskning har så langt ikke bevist at det «avslører» vårt sanne jeg.
Men alkohol kan likevel få deg til å handle på tanker og følelser som du ikke opplever som dominerende i edru tilstand - tanker og følelser du egentlig vil løsrive deg fra.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Ja, noen er mer utsatt for å få fylleangst enn andre (og det er tre avgjørende faktorer)
