Akutt og vedvarende tinnitus

- For de rammede er stillheten den verste fienden

Langvarig tinnitus er noe man må lære seg å leve med, men flere tiltak kan dempe plagene.

TINNITUS: Øresus kan oppstå akutt, men varer det i mer enn tre måneder er sjansen stor for at det er noe du må leve med resten av livet. Foto: NTB Scanpix
TINNITUS: Øresus kan oppstå akutt, men varer det i mer enn tre måneder er sjansen stor for at det er noe du må leve med resten av livet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): Oppfatter du lyd som ikke kommer fra en lydkilde rundt deg, kan det hende at du er en av 15 prosent voksne nordmenn som er plaget av tinnitus, også kalt øresus.

- Rundt 95.000 nordmenn er så plaget av tinnitus at de opplever at det er vanskelig å mestre hverdagen, sier Morten Buan, forbundsleder hos Hørselshemmedes Landsforbund (HLF), til Vi.no.

Les også: De fem vanligste spørsmålene (og svarene) om demens

Tinnitus rammer i alle aldre

På norsk betyr tinnitus konstant øresus. Ifølge Buan rammer tinnitus i alle aldre.

Symptomene på at du trenger høreapparat

- Mange sliter med tinnitus som følge av måten vi omgås lyd på i dag, for eksempel med musikk rett i øret, sier forbundslederen.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) har nylig ropt varsko om at 1,1 milliard unge mennesker står i fare for hørselsskader som følge av høy musikk rett i øret.

De peker også på konserter og utesteder, idrettsarrangementer og treningssentre som kilder til støy.

- Du kan ha tinnitus på det ene eller begge ørene, og den kan komme brått eller gradvis. For mange forsvinner øresusen etter en stund, mens for andre blir lyden så plagsom at det går utover helsen, understreker Buan.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer