Tisse ofte:

- Før en biltur, før sengetid og etter sex er ok, men...

Bør vi unngå å tisse for ofte?

TISSE OFTE: Tisser du oftere enn du må, bare for sikkerhetsskyld? FOTO: NTB
TISSE OFTE: Tisser du oftere enn du må, bare for sikkerhetsskyld? FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pleier du å tisse «bare for sikkerhetsskyld»? Mange av oss løper på do før vi skal ut på en lang biltur eller på kino, fordi vi er redde for å måtte tisse underveis. Hvis du er en av de som gjør dette regelmessig, kan det hende du må bli mer obs på hvor ofte du faktisk tisser.

Den siste tiden har flere nettmagasiner, blant annet BuzzFeed og det australske kvinnemagasinet Womens Health Mag, omtalt en TikTok-bruker som advarer mot å tisse når man egentlig ikke må. I videoen sier brukeren (som for ordens skyld ikke er lege), @nosuchthingastmi, at ved å tisse for ofte, skaper du en dårlig vane der du lærer blæren til å ville tømme seg før den egentlig er full.

BuzzFeed spurte Heather Jeffcoat, en amerikansk fysioterapeut med vekt på bekkenbunnshelse, om dette stemmer, og hun bekreftet at vi helst skal unngå å tisse oftere enn vi egentlig må.

- Før en lang biltur, før sengetid og etter sex er ok! Problemet er at å tisse «bare i tilfelle» regelmessig, er det som trener blæren og nervesystemet ditt, over tid. Så ikke vær redd for å gå på do «bare i tilfelle», men vær oppmerksom på at du ikke vil at det skal bli en vane, uttalte Jeffcoat til BuzzFeed.

TIKTOK: Advarer mot å tisse oftere enn du egentlig må. FOTO: Skjermdump TikTok, @nosuchthingastmi
TIKTOK: Advarer mot å tisse oftere enn du egentlig må. FOTO: Skjermdump TikTok, @nosuchthingastmi Vis mer

- Blæra er et «vanedyr»

Gro Cecilia Stensrød er uroterapeut ved urologisk seksjon ved Aleris. Hennes jobb er i store trekk å utrede og behandle symptomer fra urinveiene. Hun forteller til KK at hennes hjertesak innen urologifeltet, er kvinnehelse:

- Det er så mange kvinner som har problemer med sin blære, og veldig mange av disse problemene kan ofte relativt enkelt behandles.

Hun forteller at man i utgangspunktet ikke bør tisse oftere enn man egentlig må, men så er det ikke så enkelt...

- Dersom man har en normalt fungerende blære, så er det ikke noe problem å tisse før man for eksempel skal på kino, i et møte, og så videre. Dette gjør nok de aller fleste, og det går greit.

- Men blæra er et «vanedyr», og evnen til å holde et normalt volum kan stadig bli stadig mindre dersom den tømmes for små skvetter med urin hele tiden. Tilslutt tisser man hyppig og lite, ikke fordi blæra er full, men fordi man har mistet kontrollen over den.

Stensrød forteller at hun har mange pasienter som rett og slett må drive med «blæredressur», med hensikt å ta tilbake kontrollen over blæra.

UROTERAPEUT: Gro Cecilia Stensrød. FOTO: Aleris.no
UROTERAPEUT: Gro Cecilia Stensrød. FOTO: Aleris.no Vis mer

Må ikke forveksles med overaktiv blære

Dersom du må tisse veldig ofte, kan det hende du kan har nytte av blæretrening. Stensrød understreker imidlertid at det finnes flere tilstander som må utelukkes før man kan sette i gang med blæretrening:

- Hyppig vannlating kan være et symptom på det vi kaller overaktiv blære - OAB. Lider man av OAB opplever man plutselig og sterk vannlatingstrang som ikke kan kontrolleres. Blæren får beskjed via det selvstyrte nervesystemet om at den skal tømme seg, selv om den langt fra er full.

Stensrød forteller at det er altfor mange som settes på blæredempende medisiner ved hyppig vannlating. Hun understreker at det er utrolig viktig at hyppig vannlating ikke blandes sammen med overaktiv blære. Omfattende og detaljert utredning er viktig før behandling iverksettes.

- Det er mange sykdommer og tilstander som kan forårsake forstyrrelser i nervesignalene mellom hjernen og blæren, men det hender også at vi ikke finner noen konkret årsak. Det er uansett veldig viktig at en person med symptomer på OAB gjennomgår en grunnleggende utredning før behandling iverksettes.

- En tommelfingerregel er å tømme blæra 5-7 ganger i døgnet

Stensrød forklarer at det viktigste verktøyet vi har innen enkel utredning, er drikke- og tisselister.

- Vi må vite hvor mye urin det er i blæra når trangen melder seg, og vi må vite om blæra tømmer seg fullstendig ved toalettbesøk.

Det er også viktig å vite hvor mye og hva en person drikker. Drikker du mye, må du tisse ofte.

- Ved stort væskeinntak er det viktig å ikke holde igjen på antall vannlatninger, da kan man oppnå skade på blæremuskelen. En tommelfingerregel er at man skal drikke cirka 1,5 til 2 liter i døgnet, og at man tømmer blæra 5 til 7 ganger. Det bør ikke være mer enn 450-500 milliliter urin per toalettbesøk.

TISSETRENGT: Hvis du må tisse veldig ofte, kan det hende du trenger å trene blæren. FOTO: NTB
TISSETRENGT: Hvis du må tisse veldig ofte, kan det hende du trenger å trene blæren. FOTO: NTB Vis mer

Overaktiv blære

Det er altså viktig å skille mellom hyppig vannlating og overaktiv blære. Symptomer på overaktiv blære kan være:

  • Brått innsettende og sterk vannlatingstrang og hyppig vannlating.
  • Det kan dreie seg om oftest 8-10 eller flere tømninger i løpet av dagen og kanskje 1-2 toalettbesøk om natta.
  • Urinlekkasje er et problem for noen, men ikke for alle. Typisk er lekkasjen slik at pasienten ikke klarer å holde på vannet i forbindelse med sterk vannlatingstrang, han eller hun rekker ikke tidsnok frem til toalettet.
  • Overaktiv blære er en tilstand som kan forringe livskvaliteten og blir psykisk belastende. Mange unnlater å søke lege fordi de føler forlegenhet over sine plager, eller tror problemet ikke lar seg behandle.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Ikke hold deg for lenge

Men mens noen tisser hyppig, er det andre som utsetter dobesøket lenger enn det som er nødvendig. KK har tidligere skrevet at du heller ikke bør holde deg for lenge før du tisser. Tron Tronsen ved Urologikinikken Trondheim, spesialist i urologi og kirurgi, uttalte følgende:

- Det kan føre til noe som heter «lazy bladder», der urinblæra blir skadet ved at den tøyes ut med store urinvolumer, og at urinblæremuskelen noen ganger kan miste sin styrke. Dette kan føre til «resturin», som igjen kan føre til urinveisinfeksjoner.

Dersom du opplever problemer med å holde deg - eller det motsatte - er det lurt å prate med en lege, så dere kan finne en løsning.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer