Håndvask:

- For hyppig vask kan gi eksem

Nei, du trenger ikke bruke såpe hver gang du dusjer.

HÅNDVASK: Vi elsker deilige såper, men kan det bli for mye av det gode? FOTO: NTB Scanpix
HÅNDVASK: Vi elsker deilige såper, men kan det bli for mye av det gode? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Vask hendene før du spiser», «husk å vaske hendene etter at du har vært på do», «har du vasket hendene?». Alle har hørt disse setningene i oppveksten, og det er ikke uten grunn. Ifølge eksperter er nemlig god håndhygiene et av de mest effektive tiltakene vi kan gjøre for å hindre smittespredning og dermed forebygge infeksjoner og sykdomsutbrudd. Med andre ord: Håndvask bør stå på priolista!

- Men vasker vi oss for mye med såpe, sånn generelt?

- Ja, det mener jeg vi gjør, sier Rolah Osman Lønning, som jobber som kosmetisk lege på BeWell klinikken og står bak boken Frisk hud.

Årsaken til at man ikke skal vaske seg for mye og ofte med såpe, er at det kan forstyrre hudbarrieren vår. Legen forteller at mange såper har relativt høye pH verdier, noe som vil si at de er alkaliske eller basiske. Huden vår derimot befinner seg på den sure delen av skalaen med en pH mellom 5 og 5,5.

- Bruker vi for mye såpe over tid kan pH-forskjellen bidra til å strippe huden for viktige fettsyrer som er en del av hudbarrieren. Dette kan medføre tørrhet, eksemutbrudd, akneutbrudd, økt aldring og irritasjon, forklarer hun.

LES OGSÅ: Derfor klør du

Her burde du vaske deg med såpe!

For å unngå dette råder legen til å minske såpebruk til håndvask og steder på kroppen du svetter mest, som armhulene. Ved sistnevnte, mener hun dessuten at vann og renseolje kan holde lenge. Når det kommer til hendene er saken derimot en litt annen.

EKSPERTEN: Kosmetisk lege Rolah Osman Lønning. Foto: Privat
EKSPERTEN: Kosmetisk lege Rolah Osman Lønning. Foto: Privat Vis mer

- Her er såpe nødvendig for å fjerne bakterier og skitt. Disse fjernes ofte ikke med vann alene, forklarer hun.

Legen råder likevel til å gå for en mild såpe med en relativt nøytral pH og anvende en god krem etter håndvask.

- Dette kan også begrense irritasjon og tørrhet for dem som opplever det, sier legen.

Men så er vi jo forskjellige og huden vår er ulik. Derfor mener Lønning at noen av oss bør vært litt mer obs med såpe enn andre.

- Har man tørr hud, sensitiv hud, eller plages med hudtilstander som psoriasis og eksem bør man begrense såpebruk enda mer enn andre, sier hun og legger til:

- Er du blant disse, er det viktig at du husker å smøre deg godt med fuktighet etter dusj og bad!

Når det kommer til ansiktet understreker Osman Lønning at du ikke bør bruke såpe. Hun påpeker at ansiktsprodukter som renser og «såper» er tilpasset forholdene i hudområdet. Disse er derfor utstyrt med en lavere pH, noe som legen forteller at bidrar til at ansiktshuden også tåler dem bedre. (Psst: Er det greit å bruke dagkrem om natten?)

LES OGSÅ: Sjekk hva som kom ut av håndtørkeren

Vasker vi hender for ofte?

Men la oss se litt nærmere på hender. For vi kjenner alle til tørre vinterhender. Skyldes det at vi vasker dem for mye? Dermatolog ved Volvat Majorstuen, Sidsel Haug, mener at de fleste faktisk ikke er så ille på dette området, og har et nokså normalt såpeforbruk. Lurer du på hvor mye såpe du egentlig trenger, forklarer hun at er avhengig av hvilken type du bruker.

- Jeg anbefaler alltid milde, helst oljebaserte produkter, uten parfyme eller andre unødvendige tilsetningsstoffer, sier hun.

EKSPERTEN: Dermatolog ved Volvat Majorstuen, Sidsel Haug. Foto: Privat
EKSPERTEN: Dermatolog ved Volvat Majorstuen, Sidsel Haug. Foto: Privat Vis mer

Når det gjelder barn og såpebruk, mener hudlegen at uparfymerte såper burde være en generell regel, der man dessuten burde velge milde, gjerne oljebaserte produkter.

- Og du, ikke bruk mye vann og såpe til barna. Det er helt unødvendig, sier hun.

Er du usikker på når håndvask er nødvendig, forteller hun at den gode gammeldagse regelen, «etter toalettbesøk og før måltider» er en fin veiledning. Videre legger hun til at dem som blir tørr på hendene etter vask, enten har eksem fra før (da på hender eller også andre steder) eller har hatt atopisk eksem som barn eller ungdom. (Pssst! Du vasker vel ringene dine?)

- Generelt er det slik at de med tørr hudtype, eventuelt atopisk eksem, lettere får håndeksem enn andre. Da er det klart at hyppig håndvask vil forverre situasjonen, sier hun.

LES OGSÅ: Vasker ikke hendene etter dobesøk. Skjer nok oftere enn du tror ...

Hørt om kontakteksem?

Haug forteller videre at mennesker som er mye i kontakt med vann i forbindelse med jobb er spesielt utsatte for å få eksem. Her trekker hun frem eksempler på yrkesgrupper som helsepersonell, frisører, håndverkere eller de som jobber med matlaging.

- De fleste som får håndeksem i disse yrkene kan ha irritativt eksem grunnet mye kontakt med vann, sier hun og forklarer at irritativt eksem er eksem som skyldes fysisk eller kjemisk skade av huden.

Disse gruppene er utsatt for å få kontakteksem på hender av stoffer de stadig utsettes for, forklarer hun og utdyper at det for eksempel kan gjelde Latex-allergi hos helsepersonell og allergi mot hårfarger og andre kjemikalier hos frisører.

LES OGSÅ: Bør du vaske hendene i varmt eller kaldt vann?

Dette gjør du hvis du har fått eksem

Hva gjør man så om man først har fått dette eksemet? Hjelper det å bare slutte med såpen eller holde seg unna Latex-hansker? Ifølge hudlegen, er det ikke fullt så lett. Hun forklarer at det som regel er nødvendig med aktiv behandling som forskrives hos fastlege eller hos hudlege.

- Vet man årsaken til eksemet er det viktig å unngå dette, sier hun og legger til at man bør unngå mye kontakt med vann og såpe dersom man har irritativt eksem. Dessuten, understreker hun at bruk av uparfymerte fuktighetskremer etter håndvask også er svært viktig.

Mistenker du at du har fått kontakteksem, kan dermatologen informere om at du kan ta en såkalt lappetest. Ifølge Haug utføres testen ved at det settes på over 30 forskjellige allergener på huden (ja, de settes på via små lapper!) Disse leses så av hos hudlegen noen dager etter. Får du positive utslag på noen av lappene, betyr det at du reagerer allergisk ved direkte kontakt med stoffene.

- For å forbedre eksemet må du unngå disse allergenene i fremtiden, forklarer hun.

Men du trenger ikke tilhøre en utsatt yrkesgruppe for å dra nytte av testen. Har du håndeksem, forteller hudlegen at testen kan være nyttig for deg også.

- Plutselig kan det vise seg at en reagerer med kontaktallergi på noe du driver med utenom jobb, sier hun og legger til:

- Du kan godt utvikle kontakteksem i voksen alder.

LES OGSÅ: «Eksem» kan være skabb

VASKE ANSIKTET: Hvor ofte bør du vaske ansiktet? Og hvilke produkter skal du bruke? FOTO: NTB scanpix
VASKE ANSIKTET: Hvor ofte bør du vaske ansiktet? Og hvilke produkter skal du bruke? FOTO: NTB scanpix Vis mer

- Vi bruker altfor sterke renseprodukter

Så tilbake til ansiktet vårt. Hvordan skal det pleies best mulig? Og vasker vi det også for mye? Hudterapeut og eier av Oslo Hudpleieklinikk, Anne Berit Eide, forteller at hun sjeldent er borti kunder som vasker seg for ofte. Problemet her mener hun ligger i at vi ofte vasker oss med for sterke produkter.

- Det er forståelig at folk liker følelsen av å være rene, men mange ødelegger hudbarrieren og fjerner både oljene og bakteriene som skal være på huden vår, sier hun.

EKSPERTEN: Hudterapeut og eier av Oslo Hudpleieklinikk Anne Berit Eide: Foto:Privat
EKSPERTEN: Hudterapeut og eier av Oslo Hudpleieklinikk Anne Berit Eide: Foto:Privat Vis mer

Hudterapeuten forteller videre at en vanlig misforståelse er at mange tror de har fet hud og bruker produkter deretter. Ifølge Eide er det nemlig ganske få som har denne hudtypen, og hun understreker at litt smånupper i ansiktet ikke er det samme som å ha hverken fet, eller kombinert hudtype.

- Likevel er vi storforbrukere av produkter for uren hud og disse er altfor harde for de fleste av oss, sier hun.

Ordet uren er forøvrig et uttrykk hun godt kunne sett at vi la på hyllen.

- Har du uren hud høres det ut som om du ikke vasker deg og det er jo slettes ikke tilfellet, sier hun.

Hennes bekymring er at navnet kan gjøre vondt verre ved at de med denne fete hudtypen vasker seg for mye, blir såre og at bakterier dermed strømmer til.

LES OGSÅ: Slik sminker du fet og urenhet

Så ofte bør du rense huden

Så var disse produktene da og hvordan vet man egentlig om man bruker for sterk rens? Ifølge Eide, vil du oppleve at huden blir mer sensitiv, rød, tørr og at du kan kjenne deg stiv i ansiktet ved for sterk rens. Hun understreker at det også er viktig å tilføre fuktighet etter man har fjernet den med vask.

- Husk at du skal være myk i huden, sier hun.

Unntaket er riktignok dersom du følger et hudprogram, forklarer hun, men legger til at man også da skal tilføre det man eventuelt fjerner.

- Bruker du et hardt renseprogram skal det alltid inngå et slags rehabiliterende serum etterpå, forklarer hun.

Så hvor ofte skal man rense huden? Ifølge, Eide er morgen og kveld, og gjerne etter trening nødvendig. Hun understreker at huden er et utskillingsorgan og at det er viktig å fjerne det som skilles ut, for å unngå at porene tetter seg og gir fet hud. Hun forklarer at dette også er viktig for å fjerne ytre forurensning.

- Går man i byen for eksempel, blir huden dessuten full av sot og skitt, dette er viktig å få vekk!

Men hvor mye av rensen skal vi egentlig bruke? Her mener Eide det er store penger å spare, da vi slettes ikke trenger å tømme flasken for å få et godt resultat.

- Se for deg at huden er så tynn som et sigarettpapir. Med andre ord skal det veldig lite produkt til for å dekke overflaten, tipser hun.

​LES OGSÅ: Tegnene på at du er allergisk mot solkrem

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer