Håndvask:

- For hyppig vask kan gi eksem

Nei, du trenger ikke bruke såpe hver gang du dusjer.

HÅNDVASK: Vi elsker deilige såper, men kan det bli for mye av det gode? FOTO: NTB Scanpix
HÅNDVASK: Vi elsker deilige såper, men kan det bli for mye av det gode? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Vask hendene før du spiser», «husk å vaske hendene etter at du har vært på do», «har du vasket hendene?». Alle har hørt disse setningene i oppveksten, og det er ikke uten grunn. Ifølge eksperter er nemlig god håndhygiene et av de mest effektive tiltakene vi kan gjøre for å hindre smittespredning og dermed forebygge infeksjoner og sykdomsutbrudd. Med andre ord: Håndvask bør stå på priolista!

- Men vasker vi oss for mye med såpe, sånn generelt?

- Ja, det mener jeg vi gjør, sier Rolah Osman Lønning, som jobber som kosmetisk lege på BeWell klinikken og står bak boken Frisk hud.

Årsaken til at man ikke skal vaske seg for mye og ofte med såpe, er at det kan forstyrre hudbarrieren vår. Legen forteller at mange såper har relativt høye pH verdier, noe som vil si at de er alkaliske eller basiske. Huden vår derimot befinner seg på den sure delen av skalaen med en pH mellom 5 og 5,5.

- Bruker vi for mye såpe over tid kan pH-forskjellen bidra til å strippe huden for viktige fettsyrer som er en del av hudbarrieren. Dette kan medføre tørrhet, eksemutbrudd, akneutbrudd, økt aldring og irritasjon, forklarer hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer