Overgangsalder:

For mange er det godt nytt å komme i overgangsalderen

Overgangsalderen har fått et ufortjent dårlig rykte, mener lege og forsker Lotte Hvas.

OVERGANGSALDER: For mange er det befriende å komme i overgangsalderen. Mange får heller ingen symptomer. FOTO: NTB Scanpix
OVERGANGSALDER: For mange er det befriende å komme i overgangsalderen. Mange får heller ingen symptomer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Overgangsalderen er for noen forbundet med hetetokter, kraftige og uregelmessige menstruasjoner og tørre slimhinner, og det faktum at man ikke lenger kan få barn, men for mange er dette en fin tid. Det er mange myter og det ville lege Lotte Hvas til livs.

Hun jobber ved forskningsenheten for Almen praksis ved Københavns Universitet og har forsket på overgangsalderen i flere tiår. I februar ga hun ut boken «Overgangsalderen – Alt du trenger å vite».

- Det er to grunner til at jeg ville skrive denne boken. En grunn er det at når jeg har snakket med kvinner om overgangsalderen har det gått opp for meg at mange etterspør kunnskap, og ofte ganske detaljert kunnskap. Mange vet lite om det, og sier de er underernært på kunnskap om sin egen kropp, forteller Hvas.

LES OGSÅ: Marte fikk beskjeden ingen 23-åringer forventer: - Du er nesten ferdig med overgangsalderen

Mange får ingen symptomer

Dessuten er overgangsalderen tabu, mener hun – ordet har en negativ klang det nok ikke helt fortjener.

VILLE MYTENE TIL LIVS: Lotte Hvas er lege og forsker, og mener overgangsalderen har fått et rykte den ikke fortjener. FOTO: Sussie Jensen.
VILLE MYTENE TIL LIVS: Lotte Hvas er lege og forsker, og mener overgangsalderen har fått et rykte den ikke fortjener. FOTO: Sussie Jensen. Vis mer

- Jeg mener det er bruk for en annen måte å snakke om overgangsalderen på.

Mytene om overgangsalderen går blant annet på at mange knytter den til alderdomstegn som ikke egentlig har noe med overgangsalderen å gjøre, som at håret blir gråere og tyngdekraften har tatt tak.

Dessuten er det ikke alle som får symptomer på overgangsalderen i det hele tatt, mens bildet mange har kan helle mot et av en lidende kvinne uten seksualitet, i voldsomme hetetokter og et kjedelig, grått liv.

Omkring en av tre får svært plagsomme symptomer på overgangsalderen, men like mange får aldri noen.

- Selv når man har symptomer så har man ganske bra liv i denne perioden. Mange føler de er i en tid der de har funnet ro med seg selv, de har tid og erfaringer. Det er lettere å være kvinne mellom 50 og 60 enn helt ung og med mange krav, sier Hvas.

LES OGSÅ: Nå er det hot å bli eldre!

Skjer som regel omkring 50-årsalderen

Under overgangsalderen slutter kroppen gradvis å produsere kjønnshormonene østrogen og progesteron i eggstokkene. Når det nesten ikke produseres mer uteblir også menstruasjonen og du kan ikke lenger bli gravid. Dette er for mange en positiv endring, samtidig som den kan føre med seg ubehagelige symptomer.

- Overgangsalderen er perioden omkring menopausen som er den siste menstruasjon. Den inntrer omkring 50- til 52-årsalderen, forteller Mette Haase Moen, som er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer og professor emerita ved NTNU.

Noen år før menopausen, vil de fleste merke at syklusen endrer seg. Den kan være kortere eller lengre enn vanlig, og du kan oppleve at du ikke får menstruasjon en måned før du får langvarige, og kraftigere blødninger den neste.

LES OGSÅ: Er du i overgangsalderen bør du få i deg dette

Kan gi plagsomme symptomer

- Hetetokter kan komme og gå før menopausen hos cirka 25 prosent. Etter menopausen vil cirka 80 prosent få symptomer som hos 30 prosent kan bli svært plagsomme, ifølge Moen.

KAN VÆRE BEFRIENDE: Mette Haase Moen ved NTNU forteller at symptomene på overgangsalderen kan bli plagsomme, men at det også kan være befriende å slippe menstruasjonen og det å bruke prevensjon.
KAN VÆRE BEFRIENDE: Mette Haase Moen ved NTNU forteller at symptomene på overgangsalderen kan bli plagsomme, men at det også kan være befriende å slippe menstruasjonen og det å bruke prevensjon. Vis mer

Disse symptomene varer gjerne i fire til syv år, ifølge henne, men hos noen vedvarer de resten av livet.

Søvnforstyrrelser er også noe som blir knyttet til denne tiden, og Moen forklarer at hos noen blir hetetokter og nattesvette et problem som går utover hverdagen.

- Det kan medføre tretthet og konsentrasjonsproblemer, og eventuelt depresjoner. Senere kan det hos nesten halvparten av kvinner over 60 år komme symptomer fra skjeden, som blir tørr så det kan bli problemer med sårhet og eventuelt blødninger ved samleie.

Noen opplever også å få hyppigere urinveisinfeksjoner og at de må tisse oftere.

LES OGSÅ: Østrogen: Slik vet du om du mangler hormonet

En lettelse å slippe menstruasjonen

Moen mener det heldigvis er mer åpenhet rundt overgangsalderen i dag, og at færre forbinder menstruasjon og fruktbarhet med kvinnelighet og ungdommelighet.

- Det må nevnes at det også kan være en lettelse å miste menstruasjonene og det som hører med: PMS-plager, styr med bind og tamponger – spesielt når blødningene ikke lenger er regelmessige – og eventuelt selve ubehaget med menstruasjonssmerter. Og ikke minst at man slipper å tenke på prevensjon, sier Moen.

Hvas påpeker av at overgangsalderen ikke skal bagatelliseres. Noen kan få store plager i denne perioden, og hos alle skal kroppen igjennom en forandring.

- Kvinner kjenner kroppen sin godt, og når det skjer en forandring så kan det virke truende, sier hun.

LES OGSÅ: Slik finner du kjærligheten i voksen alder

TID TIL SEG SELV: Mange opplever en fin tid der de reflekterer og har tid til seg selv, forteller Lotte Hvas. FOTO: NTB Scanpix
TID TIL SEG SELV: Mange opplever en fin tid der de reflekterer og har tid til seg selv, forteller Lotte Hvas. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ikke slutt på sexlivet

Samtidig mener hun altså at overgangsalderen har et ufortjent dårlig rykte. Det er en helt nødvendig forandring, og for mange er nettopp denne tiden i livet en av de beste. Det er ofte en periode der kvinnene får tid til å reflektere og til å finne ut hva de vil gjøre med livet videre.

- Vi skal ikke fortsette å få barn etter at vi er 50. Det kan skade mor og det kan gi barnet misdannelser. Da er det bra at vi har denne perioden - fordi mennesket fortsetter å være seksuelle vesener, sier Hvas.

For sexlivet stopper heller ikke opp når overgangsalderen er et faktum.

- Mange er bekymret for sexlivet. Etter overgangsalderen kan slimhinnene bli tørre, men også dette finnes det lokalbehandling for - både med og uten hormoner, sier Hvas.

- Mange tror livet nærmest er over. At alt bare er ille, men det det er i hovedsak tre symptomer du trenger å tenke på og det er slimhinneforandringer, hetetokter og blødningsforstyrrelser, og alt kan behandles.

LES OGSÅ: Sex kan bli bedre med alderen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer