Sunn Livsstil

- For mange handler trening og kosthold først og fremst om utseende, ikke helse

Du trenger ikke løpe maraton og spise hvetegress for å bli sunn. Faktisk kan det være sunnere å gi litt beng!

TRENING OG KOSTHOLD: Er vi faktisk sunnere om vi bare gir litt slipp på drømmene om det perfekte?  Foto: Shutterstock / GaudiLab
TRENING OG KOSTHOLD: Er vi faktisk sunnere om vi bare gir litt slipp på drømmene om det perfekte? Foto: Shutterstock / GaudiLab Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva skjer med helsa om vi kutter ut superfrøene, trener litt mindre og ikke står opp klokka seks for å gjøre yoga? Det er vel ikke slik at de fleste av oss faktisk lever på ren supermatdiett eller står opp en time før om morgenen for å trene. Men tanken på en perfekt kropp takket være superfrø og personlig disiplin er der som en svart samvittighet. 

Er vi faktisk sunnere om vi bare gir litt slipp på drømmene om det perfekte? 

– Spiser du bare supermat, tror jeg at du har godt av å slappe av litt. Det blir for altoppslukende, og effekten av en del av helsekosten er ikke så godt dokumentert heller. Vanlig, sunn mat er jo bedre. Superbær og chiafrø er bra – i et vanlig kosthold, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius. Hun får støtte av Helene Drage, treningsblogger og personlig trener.

– Mange spiser for lite og trener for mye. Mentalt får man faktisk mer energi av å trene mindre, være i naturlig bevegelse og spise normal, sunn mat. Hvis man er aktiv i hverdagen, har man ikke vondt av å ta det mer med ro. Vi har jo også fått en fjerde spiseforstyrrelse – ortoreksi – og da er man så opptatt av å spise sunt at det ikke lenger er sunt i det hele tatt. Det er tragisk. Jeg støter ofte på folk som er opptatt av helt feil ting. De får panikk hvis de har spist en sjokolade, og blir veldig overrasket over at det faktisk går an å spise potet, sier hun. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer