Nesespray:

- For mange kan det være veldig vanskelig å slutte med nesespray fordi de føler at de ikke får puste

Ja, du kan bli avhengig av nesespray og ekspertene forteller hvorfor!

AVHENGIG AV NESESPRAY: Ifølge ekspertene er det fullt mulig å bli avhengig av nesespray og grunnen vil overraske deg! FOTO: NTB Scanpix
AVHENGIG AV NESESPRAY: Ifølge ekspertene er det fullt mulig å bli avhengig av nesespray og grunnen vil overraske deg! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du har sikkert følt på det selv; at du bare MÅ ha en nesespray tilgjengelig når forkjølelsen slår til. Kjent panikken bre seg i kroppen når du innser at du ikke har mer igjen rett før du skal legge deg og alle butikkene i nærheten er stengt.

Vel, du er ikke alene! Og ei er følelsen uvanlig i følge ekspertene. For ja, det er faktisk mulig å bli avhengig av nesesprayen forteller Kari Lise Eidjar, fastlege og daglig leder ved Legevakt Vest til KK.no.

- Ja, du kan bli avhengig av nesespray, men det er ikke direkte farlig, sier Eidjar og fortsetter:

- Det som derimot er uheldig med nesespray er at du kan ødelegge slimhinnene dine. Du nedsetter slimhinnenes funksjon til å fungere optimalt og konsekvensene av langvarig bruk vil være at den beskyttende effekten slimhinnene har for å beskytte deg mot luftveisinfeksjoner avtar.

- Avhengig kan du bli

I tillegg til diverse luftveisinfeksjoner, kan også hyppig bruk av nesespray føre til sår og skårpedannelse i slimhinnene forteller Eidjar, som får støtte fra Jørgen Gustav Bramness, Seniorforsker for Nasjonalt kompetansesenter for rus og psykisk lidelse.

- Avhengig kan du bli. Altså fysisk avhengig når kroppen venner seg til medisinen. Mens når vi snakker om rusmidler og sånt er det også snakk om et sterkt psykisk komponent, og det er mye mer alvorlig, forklarer Bramness.

LES OGSÅ: - Jeg var som en narkoman med nesesprayen

- Så det er ikke farlig å bli avhengig av nesespray, slik som det er farlig å bli avhengig av rus?

- Nei. For nesespray er det snakk om kortvarige og periodevise konsekvenser. Slimhinnene vil bli litt tynne og skjøre når man bruker nesespray slik at mange vil ha lett for å få slimhinner som blir noe lettere sårbare. For eksempel vil man lettere kunne blø neseblod dersom man blåser litt hardt når man pusser nesen, sier Bramness og legger til:

IKKE FARLIG: Jørgen Gustav Bramness, Seniorforsker for Nasjonalt kompetansesenter for rus og psykosk lidelse, forteller at å være avhengig av nesespray ikke direkte er farlig, men at det kan få diverse kortvarige konsekvenser. Foto: Privat
IKKE FARLIG: Jørgen Gustav Bramness, Seniorforsker for Nasjonalt kompetansesenter for rus og psykosk lidelse, forteller at å være avhengig av nesespray ikke direkte er farlig, men at det kan få diverse kortvarige konsekvenser. Foto: Privat Vis mer

- Det er ingen studier som beviser hvordan hyppig bruk av nesespray ville være etter flere års bruk. Men det er grunn til å tro at de fleste negative effektene forsvinner bare kroppen får tid til å sette det tilbake til normalen.

LES OGSÅ: Bytt ut nesespray med dette!

Blir bare tettere av sprayen

Men hva er det med nesesprayen som gjør oss avhengige? Hvorfor klarer vi ikke å slutte å bruke den etter en periode?

Bramness forteller at årsaken rett og slett er at kroppen kjemper i mot nesesprayen.

- Det er slik at når kroppen blir tilført noe, så vil den forsøke å opprettholde balansen og kjempe mot behandlingen den får. Hvis man da slutter med nesespray vil kroppen ha satt i gang sine forsvarsmekanismer og derfor vil du bli veldig tett når du slutter, sier Bramness og fortsetter:

- Da kan det være vanskelig å slutte og det blir en ond sirkel fordi kroppen utligner på en måte effekten av nesespray. Resultatet blir at du føler at du bare er enda tettere dersom du slutter.

Bramness for støtte fra Eidjar som også forteller at det er kroppens forsvarsmekanisme som gjør oss helt desperate når vi skal slutte med nesespray fordi den har gjort oss enda tettere enn vi var da vi begynt med den.

- For mange kan det være veldig vanskelig å slutte med nesespray fordi de rett og slett føler at de ikke får puste, og det kan være svært ubehagelig for mange, sier Eidjar og understreker:

- Men det er viktig å forstå at det er strålende å bruke nesepray dersom det brukes riktig. Og riktig er når man da har en øvrig luftveisingfeskon og man er tett. Og så er det viktig å huske å begrense bruken til maks 10 dager.

LES OGSÅ: Å blåse nesen hjelper ikke mot tett nese

Slik slutter du med nesespray!

Men å begrense bruken til 10 dager er lettere sagt enn gjort - alle som har vært ordentlig tette i nesen og blitt reddet av nesesprayen x-antall ganger vet det. Men ekspertene har likevel noen gode tips og råd som skal hjelpe på veien mot en nesesprayfri hverdag.

- Det man bør gjøre før man slutter er at man innstiller seg på at man kommer til å fortsette å være tett dersom man har hatt en infeksjon. Man må rett og slett forberede seg mentalt på at: «Okei nå kommer jeg faktisk til å være tett noen dager, våkne et par ganger om nettene og være tørr i halsen, men det er ikke farlig», sier Eidjar og legger til:

- Det jeg anbefaler alle mine pasienter som bruker mye nesespray å bli vant til saltvannsskylle. Da kan du enten gå for en vanlig spray eller du kan kjøpe et nesehorn og lærer deg å bruke det. Du kan også bare koke opp en liter vann med en teskje salt også varme det opp til kroppstemperatur når du skal bruke det.

BRUK SALTVANN: - Det jeg anbefaler alle mine pasienter som bruker mye nesespray er å bli vant til saltvannsskylle. Foto: Shutterstock / Alliance
BRUK SALTVANN: - Det jeg anbefaler alle mine pasienter som bruker mye nesespray er å bli vant til saltvannsskylle. Foto: Shutterstock / Alliance Vis mer

Ifølge Eidjar skal det brukes oppkokt saltvann brukes omtrent seks ganger om dagen, og man må trekke inn vannet riktig for å rense begge etasjene bihulene våre består av.

- Man skal trekke inn vann både vannrett og loddrett. Holde for det ene nesebodet og trekke vann inn igjennom det andre rett opp, helt ned til svelget. Gjør dette på begge sider så det ikke kommer noe mer ut, deretter holder man for et av neseborene igjen og legger nærmest hodet ned i bollen så man trekker inn vannet horisontalt. Da treffer man de øvre bihulene.

Gjør man dette skal man ifølge Eidjar klare å unngå nesespray. Likevel forteller hun at om du bruker nesespray før du legger deg eller er avhengig av å ta det før jobb, gjør ikke det noe. Poenget er at du skal venne deg til å bruke saltvann ved siden av slik at du ikke blir avhengig og bruker sprayen mer enn 10 dager.

LES OGSÅ: Chili er bra for tett nese - og dette er hvorfor

Har du allerede prøvd denne metoden og opplever det som vanskelig å skulle slutte helt med nesespray med en gang forteller Bramness at man heller kan trappe ned litt og litt.

- Generelt er det slik at har man brukt nesespray veldig mye kan det være lurt å trappe ned for å ikke bli altfor tett med en gang. Bruke mindre og mindre, og så til slutt, slutter du helt, sier Bramness og legger til:

- Nedtrapping på nesespray er ikke så viktig som andre ting, for det er ikke farlig å ikke kunne puste gjennom nesen, men for mange, spesielt for de som er nesepustere, vil det oppleves som veldig ubehagelig å ikke kunne puste gjennom nesen i det hele tatt. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer