Hund

For mye menneskeliggjøring av hunden kan være skadelig

- At voksne mennesker kler hunder opp i pysjamas, tyder på at de setter sine egne behov for å ha en «baby» over hundens behov for å være hund.

HUND: Hunden er menneskets beste venn, og det er bare sunt for begge å ha et nært forhold til hunden sin. Noen drar imidlertid noen ting litt for langt, slik at hunden ikke får være hund lenger.  Foto: Scanpix
HUND: Hunden er menneskets beste venn, og det er bare sunt for begge å ha et nært forhold til hunden sin. Noen drar imidlertid noen ting litt for langt, slik at hunden ikke får være hund lenger. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hunden er menneskets beste venn, og for mange er voffsen den aller viktigste vi har. Men selv om det kanskje er fristende å kle pjusken opp i alskens søte klær og selvfølgelig aldri si nei til de store dådyrøynene som går frem og tilbake over middagsbordet, så er det til hundens beste at han eller hun får lov til å være nettopp en hund. 

- For oss mennesker har vi mye igjen for å omgås hunden mye. Den gir oss en opplevelse av ubetinget kjærlighet. Vi snakker med hunden, har fysisk kontakt med hunden og hunden kan også være viktig for at vi skal kunne knytte nye bekjentskaper eller beholde sosiale relasjoner. For noen mennesker er hele det sosiale livet knyttet til aktiviteter med og omkring hund, forteller Gry Løberg i Manimal.

Hun er etolog og driver spesielt med hundeetologi og relasjoner mellom hund og menneske.

LES OGSÅ: Påskeliljer er irriterende for dyrene dine

Sunt å menneskeliggjøre litt

At vi har et nært forhold til voffsen vår er selvfølgelig bare positivt, men hunden skal likevel få lov til å være en hund. Du har helt sikkert sett de veldig søtt oppkledde hundene som blir dullet med som babyer, trilles rundt i barnevogn og spiser biff til middag. 

- Vårt inntrykk er at de fleste menneskeliggjør dyra sine på noen måter, og at dette i utgangspunktet er positivt for forholdet mellom menneske og dyr. Problemet oppstår når man drar det for langt, og glemmer å ta hensyn til dyrets behov, sier Maria Været Veggeland, som er etolog i Dyrevelferdsseksjonen ved Mattilsynet.
 
- De fleste som har et nært forhold til dyr, snakker gjerne til dyra som om de var mennesker. Dette er naturlig for oss mennesker, og knytter oss sterkere til dyra våre. Slik «menneskeliggjøring» er stort sett positivt for begge parter, sier hun. 

Det er ikke helt uvanlig å se hunder i klær, og noen hunder trenger klær når det er kaldt ute. Så lenge de har en funksjon som gagner hunden, så er det helt fint å kle på dem – enten det er tradisjonelle hundeklær, eller de ser mer «menneskelige» ut, mener Veggeland. 

For mye menneskeliggjøring av hunden kan være skadelig

LES OGSÅ: Hunden skjønte at Unn var alvorlig syk

Setter egne «baby-behov» foran hunden

Men noen drar det altså for langt, slik at det går negativt utover voffsen.  

- Vi ser også en del eksempler på at noen drar menneskeliggjøringen av dyret sitt så langt at det går ut over dyrets velferd. At voksne mennesker kler hunder opp i pysjamas og putter dem i en barnevogn, tyder på at de setter sine egne behov for å ha en «baby» over hundens behov for å være hund, sier Veggeland og legger til:

- Dette er misforstått kjærlighet som gjerne bunner i manglende kunnskap. Hvis du har en hund, bør du være glad i og respektere den som hund, og skaffe deg kunnskap om hvordan du gir den et godt hundeliv. Istedenfor å kle på hunden og ta bilder av den, bør du bruke tiden på å gå på hundekurs og å gi hunden aktiviteter som er meningsfulle for den, for eksempel la den få bruke nesa og utfolde seg i naturen, oppfordrer hun. 

Det er dessuten flere eksempler på at menneskeliggjøringen av hunder gjør det vanskelig for dem å leve. Useriøse hundeoppdrettere har gjort at flere hunder i dag har det vondt. 

- Små hunder med flate snuter og store, runde øyne appellerer gjerne til dem som ønsker seg en «hundebaby». Slike hunder har ofte pustebesvær på grunn av den korte snuten, så dette er også et eksempel på at hunder får lide på grunn av vårt behov for å menneskeliggjøre dem.

LES OGSÅ: Derfor får du allergier i voksen alder

Både for mye og for lite menneskeliggjøring er negativt

Antropomorfisme er navnet på det å tillegge ikke menneskelige skapninger menneskelige tanker, egenskaper og følelser. Alle hundeeiere er antropomorfistiske i en eller annen grad, og Løberg forteller i likhet med Veggeland at dette er sunt for både hun og menneske.   

- Det er viktig å være litt antropomorfistiske for å kunne ivareta hundens velferd. For eksempel vil en hund som skriker i smerte, viser frykt eller annet ubehag gi oss assosiasjon til den samme følelsen som vi kjenner igjen som mindre behagelig. Dermed kan vi justere miljøet til hunden og gjøre velferden bedre, sier hun. 

- Men også her er det den gylne middelvei, og i den andre enden av skalaen finner vi de som kler på hunden klær, gir den en spesiell seng, synger for den, gir den spesielt tilberedt mat, bruker stor summer på for eksempel kreftbehandling av hunden, har gravferder og seremonier når hunden dør og så videre. 

Dette derimot, kan gå på bekostning av hundens velferd. 

- For liten grad eller for stor grad av antropomorfisme er like synd for hunden, sier hun.

LES OGSÅ: Er det greit å la Fido være hjemme alene i mer enn 8 timer? 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer