Søndagsangst

For noen er søndagsangsten så kraftig at de gruer seg til å ha fri

Var det hardt å starte på jobb igjen etter ferien, eller sliter du hver eneste søndag? Her er tipsene som minimerer søndagsangsten.

SØNDAGSANGST: Selv om det ikke er en egen diagnose, er søndagsangst ifølge ekspertene et høyst reelt fenomen. FOTO: NTB
SØNDAGSANGST: Selv om det ikke er en egen diagnose, er søndagsangst ifølge ekspertene et høyst reelt fenomen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det starter gjerne tidlig søndags ettermiddag. En følelse av uro brer seg gjennom kroppen og du tenker med gru på hva som skal skje dagen etterpå.

Utover ettermiddagen og kvelden merker du en økt grad av engstelse, kanskje også melankoli, tankekjør, overveldelse og tristhet. Snart er helgen over og du skal tilbake til hverdagen igjen.

Følelsen du kjenner på kalles søndagsangst og du er slett ikke alene om å ha det slik. En undersøkelse foretatt av LinkedIn i 2018 viste at hele 80 prosent av arbeidende amerikanere bruker søndagen på å bekymre seg over den kommende arbeidsuken.

Rammer ofte mennesker med høyt kontrollbehov

Jan-Martin Berge, spesialist i klinisk psykologi, understreker at søndagsangst ikke er en klinisk diagnose, han tror allikevel mange nordmenn også kjenner seg igjen i at det foregår et slags «innvendig skifte» på søndager og etter ferier.

– Det skyldes at det markerer en overgang. Jeg tror nok at de som ikke har så høy grad av jobbtilfredshet lettere kan kjenne på denne typen uro, da de vet at de skal tilbake til en plass hvor de ikke har det så bra, sier han til KK.

– Det kan også ramme mennesker med et høyt kontrollbehov, for eksempel fordi man er usikker på jobben og ikke helt vet hva som møter en til uka. Eller mennesker som er litt sjenerte og som gruer seg for å møte folk etter en lengre periode borte fra jobben, sier han.

Berge tror også at helgens alkoholinntak kan være med på å forsterke denne følelsen av uro hos enkelte.

– Folk drikker ofte mer i helgene og selv om alkohol fjerner angst der og da, vil den hos mennesker som er sårbare for angst forsterke plagene på sikt. Alkohol ødelegger dessuten mye for søvnen og de som sover dårlig blir mer urolige.

– Om du har hatt fire uker ferie hvor du har drukket litt vin hver dag, vil du merke det på kroppen enten du vil det eller ikke, sier han.

Skyldes ofte høyt press

Angstpedagog Kristine Czilling Tørå, som hjelper mennesker med å overkomme angst gjennom Angstportalen.no, mener det kan være flere grunner til at vi får søndagsangst.

To hovedårsaker går imidlertid ofte igjen; at vi synes hverdagen vår er for krevende eller at vi kjenner på en slags prestasjonsangst.

– Det kan kanskje skyldes at jobben du har ikke er riktig for deg, at du ikke har det bra i arbeidsmiljøet eller at du ikke trives med arbeidsoppgavene. For noen kan det handle om barn som skal leveres i barnehage og skole, hverdagsoppgaver som skal gjennomføres, eller relasjoner som er krevende.

– Søndagsangst kan også skyldes at presset i hverdagen er stort eller at du gruer deg til å følge en rutine du ikke selv har valgt eller som kommer med krav. For noen med angst eller andre tilstander, kan rutiner være utfordrende i seg selv, og ofte er vi ikke klar over at det egentlig er dette som kan ligge bak.

KREVENDE HVERDAG: Stress og press i hverdagen kan ifølge angstpedagog Kristine Czilling Tørå være årsaker til at enkelte kjenner ekstra mye søndagsangst. FOTO: Privat
KREVENDE HVERDAG: Stress og press i hverdagen kan ifølge angstpedagog Kristine Czilling Tørå være årsaker til at enkelte kjenner ekstra mye søndagsangst. FOTO: Privat Vis mer

Gruer seg til å ha fri

For noen kan søndagsangsten ifølge Tørå være så kraftig at de ender opp med å grue seg til ferie og helger, nettopp fordi de vet at angsten vil komme.

Dette fører til at man ikke helt klarer å slappe av eller gjøre ting man ønsker og har godt av å gjøre, når man først har fri.

For å forhindre at søndagsangsten oppstår mener hun derfor at det er spesielt to metoder du kan prøve. Den første er å spørre deg selv; hvorfor føler jeg det sånn?

– Du kan for eksempel ta frem et ark og skrive ned alt du kommer på som mulige grunner. Dersom det handler om jobben, kan det for eksempel være store ting som at det er arbeidsplassen eller yrket du ikke trives med. Men det kan også være mindre endringer du har behov for, som at du i dag jobber i kontorlandskap og har behov for mer skjerming og stillhet. Med andre ord; små og store ting hjemme, i relasjoner, på jobb eller annet som skaper uro hos deg.

– Se på søndagsangsten som at kroppen forsøker å fortelle deg at noe ikke føles bra eller riktig. Din jobb er å være nysgjerrig på hva dette handler om, og hva du kan gjøre for å gjøre det bedre for deg selv.

Føl på uroen med nysgjerrighet

Den andre metoden er ifølge angstpedagogen å øve på å føle akkurat det du føler, og vite at det du føler alltid er riktig.

– Det er så lett å bli sint på følelsene fordi de føles urettferdige. Kanskje elsker du jobben din og hverdagen, så du tenker du ikke burde føle det du føler. Da er det viktig å minne seg selv på at det ikke er svart hvitt. Det kan være små detaljer i hverdagen som skaper en følelse av uro.

– Den beste måten å få vekk uroen, er å føle på den med nysgjerrighet for å finne ut av hva den handler om og tillate at den er der. Det som er med følelser og angst, er at jo mer vi prøver å ikke føle, jo mer vil de vokse!

IKKKE UVANLIG: Selv om det kan kjennes overveldende, er søndagsangst ifølge psykolog Jan-Martin Berge hverken farlig eller unormalt. – Husk at for å ha et godt liv trenger vi kontraster, vi trenger hverdager for å oppnå fest, sier han. FOTO: Øistein Norum Monsen
IKKKE UVANLIG: Selv om det kan kjennes overveldende, er søndagsangst ifølge psykolog Jan-Martin Berge hverken farlig eller unormalt. – Husk at for å ha et godt liv trenger vi kontraster, vi trenger hverdager for å oppnå fest, sier han. FOTO: Øistein Norum Monsen Vis mer

Legg planer for mandagen

Psykolog Jan-Martin Berge er enig i at det å være litt nysgjerrig på hvorfor du har denne uroen, kan være et godt knep for å bli kvitt søndagsangsten.

Samtidig mener han at det kan være lurt å ikke gi uroen for mye oppmerksomhet, men heller fokusere på det du skal gjøre.

Planlegging er veldig bra. Hvis du vet hva du skal gjøre på mandag, tåler du uroen bedre. Ha gjerne også noen forpliktelser ovenfor andre som du må følge opp, da angsten slipper når du får fokus ut. Ikke tilpass arbeidshverdagen din slik at du bare gjør enkle oppgaver på mandagen, hold den mest mulig normal. Det vil si sett opp møter eller andre krevende ting som vanlig. Dersom du kaster seg ut i det kan du ta brodden av uroen og den vil slippe når du øver deg på å stå i det.

– Til sist er det viktig å ikke være så redd for uroen, da det er ganske normalt å ha disse følelsene. Det er helt vanlig at man etter ei ålreit helg merker at det er tøft å tenke på at man dagen etter skal stå opp tidlig for å gå på jobb. Aksepter at det er slik for mange og at det ikke er farlig, mantraet er «aksept innover, fokus utover». Med det mener jeg at jo mer fokus du gir søndagsangsten, jo verre blir det.

– For å ha et godt liv trenger vi kontraster, vi trenger hverdager for å oppnå fest. De som klarer å omfavne mandager har et fortrinn, du kan selv velge hvordan du skal forholde deg til angsten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer