Varm drikke

- For noen kan det være ulidelig vondt

Derfor er noen mer utsatt for tilstanden, som i Japan kalles «kattetunge».

VARM DRIKKE: - For noen kan noe være ulidelig vondt, mens for andre er det ikke i nærheten av å fremkalle en smertefornemmelse, sier seniorforsker til KK. FOTO: NTB
VARM DRIKKE: - For noen kan noe være ulidelig vondt, mens for andre er det ikke i nærheten av å fremkalle en smertefornemmelse, sier seniorforsker til KK. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Mange av oss elsker nykvernet, varm kaffe. Dagen kan liksom ikke begynne helt før du har fått en kopp eller to (eller fem).

Den er oppkvikkende, varm og god, og gir en behagelig start på dagen.

Men har du noen gang tenkt over hvorfor noen heller i seg varm kaffe uten problemer, mens andre må vente helt til den er lunken? Hva er grunnen til at noen tåler varm mat og drikke bedre enn andre?

Hvis du sliter med å spise og drikke varme matvarer, kan du ha noe som kalles kattetunge, skriver forskning.no. Det finnes ikke et ordentlig norsk ord på tilstanden, men i Japan kalles det nekodjita. Det er et vanlig ord i Japan, og brukes om folk som ikke tåler varme drikker og glovarm mat.

Så hva er grunnen til at vi har så ulik smerteterskel?

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

ULIK SMERTETERSKEL: Har du noen gang tenkt over hvorfor noen heller i seg varm kaffe uten problem, mens andre må vente helt til den er lunken?
ULIK SMERTETERSKEL: Har du noen gang tenkt over hvorfor noen heller i seg varm kaffe uten problem, mens andre må vente helt til den er lunken? Vis mer

- Kvinner tåler mindre smerte

Hvor varm mat og drikke du tåler henger blant annet sammen med smerteterskelen din, og noen er mer sensitiv for varme og smerte generelt.

Tyske forskere har undersøkt hvor smerteterskelen er når det gjelder kaffetemperaturen, og studien viser store forskjeller. Noen synes kaffen brenner på tunga allerede ved 58 grader, mens andre tåler 71 grader, ifølge forskning.no.

Så hva er grunnen til at vi opplever smerte så ulikt?

- Vi har en enorm variasjon i smertefølsomhet. Som regel er unge, friske mennesker enige om hva de ser og hører, men slik er det ikke med smerte. For noen kan noe være ulidelig vondt, mens for andre er det ikke i nærheten av å fremkalle en smertefornemmelse.

Det sier Christopher Sivert Nielsen, som er seniorforsker ved FHI, til KK. Han forsker blant annet på følsomhet for smerte.

Alle har ulik smerteterskel, og smerte oppleves veldig ulikt fra person til person.

- En del skyldes genetiske forskjeller, og livsstilsfaktorer som fysisk aktivitet og røyking kan ha betydning, men det er også mye vi ikke vet. Det finnes også store kjønnsforskjeller. Motsatt av det mange kvinner hevder, så føler kvinner mer smerte enn menn. Årsaken har vært diskutert, men vi vet ikke hvorfor, forklarer Nielsen.

En del skyldes med andre ord genetikk, men det vil også være andre faktorer.

OPPLEVES ULIKT: - Som regel er unge, friske mennesker enige om hva de ser og hører, men slik er det ikke med smerte. For noen kan noe være ulidelig vondt, mens for andre er det ikke i nærheten av å fremkalle en smertefornemmelse, sier seniorforsker.
OPPLEVES ULIKT: - Som regel er unge, friske mennesker enige om hva de ser og hører, men slik er det ikke med smerte. For noen kan noe være ulidelig vondt, mens for andre er det ikke i nærheten av å fremkalle en smertefornemmelse, sier seniorforsker. Vis mer

Tungen din har stor betydning

Nekojita (猫舌lit «kattetunge») er et ord på japansk som oftest brukes for å beskrive mennesker som ikke kan eller liker å spise eller drikke varme ting. Ordet betyr både selve tungen og i forlengelsen en person med en katttunge.

- Begrepet er vanlig i Japan, og gjenspeiler det faktum at mange mennesker anser seg for å ha kattetunge. I en undersøkelse fra 2018 av 10 000 japanere i alle aldre, beskrev omtrent halvparten seg selv som nekojita.

Det sier Nathan Edwin Hopson, som er førsteamanuensis i japansk på Universitetet i Bergen, til KK.

Den vanligste forklaringen på nekojita er at selv om det ikke er noen signifikant forskjell i evnen vår til å føle varme, plasserer folk tungene sine forskjellig når de spiser og drikker.

- Spissen av den menneskelige tungen er veldig varmefølsom, så hvis tungen din har en tendens til å trekke seg tilbake når du spiser og drikker, er du sannsynligvis ikke en nekojita. Hvis tungen din derimot har en tendens til å stikke ut, vel, da har du en kattetunge, ifølge noen japanske forskere, forklarer Hopson.

Noen har ment at det kan være genetisk, men det kan også skyldes at barn speiler foreldrenes spise- og drikkeatferd.

- Selv om dette er sant, forklarer det egentlig ikke hvorfor det er så mange flere japanere som holder tungen fremover når de spiser og drikker, sier han.

Temperaturen påvirker smaken

Smerteterskelen din og hvordan du drikker påvirker altså blant annet hvor varm mat og drikke du tåler, men hvordan er det egentlig å drikke kald kaffe?

Det er klart at temperaturen på kaffen kan påvirke smaken, men hvordan temperaturen påvirker smaken kommer først og fremst an på hvorfor kaffen er kald.

- Altså er det et kaldbrygg, eller er det en nedlkjølt varmt-tilberedt kaffe? Det er noen kaffer som egner seg bedre til å drikkes kald enn andre, og spesielt lystbrente kaffer kan få frem florale toner bedre når de er avkjølt.

Det sier Marit Lynes, som er daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon, til KK.

Et kaldbrygg vil ofte ha litt mindre bitterhet, og ikke være så syrlige.

I Japan er det hverken negativt eller positivt å ha kattetunge, det er bare noe man har. Det er med andre ord ingen problem å nyte lunken eller kald kaffe, hvis det er det du foretrekker.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer