Det eneste som er sikkert med livet er at vi alle en gang skal dø. Det finnes ikke tvil om det. Men ingen av oss vet når og hvor det vil skje, og om det virkelig er et «liv» etter døden eller alt bare er svart.
Det kan være skremmende å tenke på, og de aller fleste av oss er i ulike grader redd for døden. For noen kan denne frykten derimot ta alt for mye plass i hverdagen.
– Når det kommer til dødsangst gjelder de samme kriteriene som for annen type angst, det er først når angsten tar overhånd at det blir et problem, sier Unni Marie Heltne som er psykologspesialist og daglig leder for Senter for krisepsykologi i Bergen, til KK.no.
Dette kan for eksempel være at du får problemer med å sove, du sliter med å konsentrere deg om det du gjør, og at det går ut over hvordan du fungerer i det daglige livet.
Tove Gundersen som er generalsekretær i Rådet for psykisk helse sier til KK.no at det ikke finnes tall eller oversikt som beskriver omfanget av dødsangst, for dette kan både være en lidelse i seg selv eller opptre sammen med andre angstlidelser.
– Ofte opptrer angst for døden i forbindelse med sykdom, panikkangst, generalisert angst og ulike typer for stress. Vi ser det også ved PTSD (posttraumatisk stress) og fobier. For noen kan frykten for døden bli så altoppslukende at de blir sosialt isolert, passive, får dårlig søvn og matlyst som gir et nedsatt funksjonsnivå og veldig redusert livskvaliteten, forteller hun.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger