Tarmkreft er en av de vanligste kreftformene i de fleste land i verden, og den har økt mye i den vestlige verden. I Norge er forekomsten nesten tredoblet siden 50-tallet.
- Forekomsten i Norge er blant verdens høyeste, forteller Thomas de Lange ved Kreftregisteret.
4268 nordmenn fikk påvist tarmkreft i 2015, og hver dag får omkring ti kvinner og menn diagnosen. Langt flere overlever en tarmkreftdiagnose i dag enn tidligere, men økningen i forekomst er høyere her enn i andre land, inkludert nabolandene.
- På 50-tallet lå vi bak både Sverige og Danmark, men nå er vi foran, og forekomsten her er nesten tredoblet, fortsetter han.
Hva som er årsaken til at forekomsten av kreft i tykk- eller endetarm øker så mye raskere her enn i andre land er foreløpig en gåte, men sannsynligvis har den generelle økningen med endringer i livsstil å gjøre.
- Det er mulig at det er arvelige faktorer som gjør at man kan være mer sårbar for de livsstilsendringene, sier de Lange, men påpeker at dette er rene hypoteser.
LES OGSÅ: Øker risikoen for syv typer kreft
Noen livsstilsfaktorer kan øke risikoen
- Norge ligger i verdenstoppen i forekomsten av tarmkreft. Over 4400 personer får diagnosen tarmkreft årlig, og forekomsten er nå over tre ganger så høy som på 1960-tallet. Sykdommen er også blant de som tar flest liv. Hver dag dør fire personer av tarmkreft - over 1500 hvert år, forteller generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger