Tarmkreft:

Forekomsten av tarmkreft i Norge har tredoblet seg

Det er mye stigma knyttet til kreftformen, og mange synes den er vanskelig å snakke om.

TARMKREFT: - På 50-tallet lå vi bak både Sverige og Danmark, men nå er vi foran, og forekomsten her er nesten tredoblet, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix
TARMKREFT: - På 50-tallet lå vi bak både Sverige og Danmark, men nå er vi foran, og forekomsten her er nesten tredoblet, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Tarmkreft er en av de vanligste kreftformene i de fleste land i verden, og den har økt mye i den vestlige verden. I Norge er forekomsten nesten tredoblet siden 50-tallet.

- Forekomsten i Norge er blant verdens høyeste, forteller Thomas de Lange ved Kreftregisteret.

4268 nordmenn fikk påvist tarmkreft i 2015, og hver dag får omkring ti kvinner og menn diagnosen. Langt flere overlever en tarmkreftdiagnose i dag enn tidligere, men økningen i forekomst er høyere her enn i andre land, inkludert nabolandene.

- På 50-tallet lå vi bak både Sverige og Danmark, men nå er vi foran, og forekomsten her er nesten tredoblet, fortsetter han.

Hva som er årsaken til at forekomsten av kreft i tykk- eller endetarm øker så mye raskere her enn i andre land er foreløpig en gåte, men sannsynligvis har den generelle økningen med endringer i livsstil å gjøre.

- Det er mulig at det er arvelige faktorer som gjør at man kan være mer sårbar for de livsstilsendringene, sier de Lange, men påpeker at dette er rene hypoteser.

LES OGSÅ: Øker risikoen for syv typer kreft

Noen livsstilsfaktorer kan øke risikoen

- Norge ligger i verdenstoppen i forekomsten av tarmkreft. Over 4400 personer får diagnosen tarmkreft årlig, og forekomsten er nå over tre ganger så høy som på 1960-tallet. Sykdommen er også blant de som tar flest liv. Hver dag dør fire personer av tarmkreft - over 1500 hvert år, forteller generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

De fleste tilfellene av kreft i tykk- og endetarm oppstår uten noen kjent årsak, men det er altså noen risikofaktorer knyttet til livsstil. Ryel påpeker at det sjeldent er slik at én livsstilsfaktor kan forebygge kreft, men forteller at det er noen valg en kan ta som kan redusere risikoen:

 • Ikke begynne å røyke eller slutte å røyke sigaretter.
 • Å være fysisk aktiv.
 • Velge fiber og fullkornsprodukter til måltidene.
 • Bytte ut bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt med andre proteinkilder i kosten.
 • Velge bort eller begrense alkoholinntaket.

LES OGSÅ: Maten som er bra for urolig mage

Vanskelig å oppdage

Tarmkreft er dessverre også vanskelig å oppdage. Symptomene kan være diffuse, og ofte kan kreften ha rukket å utviklet seg mye før den oppdages.

Kreftsykdommen er også stadig knyttet til mye stigma, til tross for at det har vært mer fokus på tarmhelse de senere årene. Også det kan vøre medvirkende årsak til at den ofte oppdages sent. Hun forteller at deres undersøkelser viser tarmkreft den kreftformen folk frykter mest og som det er minst åpenhet rundt.

- Resultatet blir at denne sykdommen er underkommunisert. Det gir, for mange, større terskler både å snakke om symptomer og kanskje gå til lege. Det er viktig å ta symptomer på alvor også selv om de kan være vage, sier hun.

Symptomer på tarmkreft kan være:

 • Endring i avføringsmønster.
 • Slim i avføringen.
 • Følelse av at tarmen ikke tømmes ordentlig ved avføring.
 • Luft i tarmen, følelse av å være oppblåst.
 • Magesmerter.
 • Blod i avføringen.
 • Vekttap blodmangel (lav blodprosent og/eller lave jernlagre).

LES OGSÅ: Den beste tiden å ta celleprøven

Tester ut screeningmetoder

- Jo tidligere kreften oppdagelse, jo større er sjansene for å overleve. Den eneste måten å oppnå dette på, er å innføre et nasjonalt screeeningprogram, sier Ryel som legger til at et screeningprogram vil redde flere liv og mange fra lidelse. Dette er det nå bevilget penger til.

Utviklingen av tarmkreft er nemlig langsom, og derfor vil screening av tarmkreft kunne gi gode resultater, ved at man vil kunne oppdage forstadier – polypper – i god tid før de utvikler seg til kreft.

- Dette er en av få kreftsykdommer som det går an å oppdage før det utvikler seg til kreft. De fleste tilfellene utvikler seg fra forstadier til kreft over lang tid. Ved å behandle polyppene tidlig unngår man kreft, sier Ryel.

I årene 2012-2018 blir nemlig 140 000 kvinner og menn invitert til å delta i pilotprosjekt om masseundersøkelse av tarmkreft. Målet er å sammenligne ulike undersøkelsesmetoder slik at det kan etableres et screeningprogram mot tarmkreft og forstadier til tarmkreft i Norge, slik det er gjort i flere andre land. De Lange leder pilotprosjektet.

- Vi vet at screening mot tarmkreft sannsynligvis er den som gir aller størst effekt, forteller han.

Det vi foreløpig vet mindre om er hvilken metode som vil være mest effektiv. I dag testes det om en avføringsprøve eller en kikkertundersøkelse (endoskopi) er det som vil fungere best, men de Lange påpeker at det vil ta mange år før vi vil se resultatene av undersøkelsene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer