Humor og helse

Forlenger en god latter virkelig livet?

Vi tok en titt på forskningen – og ble faktisk overrasket.

LENGE LEVE LATTEREN: Kan en god latter virkelig forlenge livet, eller er det bare et uttrykk? FOTO: NTB
LENGE LEVE LATTEREN: Kan en god latter virkelig forlenge livet, eller er det bare et uttrykk? FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det heter at en god latter forlenger livet, og uttrykket har vært del av språket så lenge at vi nesten har mistet gangsyn for hva det betyr, nemlig at å le kan gjøre at du lever lengre.

Men kan det virkelig stemme? Vi har hørt at latter frigjør endorfiner, og at disse lykkestoffene skal ha en helsebringende effekt. Men derfra til å leve lenger?

Ifølge den svenske humorforskeren Henny Olsson, som er 95 år, er det svært godt for helsa å le, ettersom latter gir et øyeblikks avlastning fra stresset og alle forventninger rundt det å være menneske:

– På en måte gjør humoren at man ikke ser så mange problemer, og det er i seg selv tar bort stress. Hjernen produserer ulike biomarkører når vi ler, som gir en følelse av velvære og styrker immunforsvaret. Man har også begynt å se på humor som en viktig medisin i aldringsprosessen og oppdaget at den faktisk lindrer noen av følelsen av å være ensom, som ellers er svært vanlig, sier Olsson til det svenske nettstedet Allas.

Nekter å bli ledd av!

KK har opp gjennom årene skrevet om følelser og tanker rundt å gå inn i nye faser i livet. Eli Kari Gjengedal har for eksempel som KK-spaltist valgt å fortelle om hvordan hun opplever overgangsalderen og at hun nekter å bli ledd av, og Eva von Hanno fortalte i 2019 KKs lesere at man blir like forelsket når man er 70 som når man er 17. Vi skriver også iblant om foryngende klesstiler. Men at latter skal være en ungdomskilde?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer