Trene opp hukommelsen

Forsker: - Det viktigste for å beholde en god hukommelse

– Det er flere eldre som har bedre hukommelse og evne til nylæring enn de fleste unge, sier hjerneforsker.

FORSKER PÅ HUKOMMELSE: Anders Fjell, professor ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo.
FORSKER PÅ HUKOMMELSE: Anders Fjell, professor ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

– Det viktigste for å ha god hukommelse i høy alder er nok å holde seg aktiv og frisk. Alt som er bra for hjertet er bra for hjernen.

Det forteller Anders Fjell.

Han er professor ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, og han har forsket på hukommelse i flere år. Fjell har også, sammen med ektefellen Kristine Walhovd, mottatt pris for dette, og de har begge blitt utpekt som verdensledende hjerneforskere.

Noe av det de to har funnet gjennom flere studier på hukommelse, er at det nødvendigvis ikke er slik at aldring fører til dårligere husk.

– Kan ha bedre hukommelse enn unge

Jo da, de fleste vil huske dårligere etter hvert som de blir eldre enn det de gjorde da de var unge, og professoren har vanskelig for å tro at det finnes 95-åringer som husker like godt som da de var 25.

Men ifølge Fjell er det imidlertid store forskjeller på folk, og noen opplever større eller mindre endringer enn andre.

– Vi ser også at det er det betydelig grad av stabilitet mellom folk gjennom livet, så de som har god hukommelse som unge vil ofte ha det som eldre også. Når vi studerer folk over tid, er det noen som viser like god hukommelse etter mange år som de gjorde da de kom til oss første gang, sier Fjell til Vi.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer