Alzheimers sykdom

Forsker på Alzheimer-blodprøve

Ville du ha ønsket å vite om du var disponert for samme sykdom som gradvis fratok deg mammaen din? Sigurd (22) og Christine (37) måtte stille seg det uungåelige spørsmålet.

NÆRT FORHOLD: Annikken Annexstad og datteren Christine Mølmann Annexstad har vært mer venninner enn mor og datter. Da Annikken fikk diagnosen Alzheimers sykdom flyttet Christine fra Oslo og hjem til Nord-Norge for å passe på moren. Foto: Petter Strøm/ NRK
NÆRT FORHOLD: Annikken Annexstad og datteren Christine Mølmann Annexstad har vært mer venninner enn mor og datter. Da Annikken fikk diagnosen Alzheimers sykdom flyttet Christine fra Oslo og hjem til Nord-Norge for å passe på moren. Foto: Petter Strøm/ NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Vi.no er både en nettavis og en Facebookgruppe for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Forskere i blant annet USA jobber med en ny, enkel blodprøve som skal kunne avdekke begynnende Alzheimer.

En amerikansk studie, som ble gjennomført av forskere ved Washington University School og Medicine i Missouri, viser at en blodprøve i ni av ti tilfeller kan avsløre Alzheimer, melder Forskning.no.

Forskere fra Sverige, Tyskland og Storbritannia har også nylig kommet fram til lignende resultater gjennom forskning på blodanalyse.

Evandro F. Fang forsker på Alzheimers sykdom ved avdeling for klinisk molekylærbiologi ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo.

Han er positiv til forskningsresultatene fra USA og Europa.

Håp om tidlig testing

Ifølge VG jobber også Fangs forskergruppe ved UiO med å finne ut om blodprøver kan avdekke Alzheimer.

- Det er veldig oppmuntrende å se at det kan være mulig å avdekke sykdommen med en blodprøve, men vi trenger flere verifiserte studier før en slik metode kan tas i bruk, sier Fang til Vi.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.