Sitte På Do

Forskere: Derfor bør du ikke sitte på dosetet når du går på do

En annen stilling er mye bedre - særlig hvis du sliter med treg mage!

Foto: Shutterstock / GongTo
Foto: Shutterstock / GongTo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det heter jo ikke toalettsete uten grunn. Det er laget for at du skal sette deg på det. Men, det å sette seg fysisk ned på doskålen er visst ikke det beste når du skal gjøre ditt fornødne, ifølge eksperter (nei, det har IKKE sammenheng med bakterier eller smitte - slik du nå kanskje tror).

I en studie fra 2010 publisert i tidsskriftet Digestive Diseases and Sciences, konkluderer den israelske forskeren Dov Sikirov at det å sitte på huk er en langt bedre metode enn å sitte med rumpa nede på dosetet.

Ifølge forskeren er det nemlig mye mindre anstrengende for kroppen å sitte på huk. Det var også slik våre forfedre satt da de måtte på do i gamledager.

Sitter du på huk blir nemlig tarmkanalen helt rett. Dette gjør det enklere for innholdet å «sluses ut», og du reduserer risikoen for hemoroider, betennelser og utposninger i tarmen.

I studien fikk Sikirov 28 deltagere til å gjennomføre daglige toalettbesøket i tre ulike posisjoner - sittende på en vanlig do, sittende på en veldig liten do og sittende på huk ute i naturen. Han tok også tiden, og resultatene var tydelige: Å sitte på huk var mest effektivt, både når det kom til tid (tok kortere tid) og i forhold til resultat (at deltagerne følte seg ordentlig «tømt»).

LES OGSÅ: Hvordan bli kvitt hemoroider?

Fordelaktig for mange å sitte på huk

EKSPERT: Forfatteren og forskeren Giulia Enders har skrevet den bestselgende boken Sjarmen med tarmen.
 Foto: JAN PETTER LYNAU, VG
EKSPERT: Forfatteren og forskeren Giulia Enders har skrevet den bestselgende boken Sjarmen med tarmen. Foto: JAN PETTER LYNAU, VG Vis mer

Ifølge Wikipedia var det ikke før på slutten av 1800-tallet at moderne toaletter ble tatt i bruk, og mange land rundt om i verden har fortsatt ikke denne formen for toalett, noe som kan være forklaringen på at menneskene der har langt færre tilfeller av for eksempel utposninger på tarm, eller hemoroider.

Også «Sjarmen med tarmen»-forfatter og lege Giulia Enders har bekreftet dette i et tidligere intervju med VG.no:

– Vi, derimot, presser tarmvevet ut gjennom baken og må til legen for å få det på plass igjen. Det finner vi oss i bare fordi det føles mer elegant å trone på et toalett enn å sitte på huk og balansere, har hun sagt.

- Tarmlukningsmekanismen vår er ikke utviklet slik at den åpner luken helt når vi befinner oss i sittende stilling.

LES OGSÅ: Ikke hold deg for lenge

Ifølge Enders vil det være fordelaktig for mange av oss om vi sitter mer på huk over de moderne toalettsetene våre. Også gastroenterolog Charles Murray har tidligere bekreftet dette i intervju med Daily Mail:

- De fleste av oss tenker ikke på det, men den fysiologiske prosessen som må til for å gå på do er ganske komplisert, sier han.

Murray råder de som har trøbbel med for eksempel treg mage til å ha beina på en skammel når de sitter på toalettet, for slik å simulere det å sitte på huk. Eventuelt bruke skammelen som støtte mens du sitter på huk.

- Plasserer du beina høyt vil toalettbesøket både være mindre anstrengende og ta kortere tid, sier Murray.

LES OGSÅ: Derfor kan gutta bli sittende på do i all evighet

STÅDO: Slike doer er vanlige i en rekke land, blant annet i Asia. Og ifølge ekspertene kan de faktisk være bedre å gå på do på. Sitter du på huk blir nemlig tarmkanalen helt rett. Dette gjør det enklere for innholdet å «sluses ut», og du reduserer risikoen for hemoroider, betennelser og utposninger i tarmen. Foto: © Stuart Pearce
STÅDO: Slike doer er vanlige i en rekke land, blant annet i Asia. Og ifølge ekspertene kan de faktisk være bedre å gå på do på. Sitter du på huk blir nemlig tarmkanalen helt rett. Dette gjør det enklere for innholdet å «sluses ut», og du reduserer risikoen for hemoroider, betennelser og utposninger i tarmen. Foto: © Stuart Pearce Vis merFølg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer