Anoreksi

Forskere kobler genvariant til spiseforstyrrelser

- Det vil alltid være en kombinasjon av biologiske, psykologiske og kulturelle årsaker til at noen får en spiseforstyrrelse, sier forsker.

ANOREKSI: Det er funnet en genvariant som går igjen hos de med anoreksi. Det kan ha mye å si for forståelsen av og behandlingen av spiseforstyrrelser.  Foto: NTB scanpix
ANOREKSI: Det er funnet en genvariant som går igjen hos de med anoreksi. Det kan ha mye å si for forståelsen av og behandlingen av spiseforstyrrelser. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Man har lenge visst at anoreksi er arvelig, men dette er første gang det er funnet en genvariant som kan kobles til lidelsen. Studien er et internasjonalt samarbeid der 3495 personer med anoreksi og 10982 personer uten anoreksi har deltatt, og er publisert i The American Journal og Psychiatry. 

- Vi har lenge visst at dette har veldig mange forskjellige årsaker, sier Jan Rosenvinge ved Institutt for psykologi ved Universitetet i Tromsø. 

- Det vil alltid være en kombinasjon av biologiske, psykologiske og kulturelle årsaker til at noen får en spiseforstyrrelse. Noen har en økt biologisk sårbarhet for å utvikle en spiseforstyrrelse, og da tåler du kanskje de ytre faktorene dårligere, slik at kanskje det som andre oppfatter som ubetydelig oppleves som slankepress og bekreftelse på et dårlig kroppsbilde.

- For andre skal det mye til av negativ påvirkning fordi man ikke har noen biologisk sårbarhet, og kanskje har fått med seg en god ballast av sunn selvfølelse gjennom oppveksten. Det vil aldri være en eneste årsak, fortsetter Rosenvinge, som har jobbet med og forsket på spiseforstyrrelser i snart 40 år. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer