Fedmeoperasjon:

Forskning: - Fedmeopererte har større risiko for å bli alkoholikere

– Noen har hatt et sterkt avhengighetsforhold til mat, og kan derfor risikere å bli avhengig av andre ting, sier Tina Avantis Johnsen, psykologspesialist ved Senter for sykelig overvekt.

FEDMEOPERASJON: Personer som har hatt en slankeoperasjon, har større sannsynlighet for å utvikle nye avhengigheter som erstatter savnet etter mat. FOTO: NTB Scanpix
FEDMEOPERASJON: Personer som har hatt en slankeoperasjon, har større sannsynlighet for å utvikle nye avhengigheter som erstatter savnet etter mat. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nesten halvparten av befolkningen er overvektige i dag, og antallet fedmeoperasjoner øker – frem til 2013 hadde antallet ellevedoblet seg i løpet av 10 år. Det er den tredje vanligste bukhullsoperasjonen i den vestlige verden i dag.

– Overvekt gir dårligere helse og livskvalitet. De fleste som kommer til oss har prøvd alt som finnes av slankekurer, og mange har klart å gå ned i vekt selv. Men nesten ingen klarer å holde vekten nede. For å klare det, er de fleste helt avhengige av å få en slankeoperasjon, sier Hjörtur Gislason.

Gislason er spesialist i kirurgi og gastrokirurgi, og jobber som ledende overvektskirurg og medisinsk ansvarlig for alle slankeoperasjonene i Aleris i Skandinavia. Han har jobbet med overvektkirurgi i 25 år.

BØR SLANKEOPERERES: Hjörtur Gislason har jobbet med overvektkirurgi i 25 år. Han mener at at personer med sykelig overvekt trenger en slankeoperasjon for å klare å holde vekten nede. FOTO: Privat
BØR SLANKEOPERERES: Hjörtur Gislason har jobbet med overvektkirurgi i 25 år. Han mener at at personer med sykelig overvekt trenger en slankeoperasjon for å klare å holde vekten nede. FOTO: Privat Vis mer

– Det dummeste jeg hører er når folk sier at slankeoperasjoner er en lettvint løsning om man ønsker å gå ned i vekt, for det er det ikke. Det vil alltid være noen som får ulike plager i ettertid, og man må ta blodprøver og vitamintilskudd resten av livet, sier Gislason.

LES OGÅ: - Det er faktisk mulig å gå ned mange kilo uten en slankeoperasjon

Kan utvikle psykiske problemer

En fedmeoperasjon kan være tøft psykisk også. Noen sliter i utgangspunktet, på grunn av vekten og livsstilen.

– Det er vanskelig å være stor, og mange overvektige føler at de blir sett ned på på mange ulike områder i samfunnet, sier Tina Avantis Johnsen.

Avantis Johnsen jobber som psykologspesialist ved Senter for sykelig overvekt, Oslo Universitetssykehus.

– Noen får «matsorg», andre sliter for eksempel med overflødig hud, og har vanskeligheter med å bli kjent med sin nye kropp.

Mange er veldig sultne i starten, og det er ikke uvanlig å bli litt sint, noe som også handler om frigjøring av ulike hormoner fra fettvevet.

– Men det jeg nok bekymrer meg mest for, er faren for utvikling av annet misbruk. Noen har hatt et sterkt avhengighetsforhold til mat, og kan derfor risikere å bli avhengige av andre ting. Jeg har møtt pasienter som har blitt avhengige av alt fra røyking til snus, energidrikker, trening, narkotiske stoffer, pengespill eller alkohol etter fedmekirurgi. Det jeg oftest møter er pasienter som har blitt alkoholavhengige.

Kroppen håndterer alkohol på en helt annen måte etter operasjonen

En svensk studie (SOS-studien) analyserte 12 000 pasienter over en 25-årsperiode. De fant ut at pasienter som opereres med gastric bypass, har dobbelt så stor risiko for å utvikle alkoholavhengighet, sammenlignet med ikke-opererte eller pasienter som er operert med gastric banding eller gastric sleeve.

De to sistnevnte er mindre omfattende operasjoner, hvor man enten forminsker magesekken eller setter et bånd rundt den. Ved gastric bypass kobler man også om tarmene, slik at næringsopptaket blir begrenset.

62 prosent av dem som hadde hatt et preoperativt alkoholproblem, hadde også et alkoholproblem etter to år. Mer enn halvparten av pasientene med postoperative alkoholproblemer i studien, hadde ikke slitt med alkoholavhengighet tidligere.

Kroppen håndterer rent fysiologisk alkohol på en helt annen måte etter en slik operasjon – man blir raskere beruset, og rusen varer lenger, sier Avantis Johnsen.

For å sammenligne: Ikke-opererte har en topp i alkoholnivå rundt 30 minutter etter inntak av en alkoholenhet. Hos GBP-opererte kan denne toppen komme etter 5-10 minutter. Det tar lenger tid for GBP-pasienter å bli edru, og de forklarer at det er vanskeligere å kontrollere alkoholinntaket.

LES OGSÅ: - Jeg var ikke Mari-Mette, men «hun svære»

Mange spiser for å døyve vonde følelser

Det er ikke slik at alle som fedmeopereres har et avhengighetsforhold til mat, men de fleste som blir sykelig overvektige, er litt ekstra glade i mat.

– Alle er jo glade i mat, og det er viktig i dagens samfunn. Det som kjennetegner mange overvektige, er at de spiser mer enn de egentlig trenger; de får ikke samme metthetsfølelse, og de blir raskere sultne, sammenlignet med andre, sier Jøran Hjelmesæth.

Hjelmesæth er professor i medisin ved Universitetet i Oslo, og leder av Senter for sykelig overvekt ved sykehuset i Vestfold.

– Det er mange, spesielt kvinner, som spiser for å døyve vonde følelser – noe som kalles følelsesstyrt spising. Om man ikke har det så bra, kan mat bli redningen. Men dersom man blir fedmeoperert, mister man denne muligheten, og da vil mange finne andre måter å håndtere de vonde følelsene på, som for eksempel å drikke alkohol, sier Hjelmesæth.

– Som en person fortalte noen år etter sin operasjon: «Nå tar jeg meg et par-tre drammer i stedet for å spise. Det tar mindre plass i magen, og jeg får tankene over på andre ting.» Pasientene bør informeres om den økte risikoen for å utvikle alkoholavhengighet før de tar fedmekirurgi slik at de selv enklere kan ta forhåndsregler, sier psykologispesialisten ved Senter for sykelig overvekt Avantis Johnsen.

LES OGSÅ: Spiser du sunt, men går likevel ikke ned i vekt?

Må finne andre måter å kompensere på

Selv om savnet etter mat kan være stort, finnes det andre måter å kompensere på. Trening er kanskje det beste alternativet.

– Noen begynner å trene veldig mye, og finner glede i det. Det er veldig bra, men enkelte blir nærmest treningsnarkomane. Som regel er ikke det farlig, men det kan være plagsomt, sier Hjelmesæth.

Ifølge Hjelmesæth er det viktig å være klar hvilke problemstillinger som kan dukke opp etter en slankeoperasjon.

– De som er veldig glade i mat, og finner mye glede i det, må være forberedt på at de ikke kan spise så mye fettrik og energitett mat som tidligere. Det er lurt å forberede seg godt, legge en plan, og tenke på hva man kan gjøre istedenfor.

Johnsen forklarer at en fedmeoperasjon kan være en god løsning for mange som ikke klarer å gå ned i vekt på egenhånd, men at man må tenke seg godt om, og velge riktig tidspunkt.

– En slik operasjon kan ikke reverseres, og dersom det går galt, kan det ikke fikses. Det er nok ikke alle pasientene som har god nok kunnskap om hva det innebærer, og noen velger å la seg operere i utlandet. Det kan være veldig risikabelt – jeg ville ikke ha rådet noen til å gjøre det.

LES OGSÅ: - Jeg kjemper fortsatt mot vekten hver dag, og må passe på alt jeg spiser

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer