Overgangsalder

Forskning: Bedre med noen ekstra kilo i overgangsalderen

Én av tre kvinner brekker noe når de kommer i overgangsalderen. Kvinner med noen kilo for mye på kroppen er bedre beskyttet mot brudd, ifølge svensk forskning.

VEKT OG HELSE: Kvinner som veier mindre i overgangsalderen enn de gjorde som 20-åringer, har større risiko for beinbrudd, ifølge en svensk undersøkelse. Og noen kilo ekstra i overgangsalderen beskytter på flere måter, finner forskerne. Foto: NTB/Shutterstock
VEKT OG HELSE: Kvinner som veier mindre i overgangsalderen enn de gjorde som 20-åringer, har større risiko for beinbrudd, ifølge en svensk undersøkelse. Og noen kilo ekstra i overgangsalderen beskytter på flere måter, finner forskerne. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er bra for kvinner å ha noen kilo ekstra når de kommer i overgangs­alderen, skriver Forskning.no i en artikkel. De viser til en undersøkelse fra forskere ved Lunds universitet i Sverige.

Bakgrunnen for undersøkelsen er innsamlet data fra 18 000 svenske kvinner. Ifølge forskerne, kan de ekstra kiloene på kroppen gjøre skjelettet sterkere i møtet med overgangsalderen.

Østrogen og beinbrudd

Utfordringen med overgangsalderen, som fører til økt risiko for beinbrudd, er endringene i hormonproduksjonen og fallet i østrogen i kroppen - som kan føre til økt risiko for benskjørhet.

Benskjørhet som følge av overgangsalderen har en egen benevnelse, postmenopausal osteoporose. Felleskatalogen skriver at mangel på østrogen medfører et økt bentap de første 10 år etter overgangsalderen - som gir en økt risiko for benskjørhet. I tillegg er det slik at dersom man har fått benbrudd på grunn av benskjørhet, gir det i seg selv en økt risiko for at man får nye benbrudd.

Obs! Noen kilo ekstra

Forskerne understreker at det kun er snakk om fordeler ved noen kilo ekstra - ikke mange kilo for mye.

– For helsas skyld er det mange fordeler med ikke å veie for mye, men noen kilo ekstra er i dette tilfellet bra, sier Louise Moberg til nettavisa forskning.se. Hun er forsker ved Lunds universitet.

Hun har også sagt til avisa Vitenskap & Helse at man ved hjelp av fettvevet kan få opp østrogennivået - og at vekten også belaster skjelettet og dermed styrker det.

Og, som hun sier til Vitenskap & Helse: Dersom man faller så kan litt ekstra polstring også virke støtdempende.

Studien viser også at de som veide mindre etter overgangsalderen enn hva de gjorde som 20-åringer, hadde større risiko for beinbrudd. Hvorfor det er slik, vet ikke forskerne, men Moberg kommenterer at det jo ikke er sikkert at man har gått ned i vekt frivillig. Kanskje er det også sykdom eller medisinering med inn i bildet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer