Overgangsalder

Forskning: Bedre med noen ekstra kilo i overgangsalderen

Én av tre kvinner brekker noe når de kommer i overgangsalderen. Kvinner med noen kilo for mye på kroppen er bedre beskyttet mot brudd, ifølge svensk forskning.

VEKT OG HELSE: Kvinner som veier mindre i overgangsalderen enn de gjorde som 20-åringer, har større risiko for beinbrudd, ifølge en svensk undersøkelse. Og noen kilo ekstra i overgangsalderen beskytter på flere måter, finner forskerne. Foto: NTB/Shutterstock
VEKT OG HELSE: Kvinner som veier mindre i overgangsalderen enn de gjorde som 20-åringer, har større risiko for beinbrudd, ifølge en svensk undersøkelse. Og noen kilo ekstra i overgangsalderen beskytter på flere måter, finner forskerne. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er bra for kvinner å ha noen kilo ekstra når de kommer i overgangs­alderen, skriver Forskning.no i en artikkel. De viser til en undersøkelse fra forskere ved Lunds universitet i Sverige.

Bakgrunnen for undersøkelsen er innsamlet data fra 18 000 svenske kvinner. Ifølge forskerne, kan de ekstra kiloene på kroppen gjøre skjelettet sterkere i møtet med overgangsalderen.

Østrogen og beinbrudd

Utfordringen med overgangsalderen, som fører til økt risiko for beinbrudd, er endringene i hormonproduksjonen og fallet i østrogen i kroppen - som kan føre til økt risiko for benskjørhet.

Benskjørhet som følge av overgangsalderen har en egen benevnelse, postmenopausal osteoporose. Felleskatalogen skriver at mangel på østrogen medfører et økt bentap de første 10 år etter overgangsalderen - som gir en økt risiko for benskjørhet. I tillegg er det slik at dersom man har fått benbrudd på grunn av benskjørhet, gir det i seg selv en økt risiko for at man får nye benbrudd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.