Forskning: D-vitamin kan beskytte mot luftveisinfeksjoner

Eldre er blant de mest utsatte, og har generelt lavere nivåer av D-vitamin enn resten av befolkningen. De anbefales dobbel dose.

HVORDAN VIRKER VITAMIN D PÅ LUFTVEISINFEKSJONER OG KORONA? En ny analyse viser en sammenheng mellom D-vitamin og luftveisinfeksjoner - og konkluderer med at tilstrekkelig inntak av D-vitamin kan bidra til å forebygge akutte luftveisinfeksjoner. Men forskerne bak analysen påpeker at relevansen av disse funnene relatert til Covid-19 ikke er kjent - og at det vil kreve videre undersøkelser. Foto: NTB/Shutterstock
HVORDAN VIRKER VITAMIN D PÅ LUFTVEISINFEKSJONER OG KORONA? En ny analyse viser en sammenheng mellom D-vitamin og luftveisinfeksjoner - og konkluderer med at tilstrekkelig inntak av D-vitamin kan bidra til å forebygge akutte luftveisinfeksjoner. Men forskerne bak analysen påpeker at relevansen av disse funnene relatert til Covid-19 ikke er kjent - og at det vil kreve videre undersøkelser. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En større analyse som Folkehelseinstituttet (FHI) nå omtaler, viser at det er en sammenheng mellom D-vitamin og risikoen for å bli smittet av luftveisinfeksjoner.

Eller med andre ord: Tilstrekkelig inntak av D-vitamin kan bidra til å forebygge akutte luftveisinfeksjoner.

– Samlet tyder resultatene på at å ta tilskudd med D-vitamin kan gi beskyttelse mot akutte luftveisinfeksjoner, sier seniorforsker Kristin Holvik.

For de som lurer på hvordan dette kan virke inn på koronasmitten, er svaret at det vet man ikke:

- Relevansen av disse funnene for covid-19 er ikke kjent og krever ytterligere undersøkelser, skriver de i rapporten.

Men når det gjelder D-vitamin:

Nyere forskning viser også en direkte sammenheng mellom mangel på vitamin D og høyere risiko for demens. Forskning tyder også på at D-vitamintilskudd kan ha effekt som behandling av depresjon hos voksne.

Det er visse grupper som er mer utsatt for å få i seg for lite D-vitamin, blant annet eldre. Og høst og vinter, når det er lite sollys, er utfordringen størst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.