Hjerneslag

Forskning: Én blodtype øker risikoen for tidlig slag

En ny studie viser at hvilken blodtype du har, har betydning for hvor stor risiko du har for å få slag før du er fylt 60 år.

BLODTYPE OG HJERNESLAG: Én blodtype øker risikoen for tidlig hjerneslag med 16 prosent. Foto: NTB
BLODTYPE OG HJERNESLAG: Én blodtype øker risikoen for tidlig hjerneslag med 16 prosent. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hvilken blodtype du har, kan være knyttet til hvor høy risiko du har for å bli rammet av hjerneslag før du er 60 år. Det viser en ny metastudie utført ved University of Maryland School of Medicine (UMSOM) i USA. Studien er publisert i tidsskriftet Neurology, og omtalt på forskningsnettstedet Science Daily.

Forskerne analyserte og sammenlignet resultatene fra 48 andre studier på genetikk og hjerneslag. Dataene ble samlet inn fra 17 000 slagpasienter og en kontrollgruppe på nærmere 600 000 friske personer som aldri hadde opplevd slag.

Resultatene var tydelige: Studien fant at personer som ble rammet av slag tidlig, det vil si før fylte 60 år, oftere hadde blodtype A og sjeldnere hadde blodtype 0 sammenlignet med personer som fikk slag sent i livet eller aldri hadde opplevd slag i det hele tatt.

Vanligste blodtype i Norge

Etter å ha justert for andre faktorer, konkluderte forskerne med at personer med blodtype A har 16 prosent økt risiko for å få slag tidlig enn personer med andre blodtyper. Har du blodtype 0, derimot, har du 12 prosent lavere risiko for å få slag enn de med andre blodtyper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.