Forskning: Økt demensrisiko blant yrker med høyt fysisk aktivitetsnivå

Høy fysisk aktivitet i arbeidslivet er forbundet med høyere risiko for demens og kognitiv svikt, viser en ny studie fra FHI. Forsker etterlyser at arbeidslivets parter må ta ansvar, i tillegg til helsevesenet.

ØKT DEMENSRISIKO: Butikkpersonell, assistenter i pleie- og omsorgssektoren, sykepleiere, mekanikere, bygningsarbeidere og renholdere er blant de som nevnes å være i risikogruppa yrker med høyt fysisk aktivitetsnivå, som ifølge en ny studie fra FHI er assosiert med en høyere risiko for å få demens eller mild kognitiv svikt etter 70 år. Foto: NTB/Shuterstock
ØKT DEMENSRISIKO: Butikkpersonell, assistenter i pleie- og omsorgssektoren, sykepleiere, mekanikere, bygningsarbeidere og renholdere er blant de som nevnes å være i risikogruppa yrker med høyt fysisk aktivitetsnivå, som ifølge en ny studie fra FHI er assosiert med en høyere risiko for å få demens eller mild kognitiv svikt etter 70 år. Foto: NTB/Shuterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Å jobbe i yrker med høyt fysisk aktivitetsnivå er assosiert med en høyere risiko for å få demens eller mild kognitiv svikt etter fylte 70 år, ifølge resultater i en ny studie fra Folkehelseinstituttet (FHI).

FHI forteller at typiske yrker med høyt fysisk aktivitetsnivå kan være assistenter i pleie- og omsorgssektoren, sykepleiere, mekanikere, bygningsarbeidere, renholdere og butikkpersonell.

Avsløringen er omtalt i forskningsprosjektet "Changing lives, changing brains", nylig publisert i det medisinske magasinet Lancet (klikk her for å se artikkelen).

- At høy fysisk aktivitet i arbeidslivet er forbundet med høyere risiko for demens og kognitiv svikt, kan virke som et paradoks siden fysisk aktivitet i fritiden er forbundet med lavere risiko for demens, påpeker FHI i omtalen av studien (FHI.no). Du kan lese mer om hva forskerne sier om paradokset lenger nede i artikkelen.

Forskning og forebygging

Demens er en sykdom som rammer stadig flere. Ifølge en studie fra i sommer, topper demens lista over sykdommer som koster det norske samfunnet mest. En studie fra UIO gjennomført i 2020 viste at antall personer med en demenssykdom i Norge er beregnet til å være 101 000 personer. Forskerne anslår også at antall personer med demens vil øke til 235 000 i år 2050 og til 380 000 personer i år 2100.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.