Egg:

Forskning spriker: Kan vi spise ett egg hver dag?

Egg inneholder mye kolesterol, men det er uenigheter om det kan føre til hjertesykdom. KK har spurt eksperter om hvor mange egg vi bør spise.

SUNT: Egg er svært sunt, men inneholder også mye kolesterol. FOTO: NTB Scanpix
SUNT: Egg er svært sunt, men inneholder også mye kolesterol. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er ingen tvil om at egg er sunt. Du får i deg både protein, vitaminer, jern, sink og jod. Egg er en fin matvare å inkludere i kosten. Men du har sikkert hørt at for mye egg kan være ugunstig for kolesterolet?

- Det er fordi egg (og rogn, som i kaviar) er noen av de mest kolesterolholdige matvarene vi har. Derfor ble egg tidlig utpekt som en «synder» i kolesterolsammenheng, sier selvstendig ernæringsfysiolog og kursholder Gunn Helene Arsky til KK.

Ingen av oss klarer oss uten kolesterol. Det er et spesielt fettstoff som er en viktig og uunnværlig del av alle kroppens celler, ifølge Lommelegen.no. Blir det for mye kolesterol i blodet, derimot, kan det skape problemer. KK har tidligere skrevet at man kan gå lenge uten å vite at man har høyt kolesterol, og at det kan være skadelig i lengden.

Så, hvis egg er én av matvarene som har høyest innhold av kolesterol, bør vi ikke da være forsiktige med inntaket?

Koblet til hjertesykdom

Forskerne er ikke helt enige om hvor skadelig for mye egg kan være. En publisert artikkel på Forskning.no tar for seg en studie som viser at jo mer egg og kolesterol folk hadde i kosten, jo høyere var risikoen for hjertesykdom og tidlig død. (Hele studien er publisert i det medisinske tidsskriftet JAMA.)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer