Demens og alzheimer

Forskning: Vitaminmangel kan føre til demens

I en ny studie fra Australia har forskerne funnet en direkte sammenheng mellom mangel på vitamin D og høyere risiko for demens.

VIKTIG VITAMIN MOT DEMENS: Ny forskning viser en klar sammenheng mellom mangel på vitamin D og økt risiko for demens. Foto: NTB
VIKTIG VITAMIN MOT DEMENS: Ny forskning viser en klar sammenheng mellom mangel på vitamin D og økt risiko for demens. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Demens er en folkesykdom som rammer både pasienten, pårørende og samfunnet hardt. 100 000 personer i Norge lever med demens, og forekomsten forventes å være fordoblet i løpet de neste tiåra. På verdensbasis regner forskerne med at forekomsten av demens vil tredobles innen 2050.

Men nå har forskere ved University of South Australia gjort en viktig oppdagelse som kan bidra til å redusere forekomsten betraktelig: Risikoen for å utvikle demens har en tydelig sammenheng med mangel på vitamin D.

Klar sammenheng mellom demens og vitamin D

Studien, som nylig ble publisert i The American Journal of Clinical Nutrition, viste at:

  • lave nivåer av vitamin D hadde sammenheng med lavere hjernevolum og økt risiko for demens og slag
  • genetiske analyser bekreftet at mangel på vitamin D kan føre til demens
  • i enkelte befolkningsgrupper kan opptil 17 prosent av demenstilfellene unngås ved å øke inntaket av vitamin D til et normalnivå

Forskerne analyserte prøver fra nærmere 300 000 personer via den britiske forskningsdatabasen UK Biobank, og undersøkte hvilken betydning lave nivåer av vitamin D hadde for risikoen for demens og hjerneslag. Sammenhengen mellom d-vitaminmangel og demens var tydelig: Lave nivåer av vitamin D, det vil si nivåer under halvparten av normalnivået, førte til mer enn 50 prosent økt risiko for å utvikle demens, sammenlignet med de som hadde normale nivåer av vitamin D.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer