Nav og arbeidsavklaringspenger

Forslag om ny avkortning av AAP vil ramme spesielt én gruppe

Dersom forslaget om endring av AAP-ytelsen gjennomføres, vil det spesielt ramme de med høyere inntekt - som vil få mindre insentiver til å jobbe.

ENDRING AV AAP? De som vil bli påvirket av en eventuell omlegging, er først og fremst AAP-mottakere som er i arbeid. De som vil komme dårligere ut hvis AAP avkortes mot arbeidsinntekt, og ikke arbeidstimer, er først og fremst mottakere med høy arbeidsinntekt. Foto: Morten Holm / NTB
ENDRING AV AAP? De som vil bli påvirket av en eventuell omlegging, er først og fremst AAP-mottakere som er i arbeid. De som vil komme dårligere ut hvis AAP avkortes mot arbeidsinntekt, og ikke arbeidstimer, er først og fremst mottakere med høy arbeidsinntekt. Foto: Morten Holm / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Burde arbeidsavklaringspenger (AAP) avkortes mot arbeidsinntekt? spør forskerne Andreas Myhre og Eirik Grønlien i Nav i en fersk rapport.

De har sett på hvilke konsekvenser det vil få for ulike grupper AAP-mottakere dersom ytelsen endres til å avkortes mot arbeidsinntekt.

Og den korte konklusjonen, som forsker Eirik Grønlien forteller under presentasjonen av rapporten, er denne:

- De som vil bli påvirket av en eventuell omlegging, er først og fremst AAP-mottakere som er i arbeid. De som vil komme dårligere ut hvis AAP avkortes mot arbeidsinntekt, og ikke arbeidstimer, er først og fremst mottakere med høy arbeidsinntekt. Mottakere med lav arbeidsinntekt vil stort sett komme bedre ut.

Ved en eventuell endring slik at AAP skal avkortes mot inntekt, foreslår forskerne at det innføres et fribeløp, slik det er for uføretrygd og overgangsstønad i dag.

Vi forteller mer om konsekvensene av en omlegging av AAP med avkortning mot lønnsinntekt, lenger nede i artikkelen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.