PCOS

Frida ble akuttinnlagt med depresjon. En time hos gynekologen endret alt

23-åringen var så deprimert at hun tenkte på å ta sitt eget liv.

PCOS: - Jeg visste ikke at en sykdom kunne gjøre hårveksten så ekstrem, eller at det kunne føre til så alvorlig depresjon og selvmordstanker, sier Frida Linnea Dahl til KK.
PCOS: - Jeg visste ikke at en sykdom kunne gjøre hårveksten så ekstrem, eller at det kunne føre til så alvorlig depresjon og selvmordstanker, sier Frida Linnea Dahl til KK. Vis mer
Publisert

Frida Linnea Dahl (23) fra Bergen, kjent for mange som RareFrida på TikTok, skjønte ikke hvorfor hun plutselig ble så deprimert.

Til tross for en fin hverdag og en trygg kjæreste, ble hun brått depressiv, sengeliggende og begynte å tenke på å ta sitt eget liv. Det endte med at hun ble akuttinnlagt på grunn av de psykiske problemene, men ingen av legene fant ut hvorfor hun hadde det så vanskelig.

Det tok lang tid før Frida tilfeldigvis fikk en diagnose hos gynekologen.

RAMMER 15 PROSENT: - Det er nok mange som har det uten å være klar over det, sier Frida til KK. Foto: privat.
RAMMER 15 PROSENT: - Det er nok mange som har det uten å være klar over det, sier Frida til KK. Foto: privat. Vis mer

Ble oppdaget ved en tilfeldighet

Alt endret seg da Frida oppsøkte legen på grunn av hyppige menstruasjoner. Hun hadde mensen hver fjortende dag, men hadde hørt at det kunne skyldes koronavaksinen og tenkte derfor at det ikke var så alvorlig. Legen ga derimot klar beskjed om at det ikke var normalt, og henviste henne videre til gynekolog for å ta prøver og ultralyd.

- Gynekologen spurte ganske fort om jeg visste var PCOS var, for hun så det med en gang. PCOS betyr at jeg har for mange egg i eggstokken, og at de ikke er modne. Jeg hadde aldri hørt om det tidligere, og det er nok mange som har det uten å være klar over det, forklarer Frida Dahl til KK.

Frida fikk diagnosen Polycystisk ovariesyndrom, også kjent som PCOS, som rammer mellom 10 og 15 prosent av kvinner i fertil alder, ifølge NHI.no.

BLE SENGELIGGENDE: Til tross for en fin hverdag og en trygg kjæreste, ble hun brått depressiv, sengeliggende og begynte å tenke på å ta sitt eget liv. Her er hun sammen med forloveden og hunden deres. Foto: privat.
BLE SENGELIGGENDE: Til tross for en fin hverdag og en trygg kjæreste, ble hun brått depressiv, sengeliggende og begynte å tenke på å ta sitt eget liv. Her er hun sammen med forloveden og hunden deres. Foto: privat. Vis mer

10 ganger verre enn vanlig PMS

Etter at Frida fikk diagnosen og leste mer om den, var det mye som ga mening. Hun hadde lenge slitt med ekstreme PMS-symptomer, som hun beskriver som ti ganger verre enn vanlig PMS, i tillegg til kraftig hårvekst og depresjon.

Likevel hadde hun bare tenkt at det var genetisk.

- Nå vet jeg at symptomene mine sannsynligvis er relatert til lidelsen, fordi det er vanlige symptomer som rammer rundt 80 prosent av alle som har PCOS. Jeg visste ikke at en sykdom kunne gjøre hårveksten så ekstrem, eller at det kunne føre til så alvorlig depresjon og selvmordstanker, forteller hun.

PCOS handler om en hormonell ubalanse, som i tillegg kan føre til vektøkning.

- Jeg har alltid hatt en jojo-vekt, og har gått kjempefort opp og ned i vekt uten å gjøre spesielle tiltak. Nå vet jeg at det skyldes at kroppen ikke er resistent mot insulin, sier hun.

ALVORLIGE SYMPTOMER: Frida Linnea Dahl (23) fra Bergen, kjent for mange som RareFrida på TikTok, skjønte ikke hvorfor hun plutselig ble så deprimert. Foto: privat.
ALVORLIGE SYMPTOMER: Frida Linnea Dahl (23) fra Bergen, kjent for mange som RareFrida på TikTok, skjønte ikke hvorfor hun plutselig ble så deprimert. Foto: privat. Vis mer

Dette kjennetegner lidelsen

- Hva kjennetegner PCOS?

- Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en vanlig årsak til infertilitet hos kvinner, og symptomene begynner ofte i ungdomsårene. Det er flere symptomer som kjennetegner dette syndromet og det utspiller seg unikt hos hver enkelt kvinne, noe som gjør det utfordrende å diagnostisere PCOS.

Det sier Cindy Dahl, som er lege i maja.no, til KK.

Noen av de vanligste symptomene er økt hårvekst, moderat til alvorlig akne, uregelmessige blødninger, lange perioder mellom menstruasjonsblødninger, bortfall av menstruasjon, overvekt og mørkere farge på huden, som vanligvis opptrer i nakke-hals-området.

- En ultralyd kan vise flere cyster på en eller begge eggstokkene, og det kan også være forhøyede nivåer av testosteron i blodprøver, altså mannlig hormon, forklarer legen.

PCOS kan føre til livslange konsekvenser som inkluderer økt risiko for insulinresistens, diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og muligens livmorkreft.

- Hvis du opplever økt hårvekst, akne som ikke forsvinner, menstruell uregelmessighet eller overvekt, bør du ta kontakt med lege for en slik vurdering, råder Dahl.

ØNSKER ET NORMALT LIV: Nå jobber Frida for å få en normal hverdag og et normalt hormonnivå, som kan gjøre at livet, følelsene og kroppen føles mer som normalt. Foto: privat.
ØNSKER ET NORMALT LIV: Nå jobber Frida for å få en normal hverdag og et normalt hormonnivå, som kan gjøre at livet, følelsene og kroppen føles mer som normalt. Foto: privat. Vis mer

Må gå på medisiner

Tilstanden kan behandles med medisinen metformin eller p-piller, fordi det kan hjelpe med å stabilisere insulinnivået og sørge for at kroppen ikke produserer så mye østrogen.

- Jeg valgte å begynne på metformin, fordi jeg tenkte at det ikke er vits å gå på p-piller når jeg er forlovet med en dame, sier Frida.

Metformin hjalp noe, men forbedret ikke alle symptomene. Derfor valgte hun nylig å begynne på p-piller i tillegg.

- Medisinene har hjulpet på hårveksten, men det er vanskelig å se den fulle effekten foreløpig. Mensen har stabilisert seg noe, men jeg sliter fremdeles mye med depresjon. Målet er å stabilisere hormonene, sier hun.

Finnes for lite forskning på PCOS

I tillegg til medisiner må Frida gjennomgå en kostholdsendring, der hun må spise minst mulig karbohydrater, fett og sukker. Hun må rett og slett kutte ut alt som er godt helt til hun kommer i overgangsalderen, noe hun selv beskriver som urealistisk.

- Nå får jeg oppfølging av lege hvis jeg ber om det, men de fleste leger kan for lite om PCOS og hva det innebærer. Det trengs mer forskning på det, sier Dahl.

Nå jobber hun for å få en normal hverdag og et normalt hormonnivå, som kan gjøre at livet, følelsene og kroppen føles mer som normalt.

Det anslås at omtrent 10 og 15 prosent av kvinner har PCOS, men det antas at tallet egentlig er mye høyere fordi flere kvinner ikke er klar over at de kan ha PCOS og derfor ikke oppsøker lege.

Frida har tidligere fortalt historien sin til nettavisen.

LEVER MED PCOS: Frida fikk diagnosen Polycystisk ovariesyndrom, også kjent som PCOS, som rammer mellom 10 og 15 prosent av kvinner i fertil alder. Foto: privat.
LEVER MED PCOS: Frida fikk diagnosen Polycystisk ovariesyndrom, også kjent som PCOS, som rammer mellom 10 og 15 prosent av kvinner i fertil alder. Foto: privat. Vis mer

Vanlige symptomer

Ifølge helsenorge.no er dette vanlige symptomer på PCOS:

  • Uregelmessige menstruasjoner eller at menstruasjonen uteblir.
  • Det kan være vanskeligere å bli gravid fordi du ikke har eggløsning regelmessig.
  • Uønsket hårvekst på kroppen og i ansiktet.
  • Fet hud og kviser, også kalt akne.
  • Halvparten av kvinnene med PCOS er overvektige.

Hvis du mistenker at du kan ha PCOS, bør du oppsøke lege. Ofte blir det tatt blodprøver for å sjekke hormonnivået og for å utelukke andre årsaker til symptomene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer