Immunforsvar og corona

Frisk av covid-19, men syk hele tiden likevel?

Føles det som om immunforsvaret ditt har blitt ubrukelig etter corona, og at du har snappet opp hvert eneste nye virus som har vært i omløp etter at du ble frisk? Det kan faktisk hende at du har rett.

SLITENT IMMUNFORSVAR: Covid-19, også om du bare var mildt og forbigående syk, kan ha negativ påvirkning på immunforsvaret ditt i flere måneder etterpå, antyder flere forskningsstudier. Foto: NTB
SLITENT IMMUNFORSVAR: Covid-19, også om du bare var mildt og forbigående syk, kan ha negativ påvirkning på immunforsvaret ditt i flere måneder etterpå, antyder flere forskningsstudier. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

At gjennomgått covid 19-sykdom kan gi plager og symptomer i lang tid etter den akutte sykdomsfasen, er velkjent. De vanligste symptomene på senfølger etter covid-19 er ifølge FHI utmattelse og trøtthet, tung pust, angst og søvnproblemer, men også muskelsvakhet, hodepine, smerte, svimmelhet, depresjon og langvarig hoste. Risikoen for å utvikle senfølger etter covid-19 er størst hos de som fikk et alvorlig sykdomsforløp og ble innlagt på sykehus for intensivbehandling.

Heldigvis opplever de aller fleste sykdommen som mild og forbigående, omtrent som en vanlig forkjølelse eller influensa.

Men - og dette kan være noe å ha i bakhodet nå som influensasesongen er på trappene - det er flere studier som nå antyder at selv det å ha vært mildt og forbigående covid-syk kan ha en negativ påvirkning på immunforsvaret ditt. Og det kan vare i flere måneder etter at symptomene på covid-19 har gitt seg, skriver det internasjonale forskningsnettstedet The Conversation.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer