Pneumokokkvaksine

«Fristen» nærmer seg: - Altfor få tar vaksinen som anbefalt

Cirka 1,3 millioner nordmenn anbefales å ta pneumokokkvaksine, som er en vaksine mot blant annet lungebetennelse og alvorlig sykdom. Men kun tre av ti tar vaksinen. Og nå haster det, før vintersesongen setter inn.

LUNGEBETENNELSE VAKSINE: Pneumokokkvaksine anbefales til alle fra og med 65 år og eldre, samt flere risikogrupper, men kun en liten andel av målgruppa følger anbefalingen. Vaksinen bør tas i løpet av de neste ukene, slik at man er beskyttet før vintersesongen kommer, oppfordrer FHI. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock
LUNGEBETENNELSE VAKSINE: Pneumokokkvaksine anbefales til alle fra og med 65 år og eldre, samt flere risikogrupper, men kun en liten andel av målgruppa følger anbefalingen. Vaksinen bør tas i løpet av de neste ukene, slik at man er beskyttet før vintersesongen kommer, oppfordrer FHI. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Alle personer over 65 år eller som har en sykdom eller tilstand som gjør at de har høyere risiko for å få alvorlig pneumokokksykdom, er anbefalt å ta pneumokokkvaksine, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Det er nemlig særlig de eldste og de yngste aldersgruppene, samt personer som er spesielt utsatt på grunn av andre sykdommer, som rammes av alvorlig pneumokokksykdom.

Pneumokokksykdom kan gi lungebetennelse og annen alvorlig sykdom, og dødeligheten er høy selv med antibiotikabehandling, ifølge FHI.

Hvem bør ta pneumokokkvaksine?

Jacob Dag Berild, spesialist i samfunnsmedisin ved avdeling for smittevern og vaksine, Folkehelseinstituttet, forteller til Vi.no at det er rett under 1 million personer som er 65 år eller eldre, og som dermed anbefales vaksinen.

- I tillegg regner vi med at det er minst 280 000 personer i aldersgruppen 5-64 år som bør vurdere vaksinen på grunn av sykdom eller annen tilstand, sier Berild.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.