Energi

Frister sofaen mer enn trening?

Slik får du energi til å gjennomføre økten.

ENERGI TIL TRENING: Det du spiser i forkant av en treningsøkt kan bedre effekten av trening og gi deg mer energi.  Foto: Vibe Images - Fotolia
ENERGI TIL TRENING: Det du spiser i forkant av en treningsøkt kan bedre effekten av trening og gi deg mer energi. Foto: Vibe Images - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uansett om du ønsker å slanke deg, bygge muskler eller oppnå bedre kondis, er det viktig at du spiser riktig før og etter trening.

En du en av dem som sliter seg ut på treningssenteret flere ganger i uka uten å oppnå de resultatene de ønsker og forventer?  Da kan det være lurt å se på hva du spiser, både før, under og etter trening. Dette kan nemlig ha mye å si for fremgangen din.

Helle Bornstein, som er treningsekspert og gründer av Smart Trening, forteller at hun tror mange kvinner spiser for lite totalt sett når de trener, noe som går ut over resultatene deres.

- Jeg ser dette hver dag på jobb. De spiser mye sukker, men for lite grønnsaker, proteiner og fett, noe som resulterer i at de ikke får treningsresultater og tror de har problemområder og spiser for mye. Men problemet deres er at de spiser for lite totalt sett og for mye sukker, noe som gjør at de ikke får resultatene de ønsker seg, sier hun.

LES OGSÅ: Øvelsene alle jenter bør gjøre

Viktig for prestasjonen

Cathrine Resvoll Holm, som er personlig trener og kostholdsveileder på treningforglede.no, forteller til KK.no det er viktig at du får i deg nok mat og drikke før trening, da dette gjør at du har nok energi til å gjennomføre en god treningsøkt.

- Med næringsrik mat legger du grunnlaget for at kroppen skal klare å prestere best mulig, slik at du får godt treningsutbytte.

- Samtidig er det viktig å få i seg et godt sammensatt måltid etter trening slik at kroppen skal restituere seg best mulig. Da blir den rustet til å tåle mer og det er mindre sjanser for eventuell overbelastning eller sykdom generelt.

Videre forteller Holm at det også er svært viktig at du får i deg nok drikke før, under og etter treningsøkten slik at væskebalansen i kroppen din opprettholdes.

- Har du et lavt væskeinntak vil dette raskt merkes på kroppen og kan føre til at du orker mindre enn det du ellers ville gjort, sier hun.

DRIKK NOK: Får du ikke i deg nok væske under treningsøkten kan det være du orker mindre enn det du ellers ville gjort.  Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia
DRIKK NOK: Får du ikke i deg nok væske under treningsøkten kan det være du orker mindre enn det du ellers ville gjort. Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Trening som blir et smertehelvete

Spis godt to timer i forveien

Enten du skal trene styrke eller kondisjon, er det ifølge Holm viktig at du får i deg et måltid som består av både karbohydrater, proteiner og fett før økten.

- Det er litt individuelt hva man synes fungerer for kroppen før man skal trene styrke eller utholdenhet. Det til syvende og sist viktig at du får i deg nok proteiner, karbohydrater og fett, og dette bør inntas to til tre timer før treningen. Dette kan for eksempel være laks, avokado, raspet gulrot og fullkornsris.

Spiser du derimot nærmere økten mener Holm det kan holde med et lettere måltid som for eksempel en smoothie med melk eller yoghurt toppet med frukt, bær eller litt korn.

Faller ikke dette i smak fungerer også en grov brødskive med proteinrikt pålegg som kalkunskinke og ost bra.  

- Jeg anbefaler deg å unngå karbohydrater med høy glykemisk indeks rett før trening. Eksempelvis hveteboller, søte frokostblandinger, sjokolade eller lignende. Disse gir en rask blodsukkerstigning, og da risikerer du å ende opp med å føle deg slapp og uopplagt på trening.

Kondistrening? Velg dette

Ernæringsfysiolog, Kirsti Holt-Nilsen, mener i likhet med Holm at hva man bør spise er individuelt i forhold til hva man føler er behagelig for treningen.

- Det kommer an på intensiteten og lengden på treningen, men en tommelfingerregel kan være at man spiser et hovedmåltid én til to timer før en styrkeøkt og to til tre timer før en kondisjonsøkt.

- Når man trener kondisjon er det viktig å ha fulle glykogenlagre. Dersom man spiser et hovedmåltid, som kan være middag, lunsj eller frokost, to til tre timer før treningen, bør man toppe energilagrene rett i forkant av treningen. Dette bør være lett omsettelige karbohydrater som yoghurt med müsli, smoothie, banan eller annen frukt, rosiner eller annen tørket frukt, forklarer hun.

LES OGSÅ: Så tungt må du løfte for å bli sterkere

YOGHURT: Dersom du skal spise noe like før du skal trene er yoghurt med bær eller korn et godt alternativ. Foto: Thinkstock.com
YOGHURT: Dersom du skal spise noe like før du skal trene er yoghurt med bær eller korn et godt alternativ. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Påfyll etter økten

Etter en tung treningsøkt er det viktig at du får i deg mat og drikke så kroppen får ny energi.

Dersom du har hatt en lang økt på mer enn en og en halv time, mener Bornstein det kan være lurt å spise noe like etter. Dette kan for eksempel være en neve nøtter eller en yoghurt som inneholder lite karbohydrater.

- Har du derimot økter som ikke varer fult så lenge trenger du nødvendigvis ikke spise noe i etterkant av treningen, spesielt ikke om du spiser jevnt gjennom dagen.   

- Du bør imidlertid sørge for at du får i deg et større måltid innen en timer eller to etter økten. Dette anbefaler jeg at først og fremst består av grønnsaker, proteiner og fett, sier hun.

Holt-Nilsen forteller at det er viktig å påpeke at treningskostholdet ditt ikke trenger å være noe særlig avansert.

- Etter en treningsøkt gjelder det å få i seg næring i form av både karbohydrater og proteiner. Du kan for eksempel spise frukt, grønnsaker, grove kornprodukter, rene kjøtt- og fiskeprodukter, egg og magre meieriprodukter. Drikk vann og pass på at kroppen er uthvilt og at treningen er lystbetont. Du bør spise jevnt gjennom hele dagen og juster inntaket etter når du trener, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer