Hvor mye kvinner blør i løpet av en menstruasjon varierer fra person til person, men vanligvis ligger det et sted mellom 30 til 80 milliliter. Enkelte kvinner kan imidlertid blø langt mer enn dette, noe som kan ha en stor innvirkning på livskvaliteten deres.
Firebarnsmor Frøydis Lystrup (51) forteller at hun alltid har visst at menstruasjonsblødningene hennes var over gjennomsnittet, men hun har bare tenkt at dette var en naturlig del av det å være kvinne.
– Moren min blødde også mye, så jeg tenkte at noen kvinner blør mer enn andre og at vi må ta ekstra forhåndsregler. Men jeg husker at jeg stusset litt da jeg fikk mensen som 13-åring og merket at tampongen ikke holdt under svømmetimene på skolen. At jeg blødde mye, var veldig skamfullt og jeg måtte alltid bruke mørke bukser under menstruasjonen og bytte bind ofte, sier hun.
Måtte bruke flere tamponger samtidig
Etter hver fødsel opplevde Frøydis at menstruasjonene hennes ble enda litt kraftigere og de siste 15-20 årene har blødningene vært så voldsomme at hun også om natten måtte stå opp annenhver time for å skifte bind og tamponger.
Dette til tross for at hun dekket sengen sin med håndklær, brukte de aller største tampongene og nattbindene, og at hun satte i to eller tre tamponger samtidig.
Frøydis, som blant annet har vært aktiv langrennsløper, forteller at de kraftige blødningene har preget livet hennes, men at hun likevel har klart å ha en fullpakket hverdag som alle andre travle mødre.
– Jeg lærte å tilpasse meg. Jeg unngikk for eksempel alltid overnattingsbesøk og sosiale sammenkomster de tre-fire første dagene under mensen. Jeg ville ikke sove i andres senger når jeg blødde så mye. Jeg kunne heller ikke dra til steder hvor det ikke var toalett, da jeg var avhengig av å skifte bind og tamponger hver time.
– Det har hendt at jeg ikke har kommet meg på jobb fordi jeg har besvimt i dusjen om morgenen, men jeg har hele tiden trodd at det skyldtes at jeg hadde lavt blodprosent, noe jeg fikk høre at moren min også hadde. Jeg har derfor tenkt at jeg bare måtte leve med dette og har knasket jerntabletter i årevis.

- Bra at en kraftig menstruasjonsblødning vises på tv
Målte mengden mensblod
Først da ektemannen hennes foreslår at de skal forsøke å finne ut hvor mye hun egentlig blør, forstår Frøydis at hennes blødninger er langt utenom normalen.
Gjennom å veie hvor tung tampongene var før bruk og etter at hun tok dem ut, finner de nemlig ut at Frøydis i løpet av en vanlig menstruasjonsuke blør hele 1,3 liter blod.
Fordi hun i snitt menstruerte hver 26. dag, betyr dette at hun blødde 10-12 ganger mer enn det som anses som vanlig.
– Jeg ble helt paff over hvor utrolig bra denne kvinnekroppen fungerer og hvor aktiv jeg har klart å være til tross for at jeg hver måned mistet så mye blod, sier hun.

Ble anbefalt å fjerne livmoren
I fjor ble Frøydis plager verre, da hun begynte å få tilleggsblødninger utenfor syklus. Gynekologen henviste henne til Bærum sykehus hvor hun skulle fjerne polypper og muskelknuter (myomer) i underlivet, da disse kan gi uregelmessige blødninger utenom mensperiodene.
Undersøkelsen viser at hun også hadde fortykket livmorslimhinne (hyperplasi) som kan komme ved hormonubalanse, det vil si en overvekt av østrogen i forhold til progesteron, noe som ikke er en uvanlig tilstand i tiden før overgangsalderen.
I tillegg hadde hun adenomyose, en godartet sykdom hvor kjertler fra livmorslimhinnen vokser inn i muskellaget i livmoren. Dette kan føre til mer smerter under menstruasjonen, kraftige menstruasjonsblødninger og en del andre plager i bekkenet.
Ifølge Helsenorge forekommer denne sykdommen hos kvinner i alle aldergrupper, men er hyppigst i alderen 34 år og oppover og kan være forbundet med antall barnefødsler. Cirka 20 prosent av alle kvinner har adenomyose, men ikke alle har plager.
Fordi Frøydis tidligere hadde prøvd ulike hormonelle behandlinger uten at det hadde fungert, ble hun anbefalt en hysterektomi (å fjerne livmoren).
Blødningene hadde flere årsaker
Ifølge Madeleine Engen, spesialist i gynekologi og fødselshjelp ved Bærum Sykehus og C-Medical Majorstuen i Oslo, var trolig kombinasjonen av alle disse tilstandene årsaken til at Frøydis plager ble så sterke, da det ikke er uvanlig at det kan være flere årsaker samtidig.
Engen forklarer at man ved uregelmessige blødninger gjerne først gir p-piller med østrogen, en kur med gestagen eller Mirena spiral. Dersom denne hormonelle behandlingen ikke fungerer og man ikke lenger har ønske om å få barn, kan livmorslimhinnen fjernes ved en operasjon.
Hvis man ikke kommer i mål med dette, er siste steg å fjerne livmoren ved kirurgi.
– Dersom du blør mye, bør du få en ordentlig utredning der man måler blodprosent, noe som er et godt «bevis» på omfanget av blødningene. Deretter bør du starte opp med jerntilskudd til du får adekvat behandling. Be fastlegen din om å henvise deg til gynekolog, gjerne til gynekologisk avdeling på lokalsykehus, råder hun.

Fikk en helt ny hverdag
Frøydis stod i kø for å operere seg ved et offentlig sykehus, men like før påske fikk hun tilbud om å være testperson for en helt ny robotkirurgi hos den private aktøren C-Medical. Dette er en mer skånsom og presis operasjonsmetode, som går ut på at kirurgen styrer kikkhullsinstrumenter med en konsoll. Foreløpig er dette noe som kun tilbys ved enkelte offentlige instanser og hos C-Medical.
Etter operasjonen har Frøydis sin hverdag blitt snudd helt på hodet.
– Det er helt vanvittig, mannen min sier at han har fått en ny kone, sier hun med et smil.
– Tidligere hadde jeg et stort søvnbehov fordi jeg hadde så lav blodprosent, nå har jeg fått to timer mer våkentid per døgn. Jeg har også et helt annet humør, alt er ikke seigt og jeg må ikke dra meg videre. Det kommer nok av at jeg tidligere måtte bruke energien min på å produsere blod. Forstoppelsesplagene som jeg har hatt i 20 år forsvant også over natten, det viste seg nemlig at livmoren var så stor på grunn av muskelknutene at den presset på endetarmen.
I etterkant lurer Frøydis på hvorfor dette ikke ble oppdaget mye tidligere. Hun reagerer på at ingen leger eller gynekologer har spurt henne om hvor mye hun faktisk blødde.
– Hvis de hadde spurt meg, hadde jeg jo undersøkt det. Dessverre tror jeg ikke min historie er unik, da kvinnekroppen er skapt til å være utholdende og vi tåler mye. Vi kvinner har dessuten lett for å tenke at «det skal være sånn».
– Det er utrolig hva man kan få til, men jeg hadde nok hatt et gladere liv om jeg hadde fått denne operasjonen mye tidligere. Selv er jeg en energisk person som har et godt liv og mye jeg kan glede meg over. Kvinner som strever med andre vanskelige ting i livet og som må ha disse problemene i tillegg, vil nok sikkert oppleve det enda tyngre.

Har du hørt om «mensfluensa»?
