Diabetes type 2

Frukten er en skjult sukkerbombe

Banan og druer inneholder mer sukker enn flere typer brus. - Hører hjemme på dessertbordet, sier professor.

RIK PÅ SUKKER: Det mange ikke vet er at druer og banan er rene sukkerbomber som heller bør spises som dessert, mener professor. Foto: Shutterstock
RIK PÅ SUKKER: Det mange ikke vet er at druer og banan er rene sukkerbomber som heller bør spises som dessert, mener professor. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): Kjenner du deg ofte trøtt og slapp? Er du mer tørst og må tisse ofte?

Det er ikke sikkert, men dette kan være symptomer på diabetes type 2, særlig hvis du er over 50 år.

Mange kan også leve med diabetes type 2 over flere år uten å merke noe til symptomene siden de ofte er utydelige og vanskelige å oppdage. Sykdommen kan altså utvikle seg langsomt over tid, ifølge Lommelegen.no.

Så hva bør man passe på for å forebygge diabetes type 2? Og hva gjør man om man først har fått denne diagnosen?

Noe av det viktigste å være klar over, er de skjulte sukkerbombene i mat.

Rammer flest eldre

- Jo eldre man blir, jo mer utsatt er man for å utvikle diabetes type 2, dette er tydelig dokumentert. Blant kvinner mellom 50-59 år er det tre prosent som har diabetes type 2, men i alderen 70-79 år er det ni prosent som er diagnostisert med dette. Det er tilsvarende tall for menn, forteller Birger Svihus, professor i ernæring ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, til Vi.no.

Årsaken til dette er usikkert, men grunnen til at noen utvikler diabetes type 2, er at cellene i kroppen som produserer insulin er utslitte, ifølge professoren. Det kan cellene bli hvis man har overbelastet kroppen med karbohydrater over lang tid:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer