Fall

Frykt for å falle øker risikoen for fall

Fall blant eldre kan føre til flere helserelaterte problemer. Nå viser en svensk studie at det å være redd for å falle kan øke risikoen for at det faktisk skjer.

FALL OG HELSE: Fallskader er en viktigere bidragsfaktur til helsetap enn både kreft og hjerte- og karsykdommer, ifølge rapporten fra Kvinnehelseutvalget. Foto: NTB/Shutterstock
FALL OG HELSE: Fallskader er en viktigere bidragsfaktur til helsetap enn både kreft og hjerte- og karsykdommer, ifølge rapporten fra Kvinnehelseutvalget. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ifølge Kvinnehelseutvalget utgjør fallskader nesten halvparten av alle ulykkesdødsfall og er en viktigere bidragsfaktor til helsetap enn både kreft og hjerte- og karsykdommer.

Nå viser en svensk studie publisert i det amerikanske Journal of American Medical Directors Association at frykten for å falle kan øke risikoen for skadelige fall blant eldre personer. Det gjelder spesielt for dem som ikke har en åpenbar fysiologisk risiko for å falle.

Frykt for fall til tross for god balanse

Karolinska Institutet i Sverige omtaler studien på sine nettsider. De forklarer at særlig personer under 70 år som i balansetest med å stå på ett ben ikke hadde dårlig balanse, derimot risikerte å falle fordi de bekymrer seg for det.

Studien er gjennomført ved at i alt 1281 personer i alderen 60 år eller eldre ble spurt om de føler uro for å falle, og man fulgte deretter med i en femårsperiode om de opplevde skadelige fall.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.