BORT MED SVETTERINGENE: Vi har testet produktet som fjerner svetteringene umiddelbart, men er det bra for oss? Foto: Shutterstock / Alliance
BORT MED SVETTERINGENE: Vi har testet produktet som fjerner svetteringene umiddelbart, men er det bra for oss? Foto: Shutterstock / Alliance Vis mer

Svette

Fryktelig plaget med svette?

Vi har testet Aluminiumklorid NAF 25% - som sies å kunne hjelpe. Men er det helseskadelig?

Publisert

Opplever du stadig at du må droppe visse plagg på grunn av irriterende svetteringer som oppstår i det sekundet du tar de på deg? Du er ikke alene!

Det er en rekke ting som forårsaker svette; både varme, sterk mat, koffein, alkohol og stress kan føre til sjenerende svetteringer under armene eller andre steder på kroppen. Tidligere har hudlege Ole Martin Rørdam fortalt til KK.no at svetting er viktig for helsen. Det er rett og slett en måte for kroppen å regulere temperaturen på. Likevel er det ingen av oss som synes det er behagelig eller særlig flatterende, heller motsatt. 

Heldigvis er det flere ting man kan gjøre for å redusere svetteringene - og vi i KK.no har testet ett av tipsene som sies å skulle kunne hjelpe, nemlig Aluminiumsklorid NAF 25% (som du får tak i på apoteket). PS. Kan du forresten disse svette-triksene?

Les vår opplevelse og ekspertenes råd under annonsen!

Vis mer

Aluminiumklorid NAF 25% regnes som et av spesialproduktene mot svette sammen med andre produkter, som for eksempel den kjente antiperspiranten Stop 24. Produktet skal påføres som en vanlig deodorant under armene rett før leggetid og skal skyldes av på morgenen med såpe og vann. Testresultat: Etter bare én gangs bruk viste det seg at «antiperspiranten» fungerer med umiddelbar effekt; jeg opplevde at den fjernet både lukt og all svette under armene, i motsetning til andre deodoranter som for mange kun bare fjerner vond lukt. 

LES OGSÅ: De 5 vanligste grunnen til at du svetter om natten

Men kan et produkt som er så effektivt - og som stopper svette, være bra

LES OGSÅ: Svetter du plagsomt mye?

Noen er så plaget av svette at kraftig svettehemmende middel må brukes

Først og fremst er det viktig å skille mellom deodoranter og antiperspiranter, forteller Berit Brunstad Granum, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, til KK.no. 

- Deodoranter er produkter som forhindrer kroppslukt som skyldes bakteriell nedbrytning av svette. En deodorant består typisk av duftstoffer, antibakterielle substanser og substanser som nøytraliserer ubehagelig lukt, eller en kombinasjon av disse stoffene, forteller Granum og fortsetter: 

- Antiperspiranter derimot er produkter som forhindrer eller reduserer mengden svettedannelse ved å danne små «plugger» i utløpet av svettekanalene. På denne måten blir det mindre fuktig i armhulen, noe som igjen demper bakterieveksten. Typiske ingredienser i antiperspiranter er nettopp aluminiumforbindelser.

Granum får støtte fra Tove Ytterbø, leder i Norges Farmaceutiske Forening, som også forteller at det er stor forskjell mellom deodoranter og antiperspiranter, men at de færreste vet forskjellen.

- Deodorant brukes som en fellesbetegnelse på produkter som skal hindre svettelukt under armene, men i praksis er det to typer. Enkelte er så plaget med økt svetteproduksjon at det kan være nødvendig å bruke et kraftig svettehemmende middel, og da er det viktig å vite forskjellen, forteller Ytterbø og legger til:

- Det finnes flere ulike typer antiperspiranter på markedet, men felles for dem er at de har høyere konsentrasjon av aluminiumforbindelser.

For store doser aluminium kan være skadelig

Så er spørsmålet: Er denne type antiperspiranter farlig for oss - med tanke på den umiddelbare effekten og innholdet av aluminium? Ytterbø forteller at verken Aluminiumklorid NAF 25% eller de andre typene antiperspiranter er direkte farlige for oss, men at de kan gi bivirkninger vanlige deodoranter ikke vanligvis gir. 

- Bruk av antiperspiranter er relativet utbredt og det er rapportert meget få tilfeller av problemer med høy aluminiumseksponering. Om man ikke har sår eller skadet hud, eller har en nyreskade, er det trygt å bruke slike produkter siden opptaket via huden vil bli minimal.

LES OGSÅ: Er det skadelig å svette mye?

 Foto: Norges Farmaceutiske Forening
Foto: Norges Farmaceutiske Forening Vis mer

Har Aluminiumklorid antiperspiranten noen bivirkninger?

- Aluminiumkloridprodukter kan gi sår og irritert hud, noe som trolig kan øke opptaket av aluminium gjennom huden. Det advares derfor mot bruk på sår og skadet hud. Barbering av armhuler kan også føre til et økt opptak, sier Ytterbø og legger til:

- Med jevne mellomrom kommer det mer eller mindre seriøse artikler om at aluminium kan gi skadelige effekter som økt risiko for demens eller økt forekomst av brystkreft, men etter slike runder har man undersøkt saken på nytt uten å finne noen klar dokumentert sammenheng.

Også Granum forteller at det er en viss usikkerhet knyttet til aluminiumprodukter som Aluminiumklorid NAF 25%, og ønsker derfor ikke å uttale seg om det er en høyere risiko knyttet rundt bruket av denne antiperspiranten sammenlignet med andre. Likevel viser hun til Vitenskapskomiteen for mattryggets risikovurdering fra 2013, som tar for seg den totale eksponeringen for aluminium via mat og kosmetiske produkter. 

- I risikovurderingen ble det konkludert med at bruken av antiperspiranter gir et betydelig bidrag til den totale eksponeringen for aluminium. Denne konklusjonen ble basert på daglig bruk av antiperspiranter og beregning av verste-falls-senario med tanke på mengde produkt som påføres huden, sier Granum og understreker:

- Aluminiumklorid NAF 25 % er så vidt jeg vet ikke beregnet til daglig bruk, men at man  skal bruke produktet periodevis og ved behov. Det er derfor ikke mulig å si noe om risikoen ved periodevis bruk av Aluminiumklorid NAF 25 %.

LES OGSÅ: Ta knekken på svettetoktene

Advarer mot for stort forbruk 

Granum får støtte fra Rune Jemtland - Mattilsynes seniorrådgiver, seksjon merking og kvalitet, som også viser til risikovurderingen og som derimot advarer mot et hyppig forbruk av aluminiumpreparater. 

- Risikovurdering av aluminium i næringsmidler og kosmetiske produkter i den norske befolkningen fra 2013, viste at personer som daglig bruker antiperspirant med aluminium, risikerer å få i seg for mye aluminium. Antiperspiranter viser seg nemlig også å være den største kilden til den aluminiumen vi får i oss gjennom kosmetikk, sier Jemtland og legger til:

- Vi er bekymret for den totale mengden aluminium vi får i oss, både fra kosmetikk, mat og andre produkter. Dette kan gi økt risiko for skader på sentralnervesystemet, og derfor anbefaler Mattilsynet å begrense bruken av antiperspirant med aluminium.

Europakommisjonen har tidligere bedt sin uavhengige vitenskapskomite for forbrukersikkerhet (SCCS) om å vurdere den norske rapporten opp mot annen viten på området. Komiteen konkluderte med at risikoen var uklar, blant annet på grunn av usikkerheten knyttet til kroppens opptak av aluminium, forteller Jamtland. Likevel står Mattilsynet fremdeles ved sine anbefalinger. 

LES OGSÅ: Derfor bør du ta på deodorant om kvelden

- Våren 2014 bad EU industrien om å utføre ytterligere tester for å undersøke opptaket av aluminium over huden, fortrinnsvis i mennesker. Resultatene fra en slikt klinisk studie - med en gruppe forsøkspersoner som påføres aluminiumholdig antiperspirant i armhulen - er fremdeles ikke klare, sier Jamtland og presiserer:

- Mens vi venter på svar fra EU, mener Mattilsynet at datagrunnlaget er godt nok til å fastholde VKMs risikovurdering fra 2013, og advarselen mot overdreven bruk av aluminium i antiperspiranter opprettholdes.

Mattilsynets råd dersom du bruker eller vurdere å bruke antiperspiranter:

  • Reduser bruken av antiperspiranter med aluminium (aluminium er merket i ingredienslisten, ofte med betegnelser som aluminium chloride, aluminium chlorohydrate eller aluminium zirconium).
  • Bruker du antiperspiranter med aluminium bør du tenke gjennom hvor ofte du bruker dem og om du kan redusere antall påføringer.
  • Vær særlig oppmerksom om du bruker antiperspiranter på sår eller nybarbert hud. Det kan øke opptak av aluminium i kroppen.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer