Frykter at halloumi kan gi antibiotikaresistens

- Antibiotikaresistens er beskrevet som en av vår tids største helsetrusler, sier ekspert.

POPULÆRT: På grunn av at stadig flere velger å spise mindre kjøtt, har importen av den kypriotiske osten halloumi økt kraftig de siste årene. FOTO: NTB Scanpix
POPULÆRT: På grunn av at stadig flere velger å spise mindre kjøtt, har importen av den kypriotiske osten halloumi økt kraftig de siste årene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Miljø, helse og dyrevelferd er noen av årsakene til at stadig flere velger å spise mindre kjøtt. Flere og flere matprodusenter kaster seg på vegetartrenden, og forbrukerne prøver mange ulike alternativer for å finne gode erstatninger til kjøtt.

Ett alternativ som har blitt veldig populært de siste årene, er osten halloumi, som blant annet kan grilles eller brukes i salater. Noe av grunnen til at osten har blitt så populær er at den er proteinrik, mettende og et godt alternativ til kjøtt.

I 2010 ble importert 21 tonn halloumi til Sverige, mens i fjor ble det importert hele 4000 tonn, skriver SVT. Problemet er at osten produseres i Krypos, som har et stort forbruk av antibiotika på dyr.

- Kypros er et land som ligger på topp i Europa når det gjelder forbruk av antibiotika til dyr. Og generelt sett vet vi at forbruk av antibiotika er en viktig drivkraft for utvikling av resistens. Antibiotikaresistens er beskrevet som en av vår tids største helsetrusler.

Dette sier Yngvild Wasteson, som er professor ved Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi på Veterinærhøgskolen, NMBU.

Årlig dør rundt 700 000 mennesker av antibiotikaresistente bakterier på verdensbasis.

«Feil bruk av antibiotika kan føre til utvikling av motstandsdyktige (resistente) bakterier. Det betyr at antibiotika ikke lenger har effekt på disse bakteriene. Bakterier som er resistente mot antibiotika er et alvorlig og økende problem i hele verden», melder Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Norsk mat er lite utsatt

Norge har et meget lavt forbruk av antibiotika til dyr, og derfor lav forekomst av antibiotikaresistens i norskprodusert mat.

- Vi kan bruke lite antibiotika fordi dyrene våre er friske, blant annet fordi vi har investert i å utrydde mange husdyrsykdommer, avler på god dyrehelse, har smittesluser inn i dyrehold, dyktige bønder og veterinærer og lite import av levende husdyr inn til Norge, forklarer Catherine Signe Svindland, som er seniorrådgiver/ veterinær i Mattilsynet.

Det skal ikke være medisinrester som antibiotika i maten. Det kan imidlertid være antibiotikaresistente bakterier i maten.

- Man er redd for at antibiotikaresistensen som finnes i miljøet og eventuelt i maten vår kan spres til sykdomsfremkallende bakterier, og derfor legger Norge ned mye arbeid i å få ned antibiotikabruken, sier hun.

LES OGSÅ: Unødvendig bruk av antibiotika har flere negative konsekvenser

OST FRA KYPROS: - Kypros er et land som ligger på topp i Europa når det gjelder forbruk av antibiotika til dyr, sier ekspert.
OST FRA KYPROS: - Kypros er et land som ligger på topp i Europa når det gjelder forbruk av antibiotika til dyr, sier ekspert. Vis mer

Usikker risiko

Vi ønsker ikke høye nivåer av antibiotikaresistente bakterier, hverken i maten vi spiser eller i miljøet rundt oss. (Pssst: - Det er en reell fare for at vi tar med oss antibiotikaresistente bakterier hjem fra ferie)

- Men det finnes lite konkret informasjon som sier noe om hvilken risiko det ligger i å spise mat som inneholder resistente bakterier. Prosessering og behandling av mat i form av for eksempel varmebehandling, vil også stort sett drepe levende bakterier, sier Wasteson.

Halloumi-osten varmebehandles stort sett før den spises, og det er derfor mulig at bakteriene drepes. Selv om det ikke er farlig å spise osten, mener eksperter at det er viktig å ha et bevisst forhold til produkter som kan inneholde resistente bakterier.

Gode råd

Dersom du er bekymret for antibiotikaresistens kan du følge disse rådene.

- Bakterier dør ved varmebehandling over 60 grader, men man må også ha god hygiene på kjøkkenet slik at man ikke sprer bakteriene ut over kjøkkenet før varmebehandlingen, råder Svindland.

Hvis du skal spise importert salat, krydderurter eller andre grønnsaker rå, kan du blande 0,6 dl av 35% eddikessens i 1 liter lunket vann, og legge salaten i dette i 10-15 minutter.

- Skyll salaten etterpå, og pass på at eddikessensen er sterkt etsende og skal oppbevares utilgjengelig for barn. Importerte minimais, sukkererter, asparges og fryste bær bør varmebehandles. Disse rådene gjør også at du unngår å bli smittet med bakterier og virus som kan gjøre deg syk, sier hun.

LES OGSÅ: Er du gravid og spiser ikke kjøtt?

Uheldig bruk av antibiotika

Antibiotika har gjort det mulig å behandle og helbrede sykdommer som tidligere kunne være dødelige, og bruken øker jevnlig. Det er selvfølgelig bra å bruke antibiotika mot alvorlige sykdommer, men uheldig dersom det brukes feil eller for mye.

Ekspert mener at det ikke er en reell fare for å få i seg antibiotika i maten i Norge. Det er strenge regler i Europa for hvor lenge et dyr må gå uten antibiotika før det slaktes og spises, og det er derfor nesten ikke antibiotika i mat i Norge.

- Overdreven bruk av antibiotika i landbruket kan bidra til at det utvikles resistente bakterier. Så derfor er det viktig å redusere bruken, ikke bare hos mennesker men også hos dyr. Nesten alle vestlige land har redusert bruken av antibiotika, forklarer Steinar Madsen, som er medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk.

Mange land har også forbudt bruk av antibiotika som vekstøkende hjelpemiddel i dyreproduksjonen.

LES OGSÅ: Her skjuler det seg over 8000 bakterier

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer