Syke foreldre til stor belastning for familien:

Frykter at pårørende kan falle utenfor arbeidslivet

– Det spørs om familien vil være i stand til å yte mer omsorg for de eldre enn det som er tilfellet i dag.

AVHENGIG AV PÅRØRENDE: – I fremtiden vil vi være avhengig av at generasjonen under de aller eldste yter omsorg når helsen til foreldrene svikter og de blir hjelpetrengende, forteller forsker. Foto: NTB Scanpix.
AVHENGIG AV PÅRØRENDE: – I fremtiden vil vi være avhengig av at generasjonen under de aller eldste yter omsorg når helsen til foreldrene svikter og de blir hjelpetrengende, forteller forsker. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Undersøkelser viser at familie i dag står for cirka halvparten av den omsorgen som ytes eldre, målt i antall årsverk. Ektefeller, da oftest hustruer, og barn i 50 årsalderen står for det meste av omsorgen, opplyser Heidi Gautun, forsker ved NOVA, seksjon for aldersforskning og boligstudier.

Med den kraftige veksten i antall eldre over 80 år er det varslet at helse- og omsorgstjenestene vil ha store problemer med å dekke økningen i behov for omsorg på grunn av knapphet på personell.

Avhengig av pårørendes hjelp

– Endringene fører til at vi vil være avhengig av at så mange som mulig kan være i arbeid helt fram til pensjonsalder, sier hun.

– Vi vil også være avhengig av at generasjonen under de aller eldste yter omsorg når foreldrenes helse svikter og de blir hjelpetrengende. Presset på familien vil øke, men det spørs om familien vil være i stand til å yte mer omsorg enn det de gjør i dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer