Psykopatiske trekk:

Frykter du at du selv er psykopat? Da er du det trolig ikke

En psykopat vil så å si aldri føle seg plaget av sine psykopatiske trekk.

PSYKOPATISKE TREKK: I motsetning til hva mange tror er ikke psykopati en egen diagnose. FOTO: NTB Scanpix
PSYKOPATISKE TREKK: I motsetning til hva mange tror er ikke psykopati en egen diagnose. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi kjenner dem fra filmer og krimbøker, som mordere og kannibaler. Men vanligst er hverdagspsykopaten – de som først fremstår som sjarmerende mennesker, men etter hvert viser seg å være blottet for empati.

- Det dreier seg om ufølsomhet for andre, manglende skyldfølelse og det vi gjerne kaller for glatthet og overfladisk sjarm. De kan ha en måte å virke veldig overbevisende på og de kan ha en veldig storhetsfølelse, forklarer Pål Grøndahl, som er rettspsykolog ved Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels og rettspsykiatri ved Oslo universitetssykehus.

Psykopaten følger ofte ikke de sosiale normene vi andre forholder oss til. De har ofte mange og kortvarige forhold, lite planer og de viser lite tegn til skyldfølelse.

- Det er mye løgn og bedrageri. De ljuger lett og uanstrengt. Det er mye uansvarlig adferd, de er ofte veldig uforpliktende, har lite langvarige målsettinger og dårlig adferdskontroll. Jeg vil si de ofte er aggressive, sier Grøndahl.

LES OGSÅ: Slik er mannlige og kvinnelige psykopater forskjellige

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer