Psykopatiske trekk:

Frykter du at du selv er psykopat? Da er du det trolig ikke

En psykopat vil så å si aldri føle seg plaget av sine psykopatiske trekk.

PSYKOPATISKE TREKK: I motsetning til hva mange tror er ikke psykopati en egen diagnose. FOTO: NTB Scanpix
PSYKOPATISKE TREKK: I motsetning til hva mange tror er ikke psykopati en egen diagnose. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi kjenner dem fra filmer og krimbøker, som mordere og kannibaler. Men vanligst er hverdagspsykopaten – de som først fremstår som sjarmerende mennesker, men etter hvert viser seg å være blottet for empati.

- Det dreier seg om ufølsomhet for andre, manglende skyldfølelse og det vi gjerne kaller for glatthet og overfladisk sjarm. De kan ha en måte å virke veldig overbevisende på og de kan ha en veldig storhetsfølelse, forklarer Pål Grøndahl, som er rettspsykolog ved Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels og rettspsykiatri ved Oslo universitetssykehus.

Psykopaten følger ofte ikke de sosiale normene vi andre forholder oss til. De har ofte mange og kortvarige forhold, lite planer og de viser lite tegn til skyldfølelse.

- Det er mye løgn og bedrageri. De ljuger lett og uanstrengt. Det er mye uansvarlig adferd, de er ofte veldig uforpliktende, har lite langvarige målsettinger og dårlig adferdskontroll. Jeg vil si de ofte er aggressive, sier Grøndahl.

LES OGSÅ: Slik er mannlige og kvinnelige psykopater forskjellige

Uærlige svar

Det er nok svært sjeldent at en med psykopatiske trekk selv søker hjelp for dette, og det er sannsynligvis også sjeldent at de er klare over at de har disse trekkene.

- Alle har jo sine mørke sider, men om det finnes de som er klare over at de har dette er vanskelig å si, sier psykolog Dag Øyvind Engen Nilsen, som er fagdirektør hos psykopatien.info.

Han forklarer videre at det er typisk psykopaten å skylde på andre for alt som går galt i livet, og dette er noe man sjeldent er klar over selv. Samtidig er det noen som ser at noen personlighetstrekk beveger seg langt unna det som kan anses som normalt.

- Det er sikkert mulig, og mange er for eksempel klare over at de har lite empati. Det har også vært gjort intervjuer med mennesker som har fortalt at de er psykopater, påpeker han.

For noen år siden overrasket for eksempel den amerikanske nevroforskeren James Fallon med å stå frem og fortelle verden at han hadde oppdaget psykopatiske trekk hos seg selv.

LES OGSÅ: Empati er en evne som må holdes vedlike og utvikles for å ikke bli borte

Legger skylda på deg

Men forteller du en psykopat at du mener vedkommende har psykopatiske trekk kan du nok sjeldent kunne satse på et ærlig svar tilbake. De aller færreste vil gå med på det.

- Da vil de bare si at det er du som har de trekkene. Du får ikke noe godt svar, og du får ikke noe ærlig svar. De vil spille det tilbake på deg. Selv om de tilsynelatende tar det på alvor, så kan de si hva de vil uten at det er sant, sier Nilsen.

- Det er en av psykopatens metoder – å få deg til å føle deg dårlig. Det er det de kan best.

PLAGES IKKE: En med psykopatiske trekk plages sjeldent av å ha dem, og rådet er å komme seg unna. FOTO: NTB Scanpix
PLAGES IKKE: En med psykopatiske trekk plages sjeldent av å ha dem, og rådet er å komme seg unna. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ingen vits i å prøve å hjelpe en psykopat

- Det er veldig sjeldent at jeg har snakket med noen som har sagt det selv - at de er psykopater, sier Grøndahl.

De kan imidlertid være klar over hvordan de virker på andre. De kan ha observert vår oppførsel, de kan være klare over at vi reagerer med tårer eller sinne på deres adferd og de kan ha lært seg hvordan de bør oppføre seg.

- Noen skjønner nok at de har en effekt på andre - at folk kan bli redde for dem eller at de har en effekt som folk ikke liker.

Men det er sjeldent psykopaten vil oppsøke psykiatrisk behandling. De kan søke behandling for andre ting, men ikke for dette - også fordi en med psykopatiske trekk sjeldent vil bry seg om at han eller hun har slike trekk.

- Jeg vil si at de aller færreste uttalte psykopater føler seg plaget av det.

Med andre ord kan du se på det som et godt tegn om du skulle bekymre deg for at dette gjalt deg.

Er du sikker på at en nær deg har psykopatiske trekk, er det også liten vits i å prøve å hjelpe eller endre vedkommende.

- Det er jo de spektakulære psykopatene som vi leser om og ser på film. Seriemordere og Hanibal Lektor. Men det er hverdagspsykopaten som er den mest plagsomme, og rådet er å bare komme seg unna, sier han, og påpeker at det å komme seg unna en psykopat også bør gjøres varsomt, og aldri alene.

LES OGSÅ: 4 av 10 kvinner har blitt stalket

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer