Fullkorn

- Fullkornsvariantene er litt mer kaloririke

... Men det er fordi de inneholder mer næringsstoffer enn vanlige hveteprodukter.

FULLKORN: Butikken bugner over av sunne alternativer, men hvor mye sunnere er det egentlig å velge fullkornsvariantene?  Foto: NTB scanpix
FULLKORN: Butikken bugner over av sunne alternativer, men hvor mye sunnere er det egentlig å velge fullkornsvariantene? Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har nordmenn virkelig tatt helsen sin mer på alvor. Butikkene bugner av matvarer merket «uten tilsatt sukker», «lavt fettinnhold» og «fullkorn». Og når vi snakker om fullkorn, er det egentlig sånn at det er sunnere og bytte ut hvetelefsen til tacoen med fullkornslefse? 

- Ja, det er sunnere. En matvare kan bruke betegnelsen «fullkorn» når hele kornet brukes og når fullkorn utgjør minst 51 prosent av den totale vekten. La oss se på pasta. Vanlig pasta består av hvetemel (durumhvete), mens fullkornspasta består av hvetemel og sammalt durumhvete. Fullkornspasta gir derfor mer fiber, vitaminer og mineraler og vil dermed mette litt mer og gi litt lavere blodsukkerstigning enn vanlig pasta, forklarer Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Grete Roede AS, til KK.no.

Hun får også støtte av Beate Rosvoll, som er ernæringsfysiolog og driver firmaet Forever Fit.

- Fullkornsprodukter gir jo mer næring enn de fine produktene. I tillegg er fiber gunstig når det kommer til tarmhelsen vår. Noen typer fiber kan også virke svakt kolesterolsenkende. Blant annet betaglukaner som man finner i havre, sier hun. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer