Slankepiller

Fungerer egentlig slankepiller?

De bruker medisinske navn og viser til kliniske studier, men Norges fremste slankeeksperter mener du mest sannsynlig blir lurt.

SLANKEPILLER: I beste fall bortkastede penger, i verste fall kan det få alvorlige konsekvenser. Foto: NTB Scanpix
SLANKEPILLER: I beste fall bortkastede penger, i verste fall kan det få alvorlige konsekvenser. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Enten du ønsker å gå ned fem kilo for å føle deg mer vel, trenger å gå ned 50 kilo for helsens skyld eller befinner deg et sted midt imellom, så har du kanskje vurdert eller allerede forsøkt et slankemiddel.

- De fleste overvektige har prøvd det meste for å gå ned i vekt, også slankemidler, sier Jøran Hjelmesæth, professor i medisin ved Universitetet i Oslo og leder av Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold til KK.no.

På resept finnes det per i dag én slankemedisin i Norge, pillen Xenical. Går du på et apotek eller i en helsekostbutikk, finner du derimot en lang rekke kosttilskudd og andre preparater som skal kunne hjelpe deg ned i vekt.  

Spørsmålet er, fungerer slike slankemidler?

LES OGSÅ: Christina gikk ned 32 kilo

Dårlig dokumentert effekt

Mens noen har fengende navn, smykker andre seg med medisinske navn og viser til kliniske studier. Uansett er det all grunn til ikke å ta alt for god fisk. Ekspertene KK.no har vært i kontakt med, mener den dokumenterte effekten av slankemidler er dårlig.

- Du kan kanskje få en liten effekt av slankemidler du kjøper i helsekost eller på apotek, men i all hovedsak vil jeg si at du blir lurt, sier Hjelmesæth, som mener resultatet som regel er at man bruker mye penger på noe som er til lite nytte.

Jon Kristinsson, som er avdelingsleder ved Senter for sykelig overvekt ved Oslo Universitetssykehus, mener dokumentasjonen av virkning er dårlig blant kosttilskudd og andre slankemidler på markedet.

- Forskningen som foreligger på de preparatene jeg vet om, er både dårlig og publisert i tidsskrifter med dårlig vitenskapelig standard. Det finnes kostfiber som sveller opp i magen og gir metthetsfølelse, men det er liten eller ingen langtidseffekter som er dokumentert for disse produktene, sier han til KK.no.

Ifølge Steinar Madsen, som er medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, er ofte de kliniske studiene det vises til, i realiteten tvilsomme pasientundersøkelser gjort av tvilsomme forskere.

De prøver å narre kundene eller pasientene med såkalt vitenskap. Det kan være ti stykker som har testet slankeproduktet i to uker

- Det er veldig mye overdrivelser, men også usannheter og mange blir villedet. Hvis du ser bort fra slankeprodukter som er godkjente legemidler, er det veldig dårlig dokumentasjon av effekten når det gjelder slankeprodukter som selges i helsekost eller på apotek. De prøver å narre kundene eller pasientene med såkalt vitenskap. Det kan være ti stykker som har testet slankeproduktet i to uker, sier Madsen til KK.no.

LES OGSÅ: De første tegnene på en spiseforstyrrelse

SLANKEPILLER UTEN RESEPT: De færreste kan ifølge ekspertene dokumentere langtidsvirkende effekt.  Foto: NTB Scanpix
SLANKEPILLER UTEN RESEPT: De færreste kan ifølge ekspertene dokumentere langtidsvirkende effekt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vit hva du kjøper

Det er i utgangspunktet ingen stor forskjell på om du kjøper et produkt på et apotek eller i en helsekostbutikk. Ifølge Steinar Madsen gjennomgår imidlertid produkter som selges i apotek strengere kvalitetskontroller. (Psst: Spiser du sunt, men går likevel ikke ned i vekt?)

- Det er derfor liten risiko forbundet med dem, mener han.

KK.no har vært i kontakt med to av landets ledende apotekkjeder, Apotek 1 og Boots, som begge sier at de har strenge kvalitetskontroller for slankeproduktene de fører. 

- Før vi tar inn et produkt sjekker vi alltid om det finnes dokumentasjon for påstandene produktet kommer med. Vi avviser produkter som ikke kan vise til dokumentasjon for påstandene, eller som har for dårlig dokumentasjon, sier Anne Margrethe Aldin Thune, som er farmasøyt og kommunikasjonsansvarlig i Boots apotek.

Ifølge Steinar Madsen har også produkter som selges i helsekostbutikker gjennomgått grundige kontroller, men handler du fra ukjente utenlandske nettbutikker derimot, vet du ikke hva du får. Det finnes flere eksempler på tilfeller hvor slankepiller har inneholdt noe annet enn det som er oppgitt, noe som kan få alvorlige konsekvenser.

- I verste fall kan du få alvorlige bivirkninger, som leverskader og allergiske reaksjoner, sier Hjelmesæth.

LES OGSÅ: Doper seg til perfekt kropp

Alvorlige bivirkninger

Selv om de mener man skal være kritisk til slankeprodukter som selges på apotek og i helsekostbutikk og at effekten er minimal, mener både Hjelmesæth og Madsen at man kan få en liten effekt og at det kan gi en såkalt kickstart. Ifølge apotekene, er de opptatt av at produktene de selger skal brukes som en del av en livsstilsendring.

- Det finnes ingen raske veier til sunnere vekt, og i de fleste tilfeller må man legge om kostholdet og endre sine vaner i forhold til mosjon og fysisk aktivitet for å nå en sunnere vekt. Produktene vi selger kan dokumentere at de kan være en hjelp på veien og ingen av produktene vi selger påstår å være quick fixes. Å opprettholde en sunn vekt må man jobbe aktivt for, også i perioden etter at man har sluttet å bruke produktene, sier Aldin Thune i Boots.

Ifølge Statistisk sentralbyrå er tre av ti nordmenn i dag enten overvektige eller har fedme, og flere av ekspertene KK.no har vært i kontakt med etterlyser flere hjelpemidler for dem som strever med å gå ned i vekt.

Noe av årsaken til at det per i dag kun finnes én slankemedisin på markedet, er ifølge Steinar Madsen at det har vist seg å være vanskelig å lage et produkt som er effektivt, men som ikke har sterke bivirkninger. For noen år tilbake fantes det flere reseptbelagte legemidler på det norske markedet, men de hadde såpass sterke bivirkninger at de ble tatt av markedet.

- Det finnes imidlertid flere legemidler, som gjennom studier har vist til veldig gode resultater. Disse er ikke å få kjøpt i Norge ennå, men jeg er optimistisk og har god tro på at et eller flere av dem vil komme på markedet, kanskje allerede i løpet av høsten, sier Hjelmesæth.

LES OGSÅ: Dette bør du egentlig veie

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer