Smerter i nakke og rygg er et utbredt problem i den norske befolkningen. Ifølge SSB oppsøkte cirka 1,2 millioner nordmenn fastlegen sin for behandling av muskel- og skjelettlidelser i 2015.
Det er derfor kanskje ikke så rart at sosiale medier og andre nettsider, flommer over av produkter som lover oss lindring på ulike måter.
Et av disse produktene er såkalte holdningsvester. Dette er en type vest som ifølge produsentene skal støtte og stabilisere kroppen, slik at du blir kvitt fremoverlente skuldre og smerter i ryggen. Men har egentlig denne typen vester noen effekt?
Backster er en norsk nettbutikk som selger én variant av holdningsvestene. Ifølge Matthias Kolflaath, VD for Backzter AS i Sverige, fungerer vesten slik at den drar skuldrene tilbake og hjelper til med å rette opp ryggen slik at kroppen kommer i en opprettet posisjon.
– Hvis du strekker deg, retter opp ryggen og drar skuldrene tilbake, får du automatisk mer oksygen, noe som igjen gjør det lettere når du trener. Spesielt når du gjør yoga og lignende øvelser, forklarer han i en mail til KK.
– Hvis du står med optimal holdning, puster du lettere og mindre anstrengt. Lener du deg frem, komprimerer du brystet, noe som svekker lungekapasiteten og gjør det vanskeligere å puste. Strekker du på deg, får du den energien kroppen behøver.
– Ryggen er skapt for å absorbere jevn belastning. Lasten fordeles av skiver og ledd. Dårlig holdning er hovedårsaken til at noen skiver og ledd tar for mye belastning og dette resulterer i skade.

Skapt av ryggspesialister
Et klassisk eksempel på dårlig kroppsholdning er ifølge Kolflaath den såkalte «mobilnakken».
– Når du sitter med nakken litt bøyd, anstrenger du leddene i skuldre, nakke og nærliggende muskler. Ved å sitte med nakken rett, letter du trykket på leddene, noe som kan føre til bedring ved for eksempel hodepine. Hvis du lider av spenningshodepine, kan det skyldes dårlig kroppsholdning. Når du sitter med en buet rygg, kan nakken, øvre rygg og kjeve strammes - alt dette er vanlige årsaker til hodepine.
– Men finnes det vitenskapelig belegg for at holdningsvester fungerer?
– Ja, dette produktet ble skapt av ryggspesialister for folk som har en veldig dårlig holdning. Den ble senere populær da flere og flere «vanlige folk» begynte å bruke den. Prinsippet er veldig enkelt, den fungerer litt som tannregulering; hvis du legger press hvor som helst på kroppen så kommer den til å anpasse seg etter dette, svarer Kolflaath.
Han viser også til en mindre studie fra University of Auckland, som hevder at det å ha rett rygg når man setter seg ned, kan brukes som en forsvarsmekanisme mot stress.
– De fant ut at folk som satt med rett rygg, følte seg mer entusiastiske og sterke etter å ha utført en oppgave som ble tildelt dem. Mens de som satt med bøyd rygg, følte seg anspente, trette og slitne, sier han.

Brukes en time per dag
Ifølge Kolflaath er det anbefalt at man ikke bruker vesten så stramt de første gangene, da noen kan kjenne ubehag under armene. I starten bør man også kun bruke den 20 minutter av gangen.
– Kroppen venner seg veldig fort og etter tre til fire gangers bruk kjenner man ikke noe ubehag og kun de positive effektene. Har man større og alvorligere ryggproblem eller problem med ryggraden, anbefaler vi at man hører med legen sin før bruk.
– Man ser veldig fort resultater og mange rapporterer om merkbare effekter etter kun ett par ukers bruk. Vi anbefaler ikke å bruke den hele dagen. Dette er kun ett hjelpemiddel for att kroppen skal huske hvilken posisjon den skal holde. 20 til 60 minutter om dagen er mer enn nok, sier han.

Derfor får du vondt i ryggen når du løper
Lite sammenheng med kroppsholdning
Camilla Tveiten Fegth er manuellterapeut ved Majorstuen Fysikalske Institutt AS. Hun erfarer at det er mye fokus på den «ideelle kroppsholdningen» i befolkningen og at mange tror smerter har en naturlig sammenheng med fremoverlente skuldre og krum rygg.
Men selv om holdning generelt sett kan være viktig, sier hun den direkte sammenhengen mellom smerte og kroppsholdning ofte kan være liten.
– Forholdet mellom de to er gjerne ikke så rett frem som man kanskje tror. Statiske eller repetitive aktiviteter hvor man for eksempel bruker mye tid i de samme posisjonene, vil ofte kunne lede til smerte på grunn av manglende variasjon og bevegelse.
– Dette gjelder enten man sitter med rak eller krummet rygg, og da vil selv det å holde en såkalt «ideell kroppsholdning» med rak rygg og tilbaketrukne skuldre, også komme til kort. Ofte vil det være flere andre faktorer som har langt større betydning på smerte man opplever enn holdning i seg selv, sier hun.
Når vi blir eldre vil vi utvikle normale aldersforandringer i muskel- og skjelettsystemet, som blant annet kan føre til endringer i holdningen vår. Det er ifølge manuellterapeuten derimot ikke slik at disse endringene i holdningsmønster er like for alle, eller nødvendigvis assosiert med smerte.
– Menneskekroppen er laget for bevegelse og jevnlig mekanisk stimuli til muskler og ledd er derfor gjerne fordelaktig fremfor langvarig posisjonering. Det handler kanskje ikke så mye om god eller dårlig holdning, men om å skifte belastningen slik at man ikke belaster på samme sted og på samme måte hver gang.

Kan ha effekt hos noen
Personlig er hun ikke glad i holdningsvester fordi hun mener de bidrar til tankegangen om at det finnes én optimal holdningsposisjon for alle.
– Jeg tror effekten av disse vil være veldig individuell. Noen vil potensielt ha effekt, og andre ikke. Jeg mener den beste holdningen er «den neste», og generelt sett vil jeg oppfordre til mye variasjon og bevegelse gjennom dagen.
– Dersom man for eksempel opplever at et spesielt holdningsmønster gir smerter og ubehag vil det selvfølgelig være hensiktsmessig og forsøke å endre dette mønsteret via for eksempel tilrettelagt trening/aktivitet eller andre passende tiltak i forhold til hvilke faktorer som er bidragsgivende.
– Det er viktig å huske på at anatomiske variasjoner i holdning er helt normalt og man bør derfor spørre seg hva er egentlig dette vi kaller en «dårlig holdning»?

Dette skjer med helsa vår fremover
Bedre å forebygge på andre måter
Victoria P. Bjørnsand er fysioterapeut og trener ved Muskelklinikken i Oslo. Hun er også skeptisk til at dette er produkter som holder det de lover.
– Menneskekroppen er en robust, sofistikert og tilpasningsdyktig mikroorganisme som ikke lar seg manipulere så enkelt som holdningstøy påstår, sier hun.
– Det finnes ingen evidens eller forskning som kan bekrefte disse påstandene, og vi vet at dårlig holdning ikke ene og alene er en predikator for nakkeproblemer og spenninger. Holdning er noe som er dynamisk og ikke statisk, dermed kan vi ikke gi noe så multifakturelt en enkel løsning.
– Men kan dårlig holdning føre til smerter i nakke og rygg?
– Hva er dårlig holdning? Det som mange anser som en estetisk «god» eller «fin» holdning er nødvendigvis ikke korrekt. Vi er alle bygd forskjellig; noen har lengre rygger, andre har rundere rygger og noen har kortere rygger, svarer Bjørnsand.
– Det er lite til ingen evidens for at dårlig holdning ene og alene fører til smerter i nakke og rygg. Nakken og ryggen vår er laget for å bøyes, strekkes, komprimeres - rett og slett laget til å være i alle mulige posisjoner. Vi må slutte å stigmatisere det vi anser som «dårlig holdning».

I stedet for å gå til innkjøp av denne typen produkter, mener hun at det er bedre å forebygge smerter i nakke og rygg på andre måter.
– I lys av nyere forskning så vet vi at det å forbedre livsstilsfaktorene vil være med på å forebygge muskel- og skjellettplager. Da tenker vi spesielt på det å få tilstrekkelig med hvile og restitusjon, spise næringsrik mat, få jevnlig fysisk aktivitet, balansere psykisk og emosjonelt stress.
– Sørg for å sove ett sted mellom syv til ni timer, følg gjerne Helsedirektoratets kostholdsråd samt Verdens helseorganisasjon sin anbefaling om fysisk aktivitet med moderat intensitet på 150-300 minutter per uke.

Slik blir du kvitt en uvane
