Mange av oss påstår at vi ikke fungerer uten en kaffekopp eller fire om morgenen, mens andre føler at de får et skikkelig kick av å drikke energidrikk med koffein før trening. Men har koffeinet den effekten vi tror? Ikke nødvendigvis, ifølge Olav Spigset, professor ved Institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU.
- Om man har sovet dårlig og føler seg trøtt, er det vist at man presterer bedre på en del enkle tester om man drikker koffein. Reaksjonstiden kan bli kortere ,for eksempel. Men desto mer kompliserte oppgavene blir, jo mer usikkert er det om koffein har en positiv effekt.
En studie fra Michigan State University, publisert i tidsskriftet Journal of Experimental Psychology, har sett på effekten vi får av koffein etter en natt med dårlig søvn. 286 deltakere ble delt inn i fire grupper, og alle skulle utføre to ulike tester. Deltakerne i to av gruppene hadde sovet dårlig, og da fikk halvparten en pille med koffein, og de andre en pille uten. De hadde også to kontrollgrupper, med deltakere som hadde sovet normalt.
Halvparten av disse fikk også en pille med koffein, mens den andre halvparten fikk en pille uten koffein.
Den første oppgaven var en enkel konsentrasjonsoppgave, og den andre var litt mer komplisert.
Resultatet viste at søvnmangel påvirket resultatene i begge oppgavene. Men det så ikke ut til at effekten av koffein varierte mellom deltakerne som hadde sovet for lite, og de som hadde sovet nok.
Gruppa som fikk en pille med koffein, klarte den enkle testen bedre enn gruppa som fikk narrepille. Men på den kompliserte oppgaven, så det ikke ut til at koffein hadde noe effekt.
- Ved enkle oppgaver vil man prestere bedre, men det går en grense et sted, avhengig av hvor komplisert oppgaven er. Nøyaktig hvor denne grensen går, vet vi ikke, sier Spigset.

Mange studier
Det er gjort mange studier på effekten av koffein. Blant annet en studie hvor kirurger skulle gjøre en kikkhullsoperasjon i en simulator på natta – med og uten kaffe. Det viste seg at det ikke var noen klar forskjell. Det viste seg derimot at kirurgene opererer bedre på dagen enn om natta – uavhengig av kaffe.
Man har også sett på hvordan det påvirker evnen til å kjøre bil:
- Bilkjøring er undersøkt på ganske enkle måter. Det viser seg at de som drikker koffein, slingrer mindre i veibanen – noe vi tolker som et tegn på at man er mindre trøtt. Om man holder på å sovne, er det typisk at man skjener ut mot høyre eller venstre. De som drikker koffein holder også en mer stabil hastighet, i tillegg til å være mer konsentrert, sier Spigset.

Kan kaffe før trening øke forbrenningen?
Søvn trumfer koffein
Spigset forklarer at man ikke bedrer konsentrasjonen av å drikke kaffe på dagtid, men om man for eksempel sitter og leser eller studerer på kvelden, og er trøtt, kan koffein ha effekt. Å studere om natta eller når man er svært trøtt er likevel ikke noe han anbefaler.
- Skal man lære godt, må man sørge for å sove om natta, være uthvilt, og så kan man lese om dagen. Man bør sørge for å få nok søvn – for samme hva man gjør, er det risiko for at man presterer dårligere på natta. Koffein kan motvirke litt av det, men ikke alt, sier han, og legger til:
- Men man føler seg mer våken av koffein, det er det ingen tvil om.

Tanken på kaffe kan gjøre deg mer våken
Hvor mye koffein må til for å få effekt?
Spigset forklarer hvor mye koffein som skal til for at man får den oppkvikkende effekten:
- Blant undersøkelsene som er gjort, har man brukt enten kaffe eller koffeintabletter, som inneholder 100-200 mg koffein. En kopp kaffe inneholder vanligvis mellom 70-100 mg koffein – avhengig av hvor sterk man lager den, og hvor stor koppen er. For mange vil én kopp kaffe være nok, men for dem som drikker mye kaffe er det kanskje behov for to-tre kopper. Da vil man føle seg mer våken, og muligens få bedre konsentrasjon. Men det er store individuelle forskjeller, sier Spigset.
Spigset legger til at personer som røyker, må drikke mer kaffe enn ikke-røykere, for å få samme effekt.
- Dette er fordi røykere bryter ned koffeinet raskere enn de som ikke røyker.
Men hvor lang tid tar det egentlig før vi merker effekten av koffeinet? Ifølge BBC Science Focus, merker vi effekten etter kun 10 minutter, men den høye konsentrasjonen av koffein i blodet kommer etter 45 minutter. Og den blir værende i flere timer; koffeinnivået i blodet halveres omtrent hver sjette time.
Drikk riktig type kaffe
Selv om koffein ikke har så stor effekt på prestasjon som mange kanskje håper på, bør du ikke slutte med kaffekoppen om morgenen; kaffe er bra for helsa på mange måter. Det inneholder mye antioksidanter, og kan beskytte hjertet.
Skal du drikke kaffe for helsas skyld, er filterkaffe og pulverkaffe det beste alternativet. Kokekaffe og presskannekaffe er nemlig forbundet med forhøyet kolesterol.
- Ufiltrert kaffe inneholder mye av noen fettstoffer som har en ugunstig effekt på blodlipidene, og er dermed ikke ansett som spesielt gunstig, har Vegard Lysne, klinisk ernæringsfysiolog, tidligere uttalt til KK.