Det er et velkjent scenario for de aller fleste: Du våkner opp, og kan føle at rommet snurrer litt. Hodepinen kommer krypende, og du er kvalm, trøtt og sliten. Å komme seg opp på beina kan føles som en kamp, og plagene henger gjerne over deg hele dagen. Og kanskje til og med dagen etter.
Alt du ønsker er en magisk pille som fjerner fyllesyken, men istedenfor må du bare stå i det til bakrusen forsvinner. Noen ganger kan man også oppleve at fyllesyken sitter i lenger enn kun dagen derpå.

Denne pillen skal kurere fyllesyke
- Fyllesyke varer typisk 24 timer, selv om det er individuelle forskjeller. Nyere forskning tyder også på at døgnrytmen vår kan forstyrres av alkohol, og at denne forstyrrelsen kan henge i både 48 og 72 timer senere. Det kan derfor være at man kanskje føler seg litt småtrøtt, og «sjanglende» selv etter 24 timer, sier Alexander Sandtorv.
Sandtorv er kjemiker, og har skrevet boken «Fylla har skylda - med vitenskapen inn i bakrusen», hvor han har sett på hva som skjer i kroppen når vi drikker, og om det er hold i noen av de mange mytene som finnes.

Topp-tips
Da lurer jeg selvsagt på: Er det noe man kan gjøre selv, for å korte ned varigheten på bakrusen?
Alexanders topp-tips er som følgende:
- Spis før og etter drikkeøkten. Mat i magen gjør at alkoholen trekkes opp langsommere, og derfor hjelper det på promillestigningen. Vi vet at bakrus henger sterkt sammen med hvor høy promillen blir, og ikke minst hvor raskt den når toppunktet.
Flere studier viser at mørkere drikkevarer, slik som konjakk, whisky og rødvin, bør du styre unna om du plages av fyllesyke, da det kan gjøre deg mer fyllesyk enn lysere drikke.
Utover dette, er det svært lite som har effekt, sett bort ifra placebo, ifølge Sandtorv.
- Jeg gikk gjennom hundre og ørten kurer og tips i boken jeg skrev, men kort fortalt er det meste bare tull. Men mange har sine favoritter, så jeg velger et ikke-vitenskapelig svar, og sier at det som hjelper for deg personlig, er det som hjelper. Det er nok ingen magiske ingredienser eller næringsstoffer der ute som tryller bort alkoholen.
Dette bør du unngå
Det er altså lite du kan gjøre når skaden har skjedd. Men Sandtorv har en klar oppfordring:
- Du bør absolutt styre unna å «reparere» - altså å drikke dagen derpå, for å bli mindre bakfull. Da bare forskyver du bakrusen, og gjør den verre.
Verre bakrus med alderen?
En vanlig påstand, som flere trolig kan kjenne seg igjen i, er at man blir mer fyllesyk med alderen. Men stemmer det?
- Mange konstaterer at jada, bakrusen blir desidert verre med alderen, men her spriker forskningen. Studier som hevder at bakrusen blir verre med alderen, peker ofte på at det faktisk ikke er kroppen som har blitt mer rusten, men at man lever på en helt annen måte i 30- 40- og 50-årene. Du har typisk mer forpliktelser, kanskje barn, og generelt en hverdag med mer stress, sier Sandtorv, og tilføyer:
- At det føles verre, handler mer om at du ikke bare kan ligge der og sove i timevis, enn at du har blitt eldre, sier Sandtorv.

«Drikker du ofte alene?», sa legen da Fanny kom inn med 3,2 i promille
Fungerer Powerade?
Den siste tiden har energidrikken Powerade, som blant annet inneholder elektrolytter, blitt tipset om i sosiale medier. Enkelte hevder at man ved å drikke en flaske Powerade etter en kveld med alkohol, fjerner bakrusen dagen derpå.
Jeg skal innrømme at jeg prøvde det selv, men skuffelsen var stor da jeg våknet opp morgenen etter, og følte meg like fyllesyk som vanlig. Og Sandtorv bekrefter at det ikke finnes hold i påstanden:
- Mange tror at vi blir veldig dehydrerte av alkohol, og at vi mister elektrolytter og vann, som gjør at vi blir bakfulle. Men det er i stor grad en myte. Større studier viser at folk som drikker vann, mineralvann eller lignende, ikke blir mindre bakfulle enn folk som står over, og at bakrus ikke henger sammen med dehydrering.
Langvarig fyllesyke
Noen mener at de tåler alkohol bedre enn andre. Du har sikkert en venn som påstår at hen «aldri blir fyllesyk», mens en annen blir fyllesyk av ett glass vin. Det er mange faktorer som spiller inn her. Selv kan jeg våkne med dundrende hodepine dagen etter dagen derpå, og fortsatt føle meg fyllesyk.
Det samme gjelder Sandtorv, som forklarer at han kan oppleve å føle seg enda dårligere dagen etter dagen derpå:
- Av og til er faktisk dagen derpå dagen derpå verre på en måte. Det kan være forskyvninger i døgnrytme som spiller delvis inn, men her har ikke forskningen noe tydelig svar.

Derfor blir du fyllesyk i to dager
Makspromillen har betydning
Om du klarer å begrense alkoholinntaket, vil også bakrusen dagen derpå begrenses. Men vil det lønne seg å drikke raskere, over kortere tid, enn å drikke flere enheter over mange timer?
- Det er et komplisert spørsmål, men det som påvirker bakrusen sterkt er: Makspromille, hvor raskt makspromille oppnås, og hvor lenge du har promille, mener Sandtorv.
Det som er optimalt er derfor en lavere makspromille, og en langsommere promillestigning.
- På den måten er det lurt å drikke flere enheter over lenger tid. Likevel vet jeg faktisk ikke om noen har forsket på denne problemstillingen, så dette er mer min mening, understreker Sandtorv.
Kan hjelpe med aktivitet
Da kan vi altså utelukke at mat- eller drikkevarer har effekt. Men kan fyllesyken forsvinne raskere ved å trene eller gå en tur i frisk luft?
- Forskningen er lunken på at det har en effekt, men anekdotisk er det mange som synes det hjelper. Da handler det ikke så mye om at kroppen din forbrenner alkohol raskere, sånn mange tror, men mer om at du får noe ut av dagen, og at aktivitet ofte hjelper på humøret, sier Sandtorv.
Om du bestemmer deg for å trene, mener Sandtorv at du bør holde et lavt nivå.
- Dagen derpå er ikke dagen for de store idrettsprestasjonene. For det første er kroppen din veldig sliten, så det er ikke lurt å presse den mer, og for det andre kan du ikke bøte for det du gjorde i går, uansett hvor langt du løper.

Dette mener ekspertene om å trene dagen etter en fuktig kveld
Dersom du må ha smertestillende
Det er ikke uvanlig å ty til smertestillende om man opplever hodepine dagen derpå. Ifølge Oslo universitetssykehus, bør du bruke paracetamol istedenfor ikke-steroide antiflammatoriske midler, slik som for eksempel Ibuxog Globoid, da de i kombinasjon med alkohol kan gi blødninger i mage/tarm.
Enkelte medisiner kan også forlenge eller forverre fyllesyken – dette gjelder medikamenter som brytes ned i leveren, da det kan påvirke leverens evne til å bryte ned alkoholen, ifølge Women's Health.

Danny var en vital 18-åring - så ble han skjenket av vennene
Genetikk
Hvor mye du kan drikke, uten å bli fyllesyk, er svært individuelt, og kan handle om genetikk, ifølge Ginger Hultin, talsperson for Academy of Nutrition and Dietetics.
- Dette avhenger av kroppen og metabolismen din. Hos noen personer klarer leveren å bryte ned alkoholen mer effektivt, slik at de har evnen til å drikke mer. Mens andre kan oppleve fyllesyke etter et lite glass vin eller en øl, sier Hultin.
