Fyllesyke

Fyllesyk? Én ting bør du styre unna

Kjemiker Alexander Sandtorv har gjennomgått haugevis av studier for å se hva som har effekt mot fyllesyke.

FYLLESYK: Opplever du å være fyllesyk til og med dagen etter dagen derpå? Det er du ikke alene om. FOTO: NTB
FYLLESYK: Opplever du å være fyllesyk til og med dagen etter dagen derpå? Det er du ikke alene om. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er et velkjent scenario for de aller fleste: Du våkner opp, og kan føle at rommet snurrer litt. Hodepinen kommer krypende, og du er kvalm, trøtt og sliten. Å komme seg opp på beina kan føles som en kamp, og plagene henger gjerne over deg hele dagen. Og kanskje til og med dagen etter.

Alt du ønsker er en magisk pille som fjerner fyllesyken, men istedenfor må du bare stå i det til bakrusen forsvinner. Noen ganger kan man også oppleve at fyllesyken sitter i lenger enn kun dagen derpå.

- Fyllesyke varer typisk 24 timer, selv om det er individuelle forskjeller. Nyere forskning tyder også på at døgnrytmen vår kan forstyrres av alkohol, og at denne forstyrrelsen kan henge i både 48 og 72 timer senere. Det kan derfor være at man kanskje føler seg litt småtrøtt, og «sjanglende» selv etter 24 timer, sier Alexander Sandtorv.

Sandtorv er kjemiker, og har skrevet boken «Fylla har skylda - med vitenskapen inn i bakrusen», hvor han har sett på hva som skjer i kroppen når vi drikker, og om det er hold i noen av de mange mytene som finnes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.