Ensom

Går alle vennene dine videre med mann og barn - unntatt deg?

- Dette er det viktigste i en slik situasjon.

ALENE: Mange kan føle seg alene når vennene går videre, og ikke en selv gjør det.  Foto: DPA
ALENE: Mange kan føle seg alene når vennene går videre, og ikke en selv gjør det. Foto: DPA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Begynner du å merke at flere og flere venner gifter seg og kanskje til og med får barn? Tynnes det plutselig ut av single i vennegjengen? For noen kan dette være en fryktinngytende tanke- tenk om jeg ender opp alene og singel for alltid! Selv om dette sjeldent skjer, og de fleste finner seg en partner i livet, så skal man ta følelsen på alvor. 

Samvlivsterapaut og coach Mariann Marthinussen i levdittliv.no understreker at du først og fremst må være klar over én viktig ting. 

- Mange sliter med mye, og noen har kanskje et liv hvor det er andre ting som får mer fokus og faktisk er underliggende mer viktig for de enn kjærligheten i en partner. Livets lykke er ikke for alle en partner. Men for noen er livet vanskeligere å leve alene eller de ønsker ikke leve alene for enhver pris, og da kan veien virke lang, sier hun. 

LES OGSÅ: Det er sunt å være singel

Men før du begynner å lete etter en partner, må du huske på dette. 

- Det viktigste er å ha fokus på hva du vil livet ditt skal handle om – uten å fokusere på hvem andre som skal fylle det for deg.

De fleste av oss har som regel lyst til å finne noen å dele livet med. Her er hennes råd til deg:

1. Kartlegg tidligere forhold og dater – finner du et mønster som du har oversett?

2. Nettdater du er det viktig at du ikke lar det bli en altoppslukende aktivitet. Ha et liv slik at nedturene som kommer blir lettere å takle.

3. Gå utenfor din komfortsone! Gjør konkrete ting som vil bringe deg nærmere målet.

4. Boost din selvfølelse og selvtillit – la det være en positiv prosess. Se mulighetene.
Du må være villig til å ta noen sjanser og dersom du føler deg avvist handler det mer om at matchen var feil – enn at du var feil.

5. By på deg selv, vær åpen og vis også dine sårbare sider når du dater – emosjonell nærhet og fysisk nærhet henger sammen og skaper følelser.

6. Definer X-faktoren. Finn ut hva som er viktig for deg i et forhold da er det mye enklere å lete og du unngår å hoppe inn og ut av forhold fordi andre faller for deg.
Ikke konkluder for fort, noen mennesker bruker lengre tid å utvikle varme følelser – redsel for å bli såret kan gjøre deg ufrivillig singel. Ikke stress med tiden, lag en plan og ha det gøy! Da blir du også mer attraktiv.. Vinn-Vinn!

Men hvorfor er det egentlig sånn at det tar så lang tid for noen å finne kjærligheten?

- Det kan være ulike grunner til det, det kan like gjerne handle om tilfeldigheter – andre ønsker en kjæreste uten å gjøre noe med det og bruker gjerne all sin tid på jobb og venner, noen er også redd for å bli såret og kan spille usårbar, gjerne uten å være klar over det selv, sier hun.

- Noen forelsker seg ikke så lett og andre igjen forelsker seg altfor lett og går inn og ut av forhold fordi de ikke er bevisst på hva de trenger. I dag er mulighetene mange – det kan også bli et problem. En får ikke utvikle relasjonen før en konkluderer – og plutselig er en singel igjen. Nøkkelen ligger i å ha en åpen dialog med deg selv – vær dønn ærlig og bli bevisst på hvorfor du er singel  og gjør noe med det – så kan kjæresten være nærmere enn du tror, sier hun.

LES OGSÅ: Uvanen som gjør deg evig singel

- Utnytt at du er singel

Men selv om mange kvinner ønsker seg mann og barn, er det langt fra alle som har det slik. Noen er frivillige barnløse eller ønsker å leve livet så selvstendig som mulig. 

Coachen forklarer at ufrivillige single bør hente inspirasjon fra disse menneskene.

- Det kommer jo an på eget ønske om å gifte seg å få barn. Ikke alle ønsker det livet. Det kan være nyttig å se på hva du som singel faktisk har mulighet til å gjøre, som de med barn og partner ikke kan.

Kanskje du vil planlegge en reise til Australia med et par venninner? Kanskje du vil dra på roadtrip langs vestkysten i USA? Eller hva med å bruke all din ledige tid til å dyrke frem en lidenskap? 

Som singel, trenger du ikke å bruke tid på å vanne et forhold. Mest sannsynlig vil dette komme en eller annen gang i livet, og da vil du angre på at du ikke brukte tiden da du kunne. 

- Ta friheten på alvor og gjør det du har lyst til. Når du føler glede, vil du også lettere tiltrekke deg en partner enn om du går rundt og lengter med vond klump i magen. Ta ditt eget liv alvorlig og gjør det du liker å gjøre, bli din egen beste venn og nyt livet. 

LES OGSÅ: Skambelagt å være ufrivillig singel

Slik takler du situasjonen

Men selv om vi vet at vi egentlig burde slutte å være besatt av tanken, så er det ikke alltid like lett. 

Par- og familieterapeut Kate Elin Søyland har følgende råd til deg som lengter. 

1.Finn ut hvorfor du er singel – er det tilfeldig eller har du noen uheldige mønstre som hindrer deg i å etablere et langvarig forhold?

2. Sitt barnevakt! Det kurerer nok de mest rosa drømmene dine og du ser at din venninne også har en hverdag – befriende. Husk at den «pakken» du drømmer om kan være en skikkelig love-killer for forholdet så istedenfor å misunne spør heller hva dine venninner gjør for å ta vare på kjærligheten i en hektisk hverdag. Kanskje du til og med kan vekke en travel mamma som har havnet i foreldre-fella Hun vil i så fall takke deg for det – og du får et realistisk bilde på dine venners hverdag.

3. Logg ut av Facebook! Effektivt og enkelt råd – bruk mindre tid på å se på andre polerte fasade på ulike sosiale medier – på en dårlig dag er trening en langt bedre medisin.
Vær åpen for nye kontakter og gjerne single personer som har samme mål som deg. Da kan dere støtte hverandre og ha det gøy underveis i prosessen istedenfor å føle at «du ikke passer inn» med dine etablerte venninner.

4. Ikke vær sjalu. Løsningen sitter i ditt eget hode. Følelser er ikke farlige selv om det føles sånn. Ved å ventilere vanskelige følelser som sjalusi ved å prate åpent og fortrolig med en eller flere som du stoler på – og endre måten du tenker på, vil kraften i den vonde følelsen avta - istedenfor det mange gjør er å prøve å fornekte den skambelagte følelsen. Da har den en tendens til å eskalere. Utfordre deg gjerne med mental trening, noe som er gøy, når du begynner å merke at det virker. Dersom misunnelsen ikke avtar og legger en demper på din hverdag og livskvalitet – søk profesjonell hjelp slik at du kommer over i et mer positivt spor.

LES OGSÅ: Jeg trenger ikke en mann!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer